REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.9° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.9° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Infecțiile urinare la copii: cum se manifestă și cum se tratează

Infecțiile urinare la copii: cum se manifestă și cum se tratează

Replica API 19 ianuarie 2021 | 00:00 1008

Infecțiile urinare sunt destul de frecvente în rândul copiilor, iar fetițele sunt cele mai afectate. Din fericire, acestea nu reprezintă o problema de sănătate gravă și pot fi tratate cu ușurință prin administrarea unui tratament medicamentos pe baza de antibiotice. Dacă sunt însă neglijate, infecțiile urinare netratate pot cauza daune renale permanente, scrie doc.ro.

Sursă foto: Shutterstock

Infecțiile urinare sunt clasificate, în funcție de localizare, astfel:

Infecții urinare superioare - afectează rinichii sau uretrele (care leagă rinichii de vezica urinară).

Infecții urinare inferioare – reprezintă infecția la nivelul vezicii urinare și mai poartă și denumirea de cistită.

Cum se manifestă infecțiile urinare la copii

Este dificil de identificat infecția urinară la copiii foarte mici întrucât aceștia nu reușesc să comunice simptomele. Însă la copiii mai mari de 2 ani, părintelui îi va fi mai ușor să sesizeze problema întrucât cei mici vor acuză dureri la urinare.

Simptome infecții urinare copii:

Durere/ usturime/ disconfort la urinare

Urinări frecvente

Dureri abdominale sau de spate

Urină cu miros neplăcut

Urină cu aspect tulbure

Febra

Letargie

Irascibilitate

Pierderea apetitului

Cauze infecții urinare la copii

În cele mai multe cazuri, infecțiile urinare sunt declanșate de bacteriile care pătrund din sistemul digestiv în uretre. Acest lucru se poate petrece mai ales la fetițe, atunci când nu se șterg așa cum trebuie după ce își fac nevoile. Învăț-o pe cea mică să se șteargă întotdeauna pornind dinspre față către spate, niciodată invers.

Există și câțiva factori care contribuie la apariția infecțiilor de tract urinar la copii:

Constipația (determina inflamarea colonului, care pune astfel presiune pe vezica urinară și nu permite golirea completă a acesteia, favorizând așadar multiplicarea bacteriană).

Abținerea copilului atunci când are nevoie să meargă la toaletă. Cu cât cel mic urinează mai rar, cu atât riscul de infecție urinară e mai mare.

Diagnosticarea infecțiilor urinare la copii

Dacă observi semne ce te pun pe gânduri și suspectezi o infecție de tract urinar la copilul tău, mergi la medic. O analiză a urinei va stabili imediat dacă este vorba sau nu despre o infecție urinară. Dacă va consideră că este necesar, medicul va face și o ecografie a vezicii urinare sau a rinichilor, precum și o tomografie computerizată ori un RMN.

Cum se tratează infecțiile urinare la copii

Pentru a reduce riscul de afectare renală, e important că tratamentul să fie început imediat după ce se stabilește diagnosticul de infecție urinară. Tratamentul cu antiobiotice este ales în funcție de bacteria care a cauzat problema. Durata tratamentului este stabilită în funcție de severitatea infecției urinare.

Cele mai frecvent folosite antibiotice pentru tratarea infecțiilor urinare la copii sunt:

Amoxicilină

Doxicilina (doar la copiii mai mari de 8 ani)

Nitrofurantoin

În general, infecția urinară va fi combătută în 24-48 de ore de la începerea tratamentului cu antibiotice. Este important însă că tratametul să fie administrat până la final, chiar dacă starea copilului s-a îmbunătățit. Altfel, există riscul de apariție a rezistenței la antibiotice, dar și de revenire a infecției urinare.

Dacă nu observi o îmbunătățire a stării de sănătate a copilului în 3 zile după începerea tratamentului cu antibiotice, ia legătură cu medicul pediatru.

Cum poți reduce riscul de infecție urinară la copii

Pentru prevenirea infecției urinare la copii, părintele poate lua următoarele măsuri:

Schimbă scutecele copilului cât de des ai ocazia

Încurajează-ți copilul să meargă la toaletă, mai ales când se joacă și e posibil să uite că are nevoie

Învață copiii mai mari, în special pe fetițe, să se șteargă așa cum trebuie după ce își fac nevoile, astfel încât să reducă riscul de infecție urinară la minimum

Încurajează-ți copilul să consume cât mai multe lichide

Nu îmbracă fetițele cu haine foarte mulate sau din materiale sintetice – lenjeria intimă, colanții sau pantalonii foarte strânși favorizează infecțiile urinare

Nu pune spumă de baie în cadă atunci când faci baie fetițelor – spumă de baie poate pătrunde în uretra, cauzând infecție urinară

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016