REPLICA ONLINE CONSTANTA

32° Constanța Dum., 28 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6804
32° Constanța Duminică, 28 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6804
 

Îngenunchiați de secetă, fermierii vor primi 12 euro pe hectar, în 2023

Îngenunchiați de secetă, fermierii vor primi 12 euro pe hectar, în 2023

Cristina BĂRBUCEANU 8 ianuarie 2023 | 00:00 1741

Agricultorii au fost greu încercați de secetă în ultimele luni, chiar în ultimii 2-3 ani, am putea spune. Din acest motiv, ei au avut nevoie de fonduri suplimentare pentru a-și ține activă afacerea. Ministerul Agriculturii a venit în sprijinul agricultorilor, acordând o sumă de 12 euro/ha/an pentru lucrătorii de pământ îngenuncheați de constrângeri naturale, cum ar fi seceta. Pentru culturile din toamna anului 2022, banii au început deja să fie distribuiți.

12 euro/ha/an pentru agricultorii îngenuncheați de constrângeri naturale

Anul 2022 a fost teribil din punct de vedere al secetei, mai ales pentru agricultori. Seceta le-a terminat acestora suprafețe întinse de culturi, motiv pentru care pierderile au fost semnificative. Astfel că, Ministerul Agriculturii a venit în sprijinul agricultorilor ghinioniști, acordând o subvenție suplimentară care să îi mai scape de griji pe aceștia, grație Planului Național Strategic, aprobat în comisia din 7 decembrie 2022. Așadar, „Sprijinul din cadrul acestei intervenții se acordă anual per hectar de suprafață agricolă și urmărește o compensare pentru fermieri, în întregime sau parțial, pentru costurile suplimentare și pentru pierderile de venit aferente constrângerilor naturale sau altor constrângeri specifice din zona în cauză, diminuându-se în acest fel riscul de abandon al activităților agricole.”, după cum se arată în comunicatul Ministerului.

Cultură de porumb afectată de secetă

Înțelegem de aici că subvenția este acordată pentru a susține agricultorii afectați să își continue afacerea. „În plus, sprijinul pentru intervenție va încuraja continuarea activităților agricole în aceste zone, împreună cu respectarea standardelor de condiționalitate. Din anul 2023, pentru zonele care se confruntă cu constrângeri naturale semnificative (ANC SEMN), un număr de 723 localități au fost incluse în această categorie, totalizând o suprafață agricolă de 4.047.790,65 ha.” Concret, sprijinul material acordat celor care lucrează pământul și se confruntă cu constrângeri naturale este de 12 euro/ha/an, o sumă care va ajuta fermierii grav afectați de secetă.

Agricultorii au început deja să primească compensarea de ordin material

Subvenția a început deja să fie acordată agricultorilor greu încercați în urma „luptei” cu seceta: „Bugetul s-a aprobat în decembrie 2022. De pe la jumătatea lunii decembrie 2022 a început acordarea de plăți sub formă de despăgubiri pentru fermierii afectați de secetă.

Cultură de floarea-soarelui afectată de secetă

Subvenția a fost acordată numai pentru culturile din toamna anului 2022. La sfârșitul anului trecut am făcut niște memorii către Ministerul Agriculturii și am solicitat să se acorde despăgubiri inclusiv pentru culturile de primăvară-vară pentru că seceta s-a manifestat cu predominanță în 2022, în vară. Banii se dau deja pentru culturile de toamnă.”, a conchis Vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea, Răzvan Filipescu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Toti vacarii cu 7 clase sunt agricultori
1
0
li sa tot platit destule ajutoare, si ei se plimbe cu masini scumpe jeepuri ,la alte afaceri de ce nu se dau? sa saturat lumea de ei , stau prin baruri la ..cafea si se plimbe toata ziua ,rusine mai dati si la macelari si , mecanicii auto..
2
0
Voi le dați pomeni,si ei se joaca cu banii. Toți au mașini de sute de mii de euro,proprietăți de se învârt după soare. Sau făcut agricultori,foarte bine sa.si muncească terenurile. Le dați bani cu nemiluita......de ce nu dați la toți negustorii,dacă tot faceți astfel de pomeni??
6
1
nu asta este solutia, sa le dam bani din banii nostri! ce ei au ieftenit produsele? hai sa cerem toti de la stat! daca analizam corect, ei au cumparat la preturi modice an de an pamint. nu mai vorbim de cit se da pe pamintul dat in arenda! daca nu-ti convine, lucreaza-ti pamintul, asa spun aredasii! altfel umbla cu miloaga! nu le ma ajunge!
6
0
cu ce ...satisfactie si repezeala s au distrus sistemele de irigatii si acum asteptam sau cersim mila ...domnilor care au tolerat pe ...blat sau s a implicat!Ne uitam pe cer si asteptam o ploaie la ...trei luni si ceva ...maruntei de ...buzunar!
5
0

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436