REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.6° Constanța Dum., 11 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6818
23.6° Constanța Duminică, 11 August 2024 Anul XX Nr. 6818
 

INGINERIILE fostului șef al AVAS, Nelu MUREȘAN, cercetat de DNA Constanța pentru EVAZIUNE

INGINERIILE fostului șef al AVAS, Nelu MUREȘAN, cercetat de DNA Constanța pentru EVAZIUNE

Replica API 11 august 2021 | 00:05 2794

RECUNOSCUTE de judecătorul de cameră preliminară

RECUNOSCUTE de judecătorul de cameră preliminară

Ioan Lucian Mureşan, fostul şef AVAS specializat în lichidarea fostelor combinate de stat, trimis în judecată de DNA Constanța, pentru evaziune fiscală și tentativă de evaziune fiscală, cu un prejudiciu de peste 20 de milioane de lei, a contestat măsurile şi excepţiile dispuse de judecătorul de cameră preliminară. Judecătorul a constatat, în iunie, legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr.217/P/2013 din 24.12.2020 al DNA și a dispus începerea judecății. Mureșan și ceilalți inculpați au formulat excepţii în procedura camerei preliminare însă au fost respinse, ca nefondate.

Ioan Lucian Mureşan, fostul şef AVAS specializat în lichidarea fostelor combinate de stat, a fost trimis în judecată de DNA Constanța, alături de Ionuț Laurențiu Niculescu, pentru evaziune fiscală și tentativă de evaziune fiscală. Cei doi sunt acuzați că ar fi prejudiciat statul cu aproximativ 20 milione de lei. Potrivit rechizitoriului, SC Inter Industrie Management, deținută de Mureșan, ar fi achiziționat, în anul 2008, instalațiile aflate pe platforma fostei fabrici „Solventul” Timișoara, acestea urmând a fi valorificate ulterior ca deșeuri metalice. În acest context, în perioada 2009-2011, primii doi inculpați ar fi creat un circuit comercial și financiar fraudulos constând în vânzări – cumpărări fictive reciproce, succesive, de servicii și bunuri (mijloace fixe și deșeuri aparținând fostului combinat „Solventul” Timișoara).

Nelu Mureșan și Rita Mureșan, fosta soție

Aceste demersuri ar fi avut ca finalitate evidențierea, în actele contabile sau în alte documente legale, de venituri și cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului consolidat al statului. Acționând în această manieră, inculpații ar fi prejudiciat bugetul de stat cu suma de 19.696.602 lei (din care impozit pe profit 9.004.161 lei și TVA 10.692.441 lei), sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză. Într-un context asemănător, aceeași doi inculpați s-ar fi asociat cu ceilalți oameni de afaceri și, în urma punerii în aplicare a unui circuit comercial și financiar fraudulos, ar fi procedat astfel încât SC Inter Industries Management SRL să obțină pe nedrept suma de 405.663 lei, cu titlu de rambursări TVA, aferente perioadei 01.11.2009 – 31.12.2011. Această sumă de bani a fost refuzată la plată de organele fiscale.

Ioan Mureșan a fost asociat și administratorul firmei SC Inter Industries Management SRL, până-n 2011, noiembrie, când s-a retras, cedând părțile sociale lui Niculescu. Mureșan este fostul soț al creatoarei de modă Rita Mureșan.

Mureșan, portofoliu solid la malul mării

Fostul soţ al creatoarei de modă Rita Mureşan a avut dintotdeauna un portofoliu solid la malul mării, firmele controlate de el, direct sau prin intermediari, derulând afaceri din cele mai variate. Astfel, la începutul anilor 2000 livra laptele pentru elevii din judeţul Constanţa prin Limco Power SRL, firmă prin care a preluat ulterior ce mai rămăsese din combinatul Siderca, un munte de fier vechi evaluat la 50 de milioane de euro, tăiat bucată cu bucată şi vândut.

Acelaşi Mureşan, tot printr-o firmă din Constanţa, Inter Industries Management SRL, a pus mâna şi pe combinatul Solventul, vândut la fier vechi pentru 15 milioane de euro, iar anul acesta a devenit chiar subiect de scandal naţional, după ce a primit de la Combinatul Energetic Oltenia un contract pentru firma sa, de asemenea, din Constanţa, BVA Coal SRL, privind exportul a 1,2 milioane de tone de lignit în Serbia.

Beneficiind de informaţii privilegiate, ca fost şef AVAS, dar şi un spate politic incredibil de puternic, Ioan Lucian Mureşan, de 56 de ani, a pulverizat cele mai mari combinate din România, obţinând zeci de milioane de euro în dauna statului. De fiecare dată, firmele folosite de Mureşan intrau în faliment după ce îşi împlineau menirea, banii dispărând fără urmă.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
te asteapta
1
0

REPLICA



LOTO

6/49
35128162337
5/49
22135243618
joker
36111623118