REPLICA ONLINE CONSTANTA

32.7° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
32.7° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Înot: Legendarul Michael Phelps a cerut o reformă a Agenţiei Mondiale Antidoping

Înot: Legendarul Michael Phelps a cerut o reformă a Agenţiei Mondiale Antidoping

A.F. 27 iunie 2024 | 00:00 172

Michael Phelps, legenda americană a nataţiei, şi compatrioata sa Allison Schmitt au cerut marţi o reformă a Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA), din cauza gestionării scandalului de dopaj din înotul chinezesc în anul 2021, scrie AFP.

inot: Legendarul Michael Phelps a cerut o reforma a Agentiei Mondiale AntidopingMichael Phelps

"Îndemn Congresul să-şi folosească influenţa considerabilă asupra AMA/WADA pentru a face organizaţia independentă şi eficientă. Nu poate fi o coincidenţă faptul că AMA/WADA a cedat din nou presiunilor sportului internaţional pentru a face ceea ce este oportun în detrimentul sportivului", a declarat Phelps în faţa unei subcomisii de supraveghere şi anchetă a Congresului american la Washington.

În aprilie, New York Times şi canalul german ARD au anunţat că 23 de înotători chinezi au fost depistaţi pozitiv în 2021 la trimetazidină, o substanţă care poate îmbunătăţi performanţele.

Niciunul dintre cei 23 de înotători nu a fost suspendat sau sancţionat, AMA/WADA acceptând explicaţia autorităţilor chineze că rezultatele s-au datorat contaminării alimentelor la un hotel în care au fost cazaţi.

Mai mulţi dintre aceşti sportivi au câştigat apoi medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo. 11 dintre aceştia se numără printre înotătorii selectaţi pentru Jocurile Olimpice din 2024 (26 iulie-11 august).

Michael Phelps, în vârstă de 38 de ani, cu 23 de medalii olimpice de aur, a comparat situaţia actuală cu cea din 2017, când solicitase deja reforme la AMA/WADA după scandalul de dopaj din Rusia din 2014.

"Este clar că toate încercările de reformă a AMA/WADA au eşuat şi că există încă probleme sistemice profund înrădăcinate care se dovedesc a fi dăunătoare integrităţii sportului internaţional şi dreptului sportivilor la o competiţie loială", a spus americanul.

"Ca sportivi, nu mai putem avea încredere orbeşte în Agenţia Mondială Antidoping, care demonstrează în mod continuu că este incapabilă sau nu doreşte să-şi aplice politicile în mod coerent în întreaga lume", a continuat el.

Allison Schmitt, în vârstă de 34 de ani, a fost membră a echipei americane de ştafetă 4x200 m liber, care a obţinut medalia de argint la Tokyo, în spatele Chinei.

Deşi a auzit "zvonuri de dopaj din partea echipei Chinei" de-a lungul carierei sale, iniţial ea nu a avut niciun motiv să le dea crezare.

"Dar astăzi, când am aflat că ştafeta Chinei a fost formată din sportive care nu au fost suspendate", a regretat ea.

"Pledez, în numele sportivilor americani, pentru ca AMA/WADA şi a sistemul mondial de luptă împotriva dopajului să descrie ce au întreprins", a adăugat înotătorul, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510