REPLICA ONLINE CONSTANTA

30.2° Constanța Sâm., 27 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6803
30.2° Constanța Sâmbătă, 27 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6803
 

Inspectorii veterinari au demarat activități de verificare a condițiilor sanitare veterinare

Inspectorii veterinari au demarat activități de verificare a condițiilor sanitare veterinare

Deria ISLEAM 24 iulie 2024 | 11:20 384

Odată cu deschiderea Comandamentului Sezon Estival 2024, inspectorii veterinari au demarat activități de verificare privind modul în care operatorii din industria alimentară au respectat condițiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor privind producerea, prelucrarea, depozitarea, transportul și comercializarea produselor alimentare în unitățile de alimentație publică de pe litoral.

Inspectorii veterinari au demarat activitati de verificare a conditiilor sanitare veterinare
Principalul obiectiv al acțiunilor întreprinse de inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor, care au activat în prima parte a Comandamentului, respectiv protejarea sănătății publice, a fost atins: nu s-au înregistrat suspiciuni sau episoade de toxiinfecții alimentare care să pună în pericol sănătatea publică.
În prima lună de activitate, au fost verificate 1.083 de unități, după cum urmează: 715 unități de alimentație publică, 18 pizzerii, o unitate de tip catering, 63 de cofetării/patiserii, 59 de laboratoare de cofetărie/patiserie, 3 pensiuni turistice, 2 supermarket-uri, 92 de magazine alimentare și alte 130 de unități(beach-bar, gelaterii, tonete).
În urma acestor controale s-au constatat neconformități cu privire la:
–  manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare;
– comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spații neaprobate sanitar veterinar;
– ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în vederea depozitării şi valorificării, precum şi comercializarea acestora neetichetate potrivit legislației în vigoare;
– condiții necorespunzătoare de igienă în spațiile de producție;
– depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
– nemenținerea 48 de ore a probelor de preparate culinare.

Pentru abaterile de la legislația sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, au fost aplicate 155 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 1.668.000 de lei și au fost emise 5 ordonanțe de suspendare temporară a activității și 10 ordonanțe de interzicere a activității. A fost dispusă măsura de reținere oficială pentru o cantitate de 972 de kg produse (carne, preparate din carne, produse lactate și produse de patiserie), care au fost dirijate către unități de neutralizare.
În perioada festivalurilor Neversea și Beach Please, echipele au fost suplimentate, efectuându-se atât acțiuni de consiliere la cei 115 agenți economici, care si-au desfășurat activitatea în cadrul acestora, cât și  realizarea a 214 controale oficiale.
Totodată, au fost aplicate 15 sancțiuni contravenționale pentru comercializarea produselor cu termenul de valabilitate expirat, nerespectarea condițiilor de igienă și depozitare.


Dezideratul “0 toxinfecții alimentare” în cadrul celor două festivaluri a fost atins și prin buna colaborare a agenților economici, care au aplicat normele prevăzute de legislația sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, dar și a consumatorilor, care au semnalat prompt abaterile de la legislație.
Echipele de control au sprijnul autolaboratorului DSVSA Constanța și a Laboratorului sanitar veterinar si pentru siguranța alimentelor Constanța, probele prelevate din materie primă, produsul finit, testele de sanitație fiind analizate în regim de urgență, pentru a ne asigura că în consum ajung doar produse alimentare care respectă condițiile de calitate și salubritate stipulate in legislația europeană și națională.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), prin intermediul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din Constanța, pune la dispoziția celor interesați numărul de telefon al ”Comandamentului Sezon Estival 2024”: 0786 577 007, unde se pot face sesizări sau se pot obține informații referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranței alimentelor. Acest număr funcționează în paralel cu numărul Call – Center-ului ANSVSA: 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice rețea de telefonie.


Activitatea de control va continua în cele 6 zone de interes turistic și agrement, începând cu localitatea Vadu, până în localitatea Vama Veche și se va intensifica la sfârșitul săptămânii când afluxul de turiști crește.
ANSVSA supraveghează în permanență operatorii din industria alimentară, prin derularea activităților specifice, pentru a asigura cetățenilor un comerț cu alimente sigure, contribuind la protejarea sănătății publice și, implicit, la desfășurarea unui turism sigur.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436