REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.4° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Întâlnire de gradul 0 la Constanța, pe tema trenului metropolitan!

Întâlnire de gradul 0 la Constanța, pe tema trenului metropolitan!

Andreea CONDURACHE 24 noiembrie 2023 | 00:00 6547

Vineri, 24 noiembrie, a avut loc la Constanța o întâlnire extrem de importantă între reprezentații Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și primarii din zona metropolitană Constanța. Întâlnirea organizată de deputata constănțeană Cristina Rizea în colaborare cu Ministerului Transporturilor și Infrastructurii a avut ca temă de dezbatere Trenul Metropolitan Constanța, o componentă importantă a strategiei de dezvoltare a infrastructurii de transport public în 2021-2027.

intalnire de gradul 0 la Constanta, pe tema trenului metropolitan!Florin Vizan, Horia Țuțuianu, Lucian Lungoci, Cristina Rizea

La întâlnire au participat Ionuț Cristian Savoiu, Ministru Secretar de Stat, Ștefan Roșeanu, președinte Autorității de Reformă Feroviară, Robert Dobre, directorul Direcției Analize, Programare și Evaluare Proiecte din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, Carmen Buja, manager public, Adriana Ilie, Mădălina Teodor, Cătălin Ciupercă și Mihai Togănel, consilieri în cadrul aceleași direcții, Ioana Mirea și Răzvan Munteanu, experți în Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană București.

Invitați la eveniment au fost primarii localităților din zona metropolitană Constanța, Consiliul Județean, reprezentanții ai autorităților portuare, parlamentari constănțeni. Au răspuns invitației localitățile Constanța, Ovidiu, Poarta Albă, Techirghiol, Costinești, Lumina, Murfatlar, reprezentate prin primari, viceprimari sau consilieri. La întâlnire a participat, de asemenea, Florin Vizan, directorul C.N. Administratia Porturilor Maritime S.A. Constanța, Dorin Maer, Directorul Regionalei CFR Constanța, Gavrilă Niculae Auraș, Directorul CFR Călători Constanța, deputații Horia Țuțuianu și Lucian Lungoci.

intalnire de gradul 0 la Constanta, pe tema trenului metropolitan!Reprezentanții Ministerului Transporturilor și cei ai autorităților locale, întâlnire la Constanța pe tema trenului metropolitan

Temele discuției au fost prezentarea oportunităților pe care investițiile în infrastructura feroviară prin implementarea proiectelor de tren metropolitan le poate aduce dezvoltării locale în zona metropolitană Constanța și modalitățile prin care autoritățile locale pot demara procedurile de aplicare pentru finanțarea din fonduri europene a acestor proiecte. Reprezentații din Minister au prezentat inclusiv ghidul cu indicatorii și pașii de urmat pentru aplicarea la acest tip de proiecte. Trenurile metropolitane reprezintă o componentă importantă a strategiei de dezvoltare a infrastructurii feroviare până în 2027 iar finanțarea de care poate beneficia României, pentru investiții de acest tip este de 1,5 miliarde euro. În cadrul acestei finanțări 85% din valoarea proiectelor este suportata din fonduri europene și încă 13% din bugetul de stat.

Contribuția bugetelor locale este minimă, doar 2% din valoarea proiectelor. Termenul de depunere a proiectelor este iunie 2025, așadar un termen suficient pentru că autoritățile locale să ia o decizie în acest sens și să pregătească documentația.

,,Avem aceste fondurile europene destinate României pentru construcția de trenuri metropolitane. Acești bani nu se pot folosi la altceva, sunt doar pentru investiții feroviare, sunt nerambursabili și dacă nu îi luăm, îi pierdem. Nu suntem singura zonă metropolitană interesată de investiții în trenurile metropolitane. Oradea, Brașov, Timișoara, Iași și-au exprimat deja dorința de a aplica pentru aceste proiecte, ei au și făcut câțiva pași instituționali în acest sens, au fost semnate diferite acorduri. De Cluj nu are sens să mai vorbim, sunt mult înaintea tuturor. Alocarea fondurilor se va face în sistemul primul venit – primul servit. Este mare păcat ca la Constanța să nu profităm de această oportunitate cu atât mai mult cât analiza făcută la Ministerul Transporturilor ne plasează pe locul 5 în topul celor 42 de zone metropolitane din punct de vedere al priorității. Suntem în categoria de favoriți. Știm cu toții ca transportul public mai ales în zona metropolitană lasă de dorit, e nevoie de îmbunătățire, e nevoie de o alternativă, cu atât mai mult cu cât acest sistem de transport nu vine să înlocuiască transportul public rutier, ci vine să completeze și să crească mobilitatea urbană și periurbană. De ce să nu avem și alternativă la transportul cu microbuzul, cu atât mai mult cu cât avem infrastructură de căi ferate în stare foarte bună. Prin aceste proiecte se pot solicita banii europeni pentru modernizarea liniilor de cale ferată, pentru asemănarea stațiilor, achiziția de material rulant, etc. Sunt 600 milioane de euro care stau acolo, iar Constanța trebuie doar să întindă mana și sa ia cât are nevoie...pentru tren metropolitan. Despre avantajele acestuia pot să vă spun doar atât: este mai rapid, timpul de călătorie este predictibil, iar călătoria este mai în siguranță, este mai ieftin, este mai comod, este mai prietenos cu mediul”, a spus Cristina Rizea.

M-am bucurat să văd că există un semnal pozitiv din partea autorităților locale din zona metropolitană participante la această întâlnire. M-am bucurat să îl aud, din nou, pe domnul viceprimar Ionuț Rusu, reamintind tuturor că se dorește tren metropolitan la Constanța. Acum urmează ca dumnealor, ca reprezentanți ai fiecărui UAT să ducă mai departe mesajul în comunitățile lor și să înceapă să lucreze împreună instituțional pentru că, lucru important, acest proiect trebuie să fie unul comun. Eu nu mă opresc aici, trenul metropolitan este un proiect de suflet, pentru mine. Voi fi oricând la dispoziția oricui are nevoie de ajutor, voi tine în continuare legătură cu cei din minister, cu primăriile, cu colegii parlamentari și mi-ar plăcea ca peste 5 ani, în momentul în care vom celebra 150 de ani de la alipirea Dobrogei la România să putem spune că am marcat acest moment deosebit important cu o lucrare de seamă: inaugurarea trenului metropolitan Constanța.”, a continuat Rizea.

Avem banii pentru trenul metropolitan

Tren Metropolitan la Constanța! Este o necesitate… și avem toate șansele de implementare!
Îmi doresc pentru județul Constanța un transport public modern și eficient iar trenul metropolitan este cea mai la îndemână soluție pe care o avem în acest moment. Alături de alți colegi, deputați de Constanța, ne-am întâlnit astăzi, aici la Constanța, cu reprezentanți ai Ministerului Transporturilor. Am discutat aplicat, am văzut care sunt pașii necesari. La nivel de minister au înțeles cât de mare nevoie avem de acest proiect, cât de important este pentru locuitorii județului. Avem tot sprijinul necesar din această parte.  Avem banii. 235 de milioane de euro sunt alocați Constanței pentru trenul metropolitan. 85% din acești bani sunt fonduri europene, 13% reprezintă cofinanțarea Ministerului Transporturilor. Diferența de 2% va fi acoperită de UAT-urile beneficiare.  Mingea este acum în jumătatea de teren a administrației locale. Același lucru trebuie înțeles și de autoritățile responsabile cu implementarea. Și trebuie să se miște rapid altfel va rămâne doar o șansă irosită, ca multe altele ratate”, a spus Horia Țuțuianu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Eu unul cred ca ar fi foarte bun acest tren metropolitan atat pentru cei din localitatile pe care le va lega(Constanța, Ovidiu, Poarta Albă, Techirghiol, Costinești, Lumina, Navodari,Murfatlar),cat si pentru turiatii care vor dori sa mai vina pe Litoralul Romanesc.Dar am temerea ca vor fi doar promisiuni electorale.La fel cum e si promisiunea ca se va reinfiinta linia 23 intre Constanta si Navodari cu autobuze CityBus.Sa speram ca se vor face ,asa cum se promite.
0
0
Toti parlamentarii trebuie sa ia act de aceasta intalnire de gradul 0 barat! se baga in seama lungoci si cu Tutuianu, niste lingai pe banii oamenilor. Rizea este in campanie
0
1
Zici ca ar discuta despre lansarea in spatiu a unui satelit. In 33 de ani Romania a ajuns dintr o tara in curs de dezvoltare,o tara in curs de demolare. Am citat din clasici.
0
0
Și trenul ăsta o să fie că podul de la Brăila,care se surpă,sau ca accesul în port care mai mult încurcă. Succes incompetenților.
0
0
Ce caută pononaru de Vizan acolo
1
0
niște OZN uri nu promiteți, mai dotorilor?
2
0
intalnire de gradul Zero Barat.
7
0
Cand este de s**t lovele imediat faceti demersuri ) Se vede in prima poza ala din dreapta ce interesat este de butoneaza telefonul pe bani nostri.
4
0
la urgenta ar trebui sa mai faca cel putin inca doua legaturi ale orasului cu A4 si astfel s-ar decongestiona circulatia. apoi pasaje supraterane la intrari dar cine sa sa gandeasca daca ei stat cu koorul pe scune in birouri mai au si functii pompoasa , auzi la ei: city manager, te doare mintea! in constanta de 33 de ani se fac doar blocuri pe persoana fizica, spoieli ale asfaltului si inlocuiri de borduri si pavele iar mai nou fiecare stalp e dotat cu placuta cu plata parcarii cand tragi masina pe dreapta!!
9
0
ne trebuie un cet nou si terminate mai repede lucrarile de inlocuire a retelei de termoficare ca traim ca in paleolitic in frig si fara apa calda mai mult de jumatate de an si filtre in pturi ca sa nu se mai bage apa murdara in calorifere si sa se infunde apoi cel putin 1000 de wcuri in tot orasul, ajutoare ptr cei care nu isi permit sa-si consolideze cladirile cu structura de rezistenta afectata care risca sa se prabuseasca la cutremur, etc lista de prioritati tine de bun simt exact ceea ce a lipsit de 33 de ani primarilor si consiliilor noastre municipale
3
1
Cred ca BOC deja face planurile si documentatia . Bravo lui ! Roman adevarat !
3
4
Foarte bine si frumos ! Hai, la treaba ! Noi de abia asteptam sa taiati panglica ! Succes !
5
2
Alta gogorita
7
1
Ali baba și cei 40 de comisioane, e loc de cașcaval tatutu numai că e o mare problema cum le inpartiți? așa mai bine nu faceți nimic cum nați făcut în cei 30 de ani
8
1
Nu vedeti ca autostrazile si in general marile proiecte de infrastructura zbarnaie acolo unde nu este pesede? Noua ne trebuie un Bolojan sau un Boc...pesede sta bine la targuri de Craciun...dar nici acolo peste tot. Nici nu a inceput bine anul electoral si au inceput tzutzuielile. Nici nu vreau sa ma gandesc cate si mai cate or sa faca,or sa dreaga...salariu minim de 1000 de euro ...din gura desigur...ce ,nu va este cunoscuta gargara lui El Cioco?
6
4
Asa cum a mai spus cineva aici, au trecut la un nivel superior al demagogiei. Dupa ce au ''rezolvat'' transportul metropolitan prin CT BUS, acum il vor ''rezolva'' si pe calea ferata... Cum va mai rabda,ma,Dumnezeu !? Cum va priviti familia,ma,in ochi !? Cum va priviti in oglinda dimineata,ma,sa vezi un om fara caracter si lipsit de scrupule !? Toata clasa politica din romania merita sa fie surghiunita prin puscarii, precum predecesorii lor....acum ii inteleg pe comunisti, de unde au avut atata rautate, si v-au decimat !!!
11
1
Si metrou o sa se faca si canalizarea, se va amenaja si un rau artificial ca arunci cand ploua sa ne dam cu caiacu , si transee prin oras impotriva zapezilor(raja), si caini cu covrigi in coada si gratis, totul gratis prin oras si cam atat, ca in rest aveti de toate!
12
0
Pana acuma in jurul alegerilor era sa faca CT bus metropolitan(Navodari,Mihail Kog etc).Pt 2024 trenuri metropolitane :))))Astia sunt de rasu lumii.
21
1
ca e rost de furaciuni !!! Mwie !!!
16
0
Doar niste papagali care nu au facut niciodata nimic. PSD nu exista.
24
2
Nu sunt astia in stare sa faca nimic. In cel mai bun caz o sa faca exact ca Mazare: o sa faca niste lucrari de mantuiala care tin max 5 ani. O sa fure banii si o sa faca un c***t. Apoi se mira ca de ce ajung la puscarie. Ca sa faca trebuie sa atraga profesionisti. Nici pulea nu se amesteca cu ei. m**e psd, pnl si udmr.
29
3
Constanta este un oras sufocat de masini.Foarte multe masini din zona metropolitana tranzitează orasul deorece nu au alta alternativa de transport .S-a ajuns in zona de nord ca o distanta care era parcursa in cinci minute da fie strabatuta in 45 de minute. Un tren metropolitan,linii de autobuze ratc spre toate zonele metropolitane ar convinge oamenii să folosească aceste mijloace de transport rapide. Dacă nu se intocmesc urgent documentele necesare rămâneam de căruță
21
5
Intalnire organizata de Cristina Rizea….mor de râs…o neica nimeni…si daca este atat de deșteaptă …de ce nu a convins sa participe niciunul dintre reprezentanții comunei in care locuiește
22
3

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016