REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.8° Constanța Joi, 3 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6871
12.8° Constanța Joi, 3 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6871
 

Întâlnire transnațională pe tema patrimoniului regional cultural, desfășurată la Constanța. Video

Întâlnire transnațională pe tema patrimoniului regional cultural, desfășurată la Constanța. Video

Andreea VLAICU 5 iunie 2024 | 00:00 330

Centrul Cultural Județean Constanța ,,Teodor T. Burada’’, partener în cadrul proiectului european Erasmus+ Heritage Stewardship, a desfășurat marți, 4 iunie 2024, ora 12.30, în foaierul Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret ,,Jean Constantin’’, o conferința de presă privind întâlnirile transnaționale pe tema patrimoniului regional cultural, desfășurate la Constanța, precum și în Croația, Spania și Portugalia.

intalnire transnationala pe tema patrimoniului regional cultural, desfasurata la Constanta. Video

La conferință a participat: președintele Consiliului Județean Constanța, domnul Mihai Lupu, directorul general al Centrului Cultural Județean Constanța ,,Teodor T. Burada’’, Laura-Ștefania Abibula-Stroe, coordonatorul proiectului Heritage Stewardship – România, Andreea Cosma - Asociația House of Education and Innovation (HEI) (România) și reprezentanții europeni ai partenerilor din proiect: DrONe și Ekonomsko-Turisticka Skola (Croația), Arte M Associacao Cultural E Artistica Na Madeira și APEL - Associação Promotora do Ensino Livre (Portugalia), Asociacion Casa Desvio și organizația coordonatoare de proiect, CELEI Centro de Lenguas y Educación Intercultural (Spania).  

intalnire transnationala pe tema patrimoniului regional cultural, desfasurata la Constanta. VideoMihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța

Alături de echipa Centrului Cultural Județean Constanța ,,Teodor T. Burada’’ și partenerii săi din cadrul proiectului, au fost prezenți meșteri populari: George Marincu, sculptor basorelief (sculptură în lemn), Epșen Memet, meșter popular și creator de bijuterii cu inspirație tradițională, reprezentant al etniei tătare, precum și producători locali.

intalnire transnationala pe tema patrimoniului regional cultural, desfasurata la Constanta. VideoLaura-Ștefania Abibula-Stroe, directorul general al Centrului Cultural Județean Constanța ,,Teodor T. Burada’’

Astfel, printre cei care vor veni să ateste experiențele dobrogene reprezentative și marcante din cadrul proiectului european Erasmus+ Heritage Stewardship se numără: fam. Frujnoiu – producător de miere certificată ecologic, Stupina, Fântânele, fam. Dumbravă – deținătoare a plantației de trandafiri de la Cobadin, producătoare de dulceață și sirop de trandafiri bio, Jade Cafe – produse tradiționale tătărești. 

intalnire transnationala pe tema patrimoniului regional cultural, desfasurata la Constanta. VideoAndreea Cosma, coordonatorul proiectului Heritage Stewardship – România

„De data aceasta, cu o altă ocazie, chiar de avengură europeană, Centrul Cultural Teodor Burada ne-a oferit posibilitatea să ne promovăm cu evenimente frumoase. Vă reamintesc că avem latura de cultură tradițională prin cercetare și promovare. Nu mai suntem la un nivel de hub cultural ci ne raportăm la modernitate. Ne exprimăm național prin acest proiect și la nivel european. Este un proiect Erasmus în Europa, avem parteneri cu alte țări: Croația, Portugalia și Spania”, a spus Laura-Ștefania Abibula-Stroe, directorul general al Centrului Cultural Județean Constanța ,,Teodor T. Burada’’.

Video 1:

 

„Aș începe prin a mulțumi pentru că fără munca dumneavoastră, munca unui președinte de consiliu nu ar avea substanța eficientă și nu ar reprezenta decât o funcție pe un scaun care nu aduce beneficii populației spre dezvoltare, punerea în valoare a acestei resurse umane fantastice. Trăim astăzi clipe de globalizare. Tradițiile, limba, obiceiurile, mâncarea nu le poți uniformiza. Județul Constanța poate fi exemplul de bune practici în Europa. Dorința de a participa, de a fi în proiecte, ne-a demonstrat că avem mult de muncă. Sunteți un punct de plecare. Echipa voastră a reușit să aducă fondurile de mapare, vor face parte din cartea de vizită pentru promovarea județului Constanța. Ați lucrat la acest proiect de tradiționalism și punerea în valoare a patrimoniului. S-au pierdut multe valori fără a fi luate în evidență, fără a fi promovate, valorificate. Cimpoiașii au dispărut, nu au mai dus mai departe acest obicei și aceste tradiții dedicație priceperii”, a relatat Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.

Video 2:

 

„Avem prilejul să vă prezentăm proiectul și partenerii din mai multe țări: Croația, Spania, Portugalia. Rolul și organizațiile lor le vom prezenta în continuare. Proiectul se referă la grija pentru patrimoniu, nevoia de a aduce patrimoniul in atenția tinerilor, legătură între comunitate și tineri. Se va desfășura pe o perioadă de doi ani harta digitala europeană. Fiecare regiune parteneră își va mapa 50 de locuri de patrimoniu cultural. Nu vrem sa fie o altă harta digitalizată, vrem să fie creat de tineri pentru tineri. Proiectul a plecat de la nevoia de a dori ca tinerilor să le pese, sa le promoveze, poate chiar să lucreze în viitor în domeniul acesta de patrimoniu. Ei sunt viitorul țării, își pot dezvolta competențele în acest domeniu. Harta este aproape gata, lucrăm la ea în toate cele 4 țări. Fiecare țară are un grup de voluntari”, a adăugat Andreea Cosma, coordonatorul proiectului Heritage Stewardship – România.

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
4721674622
5/49
2412151840
joker
18175371515