REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.4° Constanța Mie., 11 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6849
19.4° Constanța Miercuri, 11 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6849
 

Interviu cu John, toboșarul trupei Compact: „Am găsit liniștea în mijlocul trupei“. Video

Interviu cu John, toboșarul trupei Compact: „Am găsit liniștea în mijlocul trupei“. Video

Deria ISLEAM 11 septembrie 2024 | 00:00 323

Ionuț Micu, cunoscut drept John, este unul dintre cei mai apreciați toboșari ai scenei rock din România. Născut la 14 octombrie 1976, în Constanța, John și-a început cariera muzicală încă din adolescență, alăturându-se trupei Interitus Dei. De-a lungul timpului, a colaborat cu formații legendare precum Phoenix, Talisman, Krypton și RIT. Însă, rolul său ca baterist al trupei Compact l-a consacrat definitiv pe scena muzicală românească. Într-un interviu acordat în exclusivitate ziarului Replica, aflăm că, pe lângă cariera sa impresionantă în muzică, John este un pasionat pescar și un împătimit al motoarelor, implicat activ într-un club de motocicliști din Constanța. Cu o personalitate carismatică și o pasiune nestinsă pentru muzică, John rămâne un model pentru tinerii artiști care aspiră să pășească pe drumul dificil, dar plin de satisfacții al rock-ului.

Interviu cu John, tobosarul trupei Compact: „Am gasit linistea in mijlocul trupei“. VideoJohn, Ionuț Micu, bateristul trupei Compact

Parcursul remarcabil al lui John de la Compact

Reporter: Suntem alături de John, Ionuț Micu, baterist român ce a activat de-a lungul timpului în mai multe formații de muzică rock, precum Pheonix, Compact, Talisman, Interitus Dei, Rit și Krypton. Aveți un parcurs muzical excepțional și aș vrea să vă las pe dumneavoastră să ne povestiți puțin despre pasiunea pentru muzică. 

John (Ionuț Micu): „În primul rând, Deria, îți mulțumesc mult pentru invitație și vreau să ne tutuim. Spune-mi John, că atât de bătrân mă simt, sincer, fără dumneavoastră! Parcursul a plecat de la renunțarea la acordeon pentru că tata, părinții, de fapt, dar mai mult tata mă îndruma spre acordeon. Chiar mi-a luat un acordeon mic și am luat parte la niște cursuri de acordeon, dar vizavi erau tobele, niște cursuri de tobe și am zis că e clar. Acordeonul nu-i de mine și m-am dus la tobe. La tobe, am stat foarte puțin. Eram cel mai mic și toată lumea mă cam împingea și să zic că am stat la Școala Populară vreo cinci luni, maximum.“

Interviu cu John, tobosarul trupei Compact: „Am gasit linistea in mijlocul trupei“. VideoJohn, Ionuț Micu, bateristul trupei Compact

„Dar, autodidact, am început singur, prin casă. Băteam pe cutiile de la jucării, cutii mari de carton. Acordeonul, nefăcând nimic cu el, mi-a rămas cutia de la acordeon disponibilă, iar bunicul meu, săracul, Dumnezeu să-l ierte, mi-a confecționat o pedală de tobă, nevăzând niciodată o pedală de tobă. Mi-a făcut una cu elastic, cu balama de ușă, cu nu știu ce, și băteam în cutia de la acordeon. Ciurul bunicii, bineînțeles, mi-a fost la iarăși la îndemână. Mi-a pus bunicul meu mușama din aceea de masa, mi-a întins-o pe ciur și băteam în ciurul bunicii. De-aici să zic că a fost au fost începuturile mele preistorice în ale tobelor”, a adaugat muzicianul.

Interviu cu John, tobosarul trupei Compact: „Am gasit linistea in mijlocul trupei“. VideoJohn, Ionuț Micu, bateristul trupei Compact

„Nu pot să zic că am fost rebel.”

Reporter: Și iată că am aflat câteva detalii despre copilăria ta, dar aș vrea să te întreb cum a fost adolescentul John, pentru că, fiind pasionat de muzică rock, bănuiesc că ai avut o personalitate foarte puternică. A fost John rebel?

Ionuț Micu: „Nu pot să zic că am fost rebel. În ghilimele spus rebel, am început să fiu când am fost cooptat în prima formație în care am luat parte, Interitus Dei. Eram niște puști, aveam 14 ani, ei deja veneau cu un bagaj foarte încărcat de trupe rock. Eu nu eram foarte bine pus la punct cu genurile respective, ascultam „In the middle of the road”, „Abba”, ce mai îmi punea tata pe acasă, dar pot să spun că am început să ascult rock odată cu cu prima mea formație, cu Interitus Dei. Dar nu pot să zic că am fost rebel.”

Interviu cu John, tobosarul trupei Compact: „Am gasit linistea in mijlocul trupei“. VideoJohn, Ionuț Micu, bateristul trupei Compact

„Efectiv, aveam sânge pe degete de cât repetam”

„Repetam  în prima parte să zic, a noastră, când am început noi să repetăm exact de unde suntem diametral opus așa, este hotelul Bulevard și repetam datorită părinților basistului de atunci, Bogdan Boieru. Părinții lui dețineau hotelul și ne-au lăsat să repetăm într-o parte mai dezafectată unde erau tot timpul lucrări acolo și repetam într-o camera, cu geamurile deschise. Erau prieteni care se plimbau exact pe partea asta a lacului și veneau să ne viziteze «Bă, am auzit că repetați!» Și era, la noi acolo, o întreagă cohortă da prieteni. Nu pot să zic că am fost rebel, iarăși, m-au înțeles profesoarele că, asta este, ce pot să zic… Chiuleam de la ore, dar chiuleam cu un scop. Adică, să repet. Și eram, într-adevăr, ahtiat după instrument. A fost o perioadă când repetam cu orele, eram nebun. Efectiv, aveam sânge pe degete de cât repetam. Nu pot să spun că acum mai repet așa, dar, o perioadă, am repetat ca un nebun.”

Interviu cu John, tobosarul trupei Compact: „Am gasit linistea in mijlocul trupei“. VideoJohn, Ionuț Micu, bateristul trupei Compact

„Am terminat cu media 8”

Reporter: Asta voiam să te întreb. Este o curiozitate. Având această pasiune care practic îți ocupa foarte mult timp, mai aveai timp și de școală, cum te descurcai cu mersul la școală, la liceu?

Ionuț Micu: „Uite, mulțumesc lui Dumnezeu, am terminat cu o medie de 8, să zic, bacalaureatul. Bineînțeles că eram precum peștele prin stuf așa… evitam anumite ore, profesorii mă înțelegeau pentru că îmi știau apucăturile, îmi știau hobbyurile, știau că nu sunt un copil problemă. Că, până la urmă, nu mă duceam să sparg geamuri sau să fur din alimentare. Dar, veneam, totuși, cu rezultate. Aveam rezultate cu formația la festivalurile naționale, pe unde mergeam de genul nostru, că erau festivaluri de genuri, top T-uri, constelații rock și luam premii. Totuși, până la urmă, făceam ceva. Treceau cu vederea până la urmă profesorii. Chiar am avut o doamnă profesoară, Simona, o doamnă profesoară Dochie, cărora le mulțumesc. Adică, au făcut mult mai mult decât ar fi putut să facă diriginta noastră, dar, mă rog, asta este.”

Interviu cu John, tobosarul trupei Compact: „Am gasit linistea in mijlocul trupei“. VideoJohn, Ionuț Micu, bateristul trupei Compact

„Ești exact precum un băț căruia îi dai drumul.”

Reporter: Sufletește vorbind, ce trăiri vă încearcă atunci când ascultați sau cântați acest gen musical, rock-ul?

Ionuț Micu: „Exact ce îl încearcă și pe unul care cântă rap sau ce-l încearcă și pe unul care cântă muzică populară. Trebuie să transmiți ceva că, până la urmă, nu pui înghețată într-un cornet, doar să faci o mișcare. Trebuie să transmiți, să crezi în ceea ce faci. Până la urmă, publicul este judecătorul suprem și, până la urmă, te țacă. Să nu crezi că-i păcălești. Adică, dacă tu nu ești cu totul transpus exact în momentele acelea cât timp te afli pe scenă și nu crezi și nu transmiți ceea ce vrei să spui și să faci… ești degeaba! Ești exact precum un băț căruia îi dai drumul.”

Interviu cu John, tobosarul trupei Compact: „Am gasit linistea in mijlocul trupei“. VideoJohn, Ionuț Micu, bateristul trupei Compact

„Sunt ca frații mei, a doua familie”

Reporter: Povestește-ne așa, în linii mari, experiența ta în cadrul trupei Compact. 

Ionuț Micu: „În sfârșit, mi-am găsit niște oameni cu care pot să zic că rezonez sută la sută. Deci, sunt echipa perfectă. Nu o spun așa, gratuit. Sunt ca frații mei, sunt ca a doua familie pentru mine. Suntem tot timpul pe drumuri, ne hăhăim, glumim, ne supărăm… că, așa e treaba, ne mai supărăm, dar ne trece repede. Pentru că asta e firea noastră și ne cunoaștem îndeajuns acum unul pe altul. Deci, este liniște. Chiar mi-am găsit liniștea cu ei.”

Interviu cu John, tobosarul trupei Compact: „Am gasit linistea in mijlocul trupei“. VideoMembrii trupei Compact

Reporter: Ne bucurăm mult pentru tine și vreau să te mai întreb, sunt în Constanța formații de tineri care să vă calce pe urme?

Ionuț Micu: „Da, bine, acum… știi, nu sunt Moise să zici că despic apele… Sunt foarte mulți oameni talentați, sunt copii foarte, foarte talentați. Singura problemă este că vor să se întâmple totul într-un timp foarte scurt. Sunt arse niște etape. Ei vor să fie parte din poveste, dar nu au ce povesti. Ei sunt la început de drum. Nu poți să spui ceva dacă nu ai ceva în spate, n-ai o încărcătură, n-ai niște cunoștințe. Vor doar cateta, ipotenuza nu o văd, înțelegi ce vreau să zic? Este dificil, chiar lucrez cu copiii și îi îndrum cumva. Este, cum să zic, nu vreau să spun că e ca o păcăleală, dar le arăt niște shortcut-uri (scurtături). Tocmai pentru ca ei să se bucure rapid de de tobă, dar până într-un punct. După aceea, ei trebuie să își asume drumul.”

Interviu cu John, tobosarul trupei Compact: „Am gasit linistea in mijlocul trupei“. VideoMembrii trupei Compact

„Trebuie să tragi tot ce-i mai bun din tine și să ai caracter”

„Este o Golgotă, este un drum anevoios, este greu pentru că astea sunt timpurile, totul este un fast-food musical, știi? Și e greu să te impui pe piață acum. Trebuie să ai o conjunctură, trebuie să fii foarte bun, trebuie să ai un caracter bun, ca lumea să te accepte. Să nu îți grăbești pașii ăștia! Normal că trebuie să faci ceva ca să nu stai pe loc, trebuie să te împingi cumva, singur să te autopropulsezi, să vrei mai mult, dar asta nu înseamnă să arzi etapele astea. Eu, sincer, nu văd într-o zi să fii ca Făt-Frumos, într-o zi să trăiești cât alții în 10… Este foarte complicat, sunt anumiți oameni, mă uit pe YouTube, sunt copii geniali. La trei ani, bat la tobe dar sunt doi pe planetă, trei, patru… atât! Normal că vrei să fii ca ăla, copilul tău vrei să fie ca ăla, dar, cel puțin la noi în România, nu trebuie să vrei haina celuilalt pentru că cel de afară are acces la altă școală, conjunctura este de așa natură că lucrează cu alți oameni, alți instrumentiști, mâinile sunt mai mari, capul este altul, sângele este altul. Să te influențeze e altă treabă, dar nu trebuie să cauți haina celuilalt. Trebuie să fii tu împăcat, să tragi tot ce-i mai bun din tine și, repet, să ai caracter.”

Interviu cu John, tobosarul trupei Compact: „Am gasit linistea in mijlocul trupei“. VideoJohn, Ionuț Micu, bateristul trupei Compact

Împătimit al pescuitului și pasionat de adrenalină

Reporter: Da, suntem de acord cu tine. O ultimă întrebare, o curiozitate. Ce alte hobby-uri, pasiuni mai are John?

Ionuț Micu: „Îmi place foarte mult pescuitul. Bine, nu sunt pelican sau nu trăiesc din pește. Prind, nu prind, asta-i treaba. Chiar acum câteva săptămâni, am fost pe brațul Borcea alături de de Cătălin, de colegul meu din echipa Compact, de la clape, și am prins ceva. Adică, ne lăudăm, am avut ceva capturi frumoase. Am și ratat niște balene. Îmi plac motoarele foarte mult, sunt chiar pe lângă un club aici din Constanța, un club foarte mare, cel mai mare club național. Nu mă pune cu drumețiile! E jale cu mine cu drumețiile, să mă duc, să explorez, să merg mai ales pe munți, mă omori! Dacă mă bagi pe cărări de-alea. Cam asta ar fi și îmi place ceea ce fac cu muzica, concertele.”

Interviu cu John, tobosarul trupei Compact: „Am gasit linistea in mijlocul trupei“. VideoJohn, Ionuț Micu, bateristul trupei Compact

John de la Compact, o sursă de inspirație

Ionuț Micu (John) este un exemplu de dedicare și pasiune pentru muzică, un artist care a parcurs un drum lung și plin de provocări, dar care continuă să inspire prin munca și atitudinea sa. De la primele bătăi pe cutii de carton în copilărie, până la concertele alături de trupe legendare, John rămâne conectat la esența muzicii rock. Pasiunea sa neobosită pentru tobe și respectul pentru public sunt dovada că succesul vine doar cu muncă, răbdare și dragoste pentru ceea ce faci. Cu siguranță, acesta va continua să fie un pilon important al scenei muzicale românești și un mentor pentru noile generații de muzicieni.

Interviu cu John, tobosarul trupei Compact: „Am gasit linistea in mijlocul trupei“. VideoJohn, Ionuț Micu, bateristul trupei Compact

Video 1 - Interviul cu John Ionuț Micu

Video 2

.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
45392992837
5/49
21611183534
joker
9354533275