REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.2° Constanța Mar., 17 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6855
22.2° Constanța Marți, 17 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6855
 

Interzicerea cărţilor în şcoli şi biblioteci a urcat la un nivel record în SUA

Interzicerea cărţilor în şcoli şi biblioteci a urcat la un nivel record în SUA

A.F. 15 martie 2024 | 23:14 1179

Mai multe cărţi au fost interzise în 2023 în şcolile şi bibliotecile din SUA decât în orice alt an, a anunţat joi Asociaţia Bibliotecarilor Americani (ALA), potrivit The Guardian, conform news.ro.

Interzicerea cartilor in scoli si biblioteci a urcat la un nivel record in SUA

Multe dintre cărţi au fost vizate pentru că se refereau la probleme legate de comunităţile LGBTQ+ sau de rasă, deşi lista a fost largă, incluzând romane predate în mod obişnuit, precum "Lord of the Flies" şi "To Kill a Mockingbird".

Grupul a documentat 4.240 de titluri unice de cărţi vizate de cenzură în 2023, mai multe decât în cei doi ani anteriori la un loc: 2.571 în 2022 şi 1.651 în 2021. A existat o creştere de 65% în 2023 faţă de 2022.

De asemenea, anul trecut a înregistrat 1.247 de cereri documentate de interzicere a diferitelor cărţi de bibliotecă, materiale didactice şi alte resurse.

Emily Drabinski, preşedinta ALA, a calificat interdicţiile de carte drept „un atac la libertatea noastră de a citi”. „Cărţile vizate se concentrează din nou asupra persoanelor LGBTQ+ şi a celor de culoare”, a spus ea. „Comunităţile noastre şi ţara noastră sunt mai puternice datorită diversităţii. Bibliotecile care reflectă diversitatea comunităţilor lor promovează învăţarea şi empatia pe care unii oameni vor să le ascundă sau să le elimine”.

Numărul titlurilor vizate de cenzură a crescut, de asemenea

Acesta a crescut cu 92% în bibliotecile publice şi cu 11% în şcoli. ALA a declarat că va publica lista celor mai des vizate cărţi în aprilie, dar unele dintre cele mai contestate titluri de cărţi în 2022 au fost Gender Queer: „A Memoir” de Maia Kobabe, „All Boys Aren't Blue” de George M Johnson, „The Bluest Eye” de Toni Morrison şi „The Perks of Being a Wallflower” de Stephen Chbosky.

Mişcarea de interzicere a cărţilor a luat amploare în ultimii ani în SUA, în special în statele conduse de republicani, pe măsură ce activismul politico-religios capătă forţă.

În şaptesprezece state au existat tentative de interzicere a peste 100 de cărţi: Colorado, Connecticut, Florida, Idaho, Illinois, Iowa, Kentucky, Maryland, Missouri, Carolina de Nord, Ohio, Pennsylvania, Tennessee, Texas, Utah, Virginia şi Wisconsin.

„Bibliotecile sunt instituţii vitale pentru fiecare comunitate din această ţară, iar profesioniştii din biblioteci, care şi-au dedicat viaţa protejării dreptului nostru la lectură, se confruntă cu ameninţări la adresa locurilor de muncă şi a bunăstării lor”, a declarat Drabinski, citează stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Curismul a devenit deja modelator social planetar. Grav. Curistii astia nu au aflat ca sunt pe lume datorita relatiei intre doua persoane hetero? Sau se lucreaza la gasirea posibilitatii de inmultire ca la amibe? Pe bune,au inteles ca sunt acceptati cu problemele lor,ca se pot f**e in c*r fara grija,insa de ce ne obliga sa-i slavim,de parca o sula in c*r e mai importanta decat cultura Universala,decat mersul normal al societatii?
3
0

REPLICA


LOTO

6/49
3861614329
5/49
2842529181
joker
17411423166