REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.4° Constanța Mar., 30 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6806
22.4° Constanța Marți, 30 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6806
 

Învățământ gratuit... și nu prea! S-a dat startul operațiunii ”Fondul Clasei”

Învățământ gratuit... și nu prea! S-a dat startul operațiunii ”Fondul Clasei”

Replica API 13 septembrie 2022 | 00:00 3226

Odată cu începerea noului an școlar în unitățile de invațământ se vorbește despre “operațiunea” fondului clasei, devenit deja tradiție. În ședințele cu parinții, planificate, așa cum este norma, în această perioadă, se stabilesc sumele de bani ce se vor strânge pentru anul curent de studiu. Dacă anul trecut se plătea în jur de 50-60 de lei, în acest an pretențile au crescut la 100 – 150 de lei. La toate acestea se adaugă și lte cheltuieli, de exemplu masa preșcolarilor… și ea mai scumpă, de anul acesta. Și, cum statul nu ajută, atunci părinții trebuie să se ocupe de confortul și bună stara copiilor.

Începerea anului școlar devine de cele mai multe ori o problemă pentru parinți, dacă ne gândim la câțiva vbani trebuie să scoată din buzunar. Deși, învățământul de stat este gratuit... Iar colecta începe cu binecunoscutul fondul clasei. Statul nu oferă nimic, așa că fiecare cadru didactic se trăbăluiește cu sprijinul părinților. Dacă anul trecut se plătea în jur de 50-60 de lei, pentru fondul clasei, în acest an pretențile au crescut la 100 – 150 de lei. Pentru că traversăm o perioadă economică destul de grea, cu scumpiri în lanț. Totul pentru manuale, caiete, diferite materiale didactice.... La toate acestea se mai pot adauga cheltuieli, de exemplu în cazul preșcolarilor masa. Anul trecut, parinții plăteau aproximativ 15-17 lei pe zi, acum vor scoate din buzunar încă 2 lei sau trei lei pe zi, în cele mai fericite cazuri. Marea majoritate a parinților nu iși permit, mai ales dacă au doi sau mai mulți copii.

Aceste sume par neînsemnate, însă gândiți-vă că sunt numeroase familii cu 2-3 copii sau mai mulți. Acesta este invătământul de stat...și nu prea”, declara un parinte pentru Replica de Constanța.

Cadrele didactice din școli care le mai cer parinților bani pentru fondul clasei riscă amenzi intre 1000 si 2000 de lei. Este prevederea unui proiect de lege care a trecut in 2021 , tacit de Senat.

Potrivit actului normativ, părinţii pot acorda în continuare bani şcoliilor, însă numai din iniţiativă personală şi cu titlu de donaţie. Banii trebuie folosiţi neapărat în beneficiul elevilor. Profesorii mai pot solicita bani doar pentru activităţi extracuriculare, precum exursiile şcolare sau balurile de absolvire.

Astfel, strangerea unei sume de bani reprezentând așa zisul fond al clasei trebuie să fie o inițiativă personală cu titlu de donație.

Totuși, este fondul clasei un rău necesar? Da, spun mulți părinți, atâta timp cât statul nu ajută, iar copiii au nevoie d emulte lucururi pentru o educație normală.

Nu-mi place că trebuie să dau bani, nu dau vina pe cadrele didactice, pentru că acestea din urmă au nevoie d ematerial pntru a lucra cu copiii. Doar nu vin la cu banii d acasă. Clar, noi, părinții, trbui să plătim pentru educația copiilor noștri. Atunci, să nu ne mai lăudăm că învățământul de stat stat este gratuit!”, a spus un alt părinte.

R.V.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Avem o constitutie care prevede gratuitatea invatamantului, avem o lege care prevede acealsi lucru, dar cum in Romania daca nu suntem spagari nu e bine, s-au gandit dragii de parinti sa o legalizeze prin asociatii, dand bon pentru spaga.
0
0
daca tot, ati inceput subiectul, faceti un efort jurnalistic pentru a verifica cate scoli din constanta au depus cereri pentru alocare de fonduri si cate din acele scoli au primit, si daca acele scoli ce au primit in continuare colecteaza ilegal fondul clasei. Pentru ca vorbim de o fapta ilegala aici de ceva ani.
0
0
Si mai e o treaba, instalatorul n-are nici el vacante de 3 luni pe an, program fix si in functie de instalator, daca e "pe perssoana fizica" n-are nici munca zi de zi si un minim garantat de stat. Si nici bani din meditatii nu scoate.
0
0
Oricum ar fi, e o falsa problema, cea a nevoilor cadrelor didactice. Reala problema, e lipsa directorilor competenti, care sa depuna cereri si sa insiste pentru a primi fonduri, mergand chiar pana la prefect daca primaria ori consiliul local, nu-si face treaba. Directori mai competenti ori mai putin corupti.
0
0
Zic ca, atunci cand te faci profesor esti constient ca o faci mai putin pentru bani ci mai mult pentru ca ai inclinatie, altfel ma gandesc ca ar fi alte meserii mai banoase. Materialele in cazul analogiei mele, sunt rechizitele elevului, ghiozdanul, pachetul, uniforma daca e cazul, s.a.m.d, pe care si le procura elevul pentru ca el le foloseste. In schimb, daca un profesor are nevoie sa-si scoata la xerox lectii pentru ca altfel nu ar putea sa-si faca ora, deci in primul rand profesorul le foloseste dar in folosul elevlui asa cum si instalatorul isi foloseste unelete in folosul clientului.
0
0
Un instalator ti-a lucrat o ora si ti-a luat minim 150 lei , la n***u si tot tu cumperi materialele. Un profesor nu ia banii astia intr-o zi de lucru cu progeniturile noastre rasfatate si obraznice si mai pune si bani pt materiale.
0
0
un subiect pentru un ziarist de tot k k tu
0
0
Daca este loc , de ce nu ?
0
0
Statul nu da bani pentru ca directorii de scoli nu cer primariei pentru a nu deranja, pentru ca si ei directorii sunt pusi politic pentru a nu deranja. Doar profesorii au pretentia asta, de a plati copiii pentru ca ei sa isi faca meseria, un instalator nu te va pune sa-i platesti sculele ca sa-ti faca treaba, e meseria lui si vine cu sculele de acasa, doar profesorii vor ca parintii sa le dea scule.
1
1
Replica se ocupa si de educatie si de organizare...articolele lipsite de continut, plin de greseli, instigator. Redactorii ar trebui sa isi insuseasca putina gramatica, topica si exprimare corecta...dar asta vrea cititorul...scandal
0
0
scoala 24 ion jalea
0
0
invariabil profesorii fac sau ameninta cu greva pt multiple solicitari,inclusiv dotarea marteriala, consumabile etc.Atunci cand isi primesc marirea de salariu,restul le lasa acolo unde sunt si tac ca niste domni in iarba de frica sa nu fie luati la ochi.daca ei ar continua cu protestul si dupa ce si-au primit banutii la salariu as zice jos palaria,asa, ramane tot in sarcina posesorilor de gajuri ,de copii, care sunt acolo 8 sau 12 ani si vad acelasi scenariu an de an
0
0
Parintii asteapta ca profii sa aduca fise de lucru. Din ce bani hartie,toner,imprimanta,curent electric? Markerele,buretii, poate un proiector, un lacat la un dulap...de unde bani? Ministerul nu da . Doar ministrul da, din gura. Lasam spaga la curier, restaurant,coafor,unghiute,buzite. Dar 10-20 lei fondul clasei e mult.
0
0
Parintii sunt cei vinovati pt ca dau, educatorii sunt destepti. Sunt situatii cand nimeni nu cere, ci pur si simplu parintii se ofera sa dea, asa au in sange, obsesia de a da. Unii educatori vor un laptop nou la fiecare generatie noua de prichindei, ce naiba fac ei cu atatea laptopuri?
0
0
Nu este chiar asa, multe scoli si gradinite primesc fonduri, doar ca, cadrelor le-a intrat in sange sa ia de la parinti, si cheltuie fondurile scolii dupa bunul plac.
0
0

REPLICA



LOTO

6/49
17646484143
5/49
20164023815
joker
172536133513