REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.9° Constanța Mar., 15 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6883
14.9° Constanța Marți, 15 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6883
 

Investigații ONU: pacienți supuși electroșocurilor ca pedeapsă, maltratați și înfometați într-un spital de psihiatrie din România

Investigații ONU: pacienți supuși electroșocurilor ca pedeapsă, maltratați și înfometați într-un spital de psihiatrie din România

Adela Cristina CARCEA 15 octombrie 2024 | 10:41 365

Spitalul de Psihiatrie din Ștei se află în centrul unor acuzații grave, conform unui raport emis de Consiliul de Monitorizare a Implementării Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități. Potrivit datelor din raport, pacienții de aici sunt 'bătuţi, agresaţi fizic şi verbal, ameninţaţi şi electrocutaţi cu aparat de electroşocuri'. Federația SĂNĂTATEA anunță că, dacă aceste fapte se dovedesc a fi reale, dezaprobă, condamnă și se delimitează de un astfel de comportament.

Investigatii ONU: pacienti supusi electrosocurilor ca pedeapsa, maltratati si infometati intr-un spital de psihiatrie din Romania

“Din cadrul discuţiilor cu pacienții, echipa de monitorizare a reţinut că aceştia sunt bătuţi, agresaţi fizic şi verbal, ameninţaţi şi electrocutaţi cu aparat de electroşocuri, aparat care a fost găsit în salonul nr.1, etaj 2 al secţiei 1 Psihiatrie, bărbaţi, care era folosit de personalul angajat al spitalului”, scrie raportul Consiliului de Monitorizare a Implementării Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi.

Mai mult, autorii raportului spun că au identificat pacienți cu semne pe corpuri de la aparatul de electroșocuri, informații pe care le-au transmis și oamenilor legii. Pe 17 septembrie, Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuș a deschis un dosar penal în care cercetează, in rem, deci nu asupra vreunei persoane deocamdată, cinci infracțiuni de loviri sau alte violențe.

Managerul spitalului, Horia Miara, a declarat pentru Observator că aparatul de electroșocuri a fost dus în unitate de un angajat. „Cel care a adus aparatul în spital a declarat că l-a adus pentru a-l folosi ca lanternă, pentru că el avea şi un dispozitiv care avea şi lanternă. Sunt cinci pacienți asupra cărora au fost găsite echimoze şi vânătăi", a spus Miara.

Federația Sănătatea se delimitează de astfel de comportamente

„Având în vedere aspectele prezentate în presă cu privire la presupusele rele tratamente la care sunt supuși pacienții internați în cadrul Spitalului de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Ștei și a prezumției de complicitate a personalului medical la acestea, semnalat de raportul Consiliului de Monitorizare a Implementării Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, Federația SĂNĂTATEA, în eventualitatea în care acestea se confirmă în urma anchetelor demarate de autoritățile competente, își exprimă în mod ferm dezaprobarea și se delimitează față de un asemenea comportament inuman și degradant, condamnând în același timp acest fel de practici“, spune președintele Federației SĂNĂTATEA,  Marius Strugar.

„Avem certitudinea că acest caz este unul izolat și care nu-i reprezintă pe colegii noștri, personalul medical care își desfășoară activitatea cu corectitudine și devotament față de ființa umană în condiții de suprasolicitare generate de supraîncărcarea cu sarcini și îndatoriri zilnice din cauza subnormării cronice de personal, lipsa finanțării investițiilor de anvergură, neadaptarea legislației la normele actuale și nedecontarea serviciilor prestate la valoarea lor reală în spitalele de psihiatrie și pentru măsuri de siguranță“, continuă acesta.

Pacienţi pedepsiţi cu electroșocuri, bătuți și înfometați

Pe lângă terorizarea pacienților cu electroșocuri, reprezentanții Consiliului de Monitorizare au făcut și alte acuzații privind Spitalul din Ștei, arătând că au găsit condiții mizere în saloane, unde pacienții erau ținuți în paturi fără saltele sau fără lenjerie, deși asemenea obiecte există în magazia unității medicale, dar și alimente expirate, motiv pentru care au anunțat și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, care a amendat spitalul cu 25.000 de lei.

Totuși, managerul Miara a negat că pacienții ar fi ținuți în condiții improprii: „Toate saloanele spitalului sunt echipate corespunzător, toate au paturi. V-aş invita să vedeţi, dacă doriţi, pentru că lucrurile au luat o turnură nedorită şi până la urmă este important ca adevărul să iasă la iveală”.

Pe lângă ancheta penală, în spital a demarat acum o anchetă internă. În plus, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că va trimite un control în unitatea medicală din Ștei. Observator mai notează însă că DSP Bihor a făcut un control în Spitalul de Psihiatrie chiar cu trei zile înainte de vizita Consiliului de Monitorizare și n-a fost găsită nicio neregulă, conform stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
13182230110
5/49
3919223336
joker
6271712445