REPLICA ONLINE CONSTANTA

30.2° Constanța Sâm., 27 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6803
30.2° Constanța Sâmbătă, 27 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6803
 

Iohannis: Am convingerea că românii îşi vor putea exercita dreptul de vot în cele mai bune condiţii

Iohannis: Am convingerea că românii îşi vor putea exercita dreptul de vot în cele mai bune condiţii

Victor ROTARU 26 iulie 2024 | 00:00 99

Preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat convins că românii, oriunde s-ar afla, îşi vor putea exercita dreptul la vot în cele mai bune condiţii atât la alegerile prezidenţiale, cât şi la cele parlamentare.

 Iohannis: Am convingerea ca romanii isi vor putea exercita dreptul de vot in cele mai bune conditiiKlaus Iohannis

El s-a întâlnit, la Palatul Cotroceni, cu şefii de misiuni diplomatice, şefii oficiilor consulare şi directorii ICR cu ocazia Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române.

"Acum mai bine de o lună aţi încheiat organizarea cu succes a alegerilor europarlamentare în străinătate. Am convingerea că, prin eforturile dumneavoastră, cetăţenii români, oriunde s-ar afla, îşi vor putea exercita dreptul de vot în cele mai bune condiţii şi la alegerile prezidenţiale, şi la cele parlamentare", a spus şeful statului.

Iohannis le-a transmis diplomaţilor români că liniile directoare ale politicii externe rămân consolidarea rolului şi a influenţei în UE şi în NATO, aprofundarea Parteneriatului Strategic cu SUA, precum şi diversificarea dialogului bilateral cu partenerii de pe toate continentele. Potrivit preşedintelui, la finalul celor 10 ani ai mandatelor sale, identitatea României pe plan extern a câştigat "în substanţă", iar profilul ţării noastre a crescut "poate chiar exponenţial".

"România a devenit un actor regional, european şi internaţional credibil, implicat şi respectat, un furnizor de stabilitate şi de securitate. Împreună am reuşit să construim oportunităţi, să acţionăm hotărât, să ne apărăm interesele strategice şi să fructificăm apartenenţa la Uniunea Europeană şi la NATO sau la formatele multilaterale ori regionale. România a eficientizat cooperarea cu partenerii cu care împărtăşeşte aceleaşi valori, viziuni şi obiective la nivel internaţional şi a diminuat sau chiar eliminat dependenţa de actorii care au abordări contrare. Pe aceste baze, politica noastră externă va continua să fie şi de aici înainte predictibilă şi, mai ales, de consens naţional, pentru că liniile directoare majore rămân clare pentru dumneavoastră: consolidarea rolului şi a influenţei în UE şi în NATO, aprofundarea Parteneriatului Strategic cu SUA, precum şi diversificarea dialogului bilateral cu partenerii de pe toate continentele, ca parte a eforturilor de susţinere a valorilor democratice, a multilateralismului şi a sistemului internaţional bazat pe reguli", a indicat şeful statului.

Potrivit acestuia, crizele din ultimii ani - pandemia de COVID-19 şi efectele sale, războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, conflictul din Orientul Mijlociu - au reprezentat provocări dificile.

"Reacţia noastră a fost promptă şi eficientă, demonstrând că diplomaţia este un instrument esenţial pentru buna funcţionare a statului în slujba cetăţenilor şi, totodată, pentru asigurarea securităţii acestora. Diplomaţia a devenit, astfel, o componentă activă a sistemului naţional de securitate, aşa cum este firesc să fie. Îi felicit pe şefii de misiuni diplomatice şi oficii consulare care au acţionat eficient şi empatic în relaţia cu cetăţenii români aflaţi în situaţii de criză. Vă încurajez să rămâneţi implicaţi, pentru a putea face faţă oricăror provocări care vor apărea", a adăugat Iohannis.

Preşedintele le-a mai transmis diplomaţilor români să îşi păstreze spiritul obiectiv, integritatea profesională, creativitatea şi competenţele tehnice.

"Diplomaţia este o profesie în care timpul nu se poate contabiliza. Este o profesie care implică pasiune şi conştiinţă. Să vă păstraţi spiritul obiectiv, integritatea profesională, creativitatea şi competenţele tehnice. În aceste vremuri ale ştirilor false, ale dezinformării, continuaţi să vă puneţi în valoare aptitudinea de a identifica şi de a înţelege ceea ce contează cu adevărat şi oferiţi un exemplu de gândire critică şi responsabilă. Modul în care România este percepută în lume depinde şi de creativitatea, intuiţia, performanţa şi implicarea dumneavoastră. Sunteţi parte a imaginii noastre în lume şi responsabilitatea dumneavoastră este una semnificativă. Destinul României este rezultatul forţei pe care o are naţiunea noastră şi, implicit, al forţei pe care o manifestă diplomaţia ţării, oferind prin dumneavoastră exemplul unui partener credibil, stabil şi responsabil", a afirmat Klaus Iohannis.

În timpul discursului, şeful statului s-a oprit pentru câteva secunde deoarece s-a auzit un telefon mobil care suna. "Complicat cu telefoanele, domnule ambasador", a spus el, potrivit agerpres.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436