REPLICA ONLINE CONSTANTA

30.2° ConstanÈ›a Sâm., 27 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6803
30.2° ConstanÈ›a Sâmbătă, 27 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6803
 

Iohannis: Am fost şi voi rămâne un susţinător puternic al procesului de extindere a Uniunii Europene

Iohannis: Am fost şi voi rămâne un susţinător puternic al procesului de extindere a Uniunii Europene

Victor ROTARU 26 iulie 2024 | 00:00 134

PreÅŸedintele Klaus Iohannis a declarat că rămâne un susÅ£inător puternic al procesului de extindere a Uniunii Europene, subliniind că România rămâne angajată în sprijinirea parcursului european al Ucrainei ÅŸi Republicii Moldova.

Iohannis: Am fost si voi ramane un sustinator puternic al procesului de extindere a Uniunii EuropeneKlaus Iohannis

"Am fost ÅŸi voi rămâne un susÅ£inător puternic al procesului de extindere a Uniunii Europene, având în vedere puterea transformatoare ÅŸi abilitatea acestei politici de a uni ţări ÅŸi popoare în jurul valorilor ÅŸi al principiilor europene, în beneficiul tuturor. Avem nevoie de un calendar ambiÅ£ios ÅŸi previzibil pentru partenerii implicaÅ£i în procesul de extindere, atât din Europa de Est, cât ÅŸi din Balcanii de Vest, desfăşurat pe baza meritelor proprii ale statelor candidate. România a susÅ£inut puternic decizia istorică privind deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina ÅŸi Republica Moldova, adoptată la reuniunea Consiliului European din 14-15 decembrie 2023, ÅŸi vom rămâne angajaÅ£i în sprijinirea parcursului european al acestor ţări", a spus ÅŸeful statului, la Palatul Cotroceni, la întâlnirea cu ÅŸefii de misiuni, ÅŸefii oficiilor consulare ÅŸi directorii ICR cu ocazia Reuniunii Anuale a DiplomaÅ£iei Române.

Potrivit ÅŸefului statului, cooperarea bilaterală cu Republica Moldova a atins un nivel fără precedent, fiind în prezent la cel mai înalt grad din istorie.

El a arătat că a promovat şi o relaţie constructivă şi principială cu Ucraina.

"Încă din prima zi a războiului, România a fost pe deplin solidară ÅŸi a luat ample măsuri multidimensionale în sprijinul Ucrainei. Păstrez cu preÅŸedintele Zelenski un contact apropiat, existând un schimb aprofundat de evaluări ÅŸi idei cu orice prilej", a spus Iohannis.

El a afirmat că România, ca vecin al Ucrainei ÅŸi stat riveran la Marea Neagră, se află în prima linie a războiului declanÅŸat de Rusia împotriva acestei ţări.

"Pe palierul de securitate ÅŸi apărare, ca stat membru al NATO, România are un rol constructiv ÅŸi de factor de echilibru, fiind un furnizor de securitate ÅŸi de stabilitate. Date fiind deciziile luate la Summiturile NATO la care am reprezentat Å£ara noastră în ultimii 10 ani, putem spune fără urmă de ezitare că România beneficiază în prezent de cel mai înalt grad de apărare ÅŸi protecÅ£ie din întreaga noastră istorie. Trebuie să continuaÅ£i demersurile necesare menite să asigure securitatea României!", a declarat Iohannis.

Åžeful statului a subliniat un moment-cheie, în 2022, când a fost adoptat un nou Concept Strategic al NATO, care, la iniÅ£iativa României, consacră importanÅ£a strategică a Mării Negre pentru securitatea euroatlantică.

"Începând cu 2015, am reuÅŸit să asigurăm progrese considerabile privind creÅŸterea bugetului Apărării, ajungând în 2024 la 2,5% din PIB, precum ÅŸi în ceea ce priveÅŸte înzestrarea ÅŸi modernizarea forÅ£elor armate. Recent încheiatul Summit NATO de la Washington, care a marcat 75 de ani de la înfiinÅ£area organizaÅ£iei ÅŸi 20 de ani de la aderarea României, a reconfirmat angajamentul Aliat pentru continuarea implementării depline a măsurilor de adaptare ÅŸi reasigurare, precum ÅŸi de consolidare a posturii de apărare ÅŸi descurajare pe Flancul Estic, mai ales la Marea Neagră", a adăugat el.

PreÅŸedintele Iohannis a vorbit ÅŸi despre Parteneriatul Strategic cu Statele Unite, ca pilon esenÅ£ial al politicii externe a României, afirmând că a devenit în această perioadă mai robust ÅŸi a dobândit mai multă substanţă.

Pe de altă parte, ÅŸeful statului a menÅ£ionat că în cei zece ani de mandat a fost acordată o atenÅ£ie deosebită consolidării parteneriatelor ÅŸi relaÅ£iilor strategice bilaterale cu statele de care "ne apropie valori ÅŸi interese comune", precum Germania, FranÅ£a, Spania, Italia, Polonia.

"Am menÅ£inut raporturi privilegiate cu Marea Britanie ÅŸi Turcia, iar în perioada 2020-2024 am încheiat trei noi parteneriate strategice, cu Bulgaria, Japonia ÅŸi Georgia. Cu statele baltice ÅŸi cu alte state din zona central ÅŸi est-europeană avem preocupări ÅŸi interese comune, o parte dintre acestea le reflectăm în mesaje ÅŸi abordări comune, inclusiv în Formatul BucureÅŸti 9. Regiunea Balcanilor de Vest rămâne printre priorităţile acÅ£iunii diplomatice a României, atât din perspectiva relaÅ£iilor bilaterale, cât ÅŸi din perspectiva procesului de integrare europeană", a adăugat el.

Iohannis a afirmat ÅŸi că acÅ£iunea globală a României a dobândit, în ultimii ani, o relevanţă aparte, fiind acordată o atenÅ£ie sporită cooperării cu state din Asia, Africa ÅŸi America Latină, potrivit agerpres.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436