REPLICA ONLINE CONSTANTA

25.7° Constanța Joi, 15 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6822
25.7° Constanța Joi, 15 August 2024 Anul XX Nr. 6822
 

Iohannis: Am salutat contribuţia Italiei la securitatea din zonele învecinate României

Iohannis: Am salutat contribuţia Italiei la securitatea din zonele învecinate României

Victor ROTARU 21 iunie 2024 | 00:00 97

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat după întâlnirea cu omologul său italian, că a salutat contribuţia valoroasă a Italiei la securitatea zonelor învecinate ale României, menţionând că cele două ţări vor continua să lucreze împreună şi cu toţi aliaţii pentru întărirea rolului NATO de prevenire a oricărui război şi de apărare a celor două state.

Iohannis: Am salutat contributia Italiei la securitatea din zonele invecinate Romaniei Klaus Iohannis

"Sunt onorat să îl am oaspete astăzi, la Palatul Cotroceni, pe preşedintele Republicii Italiene, domnul Sergio Mattarella, aflat în vizită oficială în România. Domnule Preşedinte, bine aţi venit! Domnul preşedinte Sergio Mattarella este un bun prieten al României, iar întâlnirea de astăzi este o continuare firească a dialogului constant pe care îl avem. De Italia ne leagă o istorie comună, legături profunde, un Parteneriat Strategic consolidat, o dinamică excepţională economică şi comercială, dar şi ceea ce constituie sufletul acestei relaţii - comunităţile de români din Italia şi de italieni din România, comunităţi foarte bine integrate şi importante pentru evoluţia societăţilor noastre", a afirmat Klaus Iohannis, într-o declaraţie comună cu preşedintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella.

Iohannis a spus că cele două ţări au "fundamente solide" pentru dezvoltarea relaţiei bilaterale, a cooperării pe multiple planuri, inclusiv în cadrul european şi euroatlantic.

"Am exprimat aprecierea pentru comunitatea solidă de antreprenori italieni, binevenită în România, şi am salutat creşterea iniţiativelor antreprenoriale ale românilor rezidenţi în Italia, care contribuie activ la viaţa economică şi culturală a ţării de adopţie. Cifrele pentru anul trecut indică schimburi bilaterale care au atins deja 20 de miliarde de euro", a adăugat preşedintele.

Şeful statului a subliniat dezvoltarea relaţiilor bilaterale privilegiate în domeniul culturii şi organizarea unei expoziţii arheologice de amploare la Roma, sub patronajul comun - "Dacia. Ultima frontieră a Romanităţii".

El a menţionat că a discutat cu omologul său italian şi aspecte privind consolidarea familiei comune, europene, menţionând că a accentuat "cât de semnificativă rămâne planificarea riguroasă a Agendei strategice a Uniunii Europene pentru perioada următoare".

Şeful statului a adăugat că discuţiile au vizat rezultatele alegerilor europene care tocmai s-au încheiat.

"Am evidenţiat că prezenţa importantă la vot este o dovadă a interesului cetăţenilor europeni pentru viitorul proiectului european şi beneficiile acestuia. Dar, dacă vorbim de prezenţă, aici mai este loc de mai bine. Uniunea Europeană este cel mai relevant proiect politic al Europei, care a adus pacea şi prosperitatea, este destinul şi viitorul nostru. Dacă Uniunea Europeană va potenţa principiile solidarităţii şi ale coeziunii interne, poziţia sa în lume va fi cu siguranţă întărită", a mai spus Iohannis.

El a subliniat aprecierea pentru participarea pe care Italia a avut-o şi o va avea, în anii următori, la Poliţia Aeriană a NATO în România.

"Am salutat contribuţia valoroasă a Italiei la securitatea zonelor învecinate ale României, atât în Balcanii de Vest, cât şi în regiunea Mării Negre. Apreciem foarte mult participarea pe care Italia a avut-o şi o va avea, în anii următori, la Poliţia Aeriană a NATO în România", a adăugat Iohannis.

Preşedintele a mai arătat că a discutat cu omologul italian şi despre războiul pe care Rusia continuă să-l ducă împotriva Ucrainei.

"Am discutat cu domnul preşedinte şi despre preocupările noastre de securitate generate de războiul pe care Rusia continuă să-l ducă împotriva Ucrainei, cu un puternic impact negativ pentru regiune, dar şi pentru întregul spaţiu euroatlantic. Vom continua să lucrăm împreună cu Italia şi cu toţi aliaţii noştri pentru întărirea rolului NATO de prevenire a oricărui război şi de apărare a statelor noastre, prin consolidarea posturii sale de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, dar la fel şi pe Flancul Sudic", a mai spus Iohannis.

Potrivit şefului statului, Republica Moldova este partenerul cel mai afectat de război şi trebuie să îi fie acordat tot sprijinul necesar

"Îl felicit pe domnul preşedinte pentru rezultatele vizitei pe care tocmai a efectuat-o la Chişinău. Mă bucură faptul că, împreună, susţinem concret şi hotărât parcursul Republicii Moldova de aderare la Uniunea Europeană. Republica Moldova este partenerul nostru cel mai afectat de război şi trebuie să ne asigurăm că îi acordăm tot sprijinul necesar. Nu în ultimul rând, transmit aprecierile noastre pentru Preşedinţia italiană a G7, care deja a avut iniţiative de excepţie şi a răspuns adecvat provocărilor actuale internaţionale majore", a mai spus Iohannis.

Preşedintele Republicii Italiene se află în vizită oficială la Bucureşti, la invitaţia şefului statului român. Oficialul italian va avea întrevederi separate cu preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, şi cu premierul Marcel Ciolacu, potrivit agerpres.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016