REPLICA ONLINE CONSTANTA

27.1° Constanța Sâm., 10 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6817
27.1° Constanța Sâmbătă, 10 August 2024 Anul XX Nr. 6817
 

IPJ Constanța, clarificări despre nemulțumirile polițiștilor privind programul de lucru

IPJ Constanța, clarificări despre nemulțumirile polițiștilor privind programul de lucru

Virgil STOIAN 10 august 2024 | 12:41 1039

IPJ Constanța s-a sesizat după ce reprezentanții sindicatului Europol a publicat un comunicat prin care atrăgeau atenția asupra  planificării în serviciu a agenților de ordine publică din cadrul inspectoratului.

IPJ Constanta, clarificari despre nemultumirile politistilor privind programul de lucru

Ce spune IPJ

Ca urmare a informațiilor publicate de reprezentanții sindicatelor, cu privire la ,,logistica precară de care ar dispune polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța’’, precum și la faptul că aceștia ar fi planificați în serviciu cu încălcarea normelor legale, Compartimentul de Relații Publice al Inspectoratului de Poliție Județean Constanța este abilitat să comunice următoarele:

”Comanda Inspectoratului de Poliție Județean Constanța face precizarea că este mulțumită de faptul că reprezentanții sindicatelor au descoperit, probabil după îndelungi căutări, o singură autospecială de poliție în stare de degradare. Menționăm, însă, că reprezentanții sindicatelor au omis să precizeze faptul că autospeciala arăta astfel în urmă cu câteva luni, în prezent aceasta fiind reparată. Din faptul că reprezentanții sindicatelor au găsit o singură autospecială, în trecut degradată, pentru a o da ca exemplu, nu putem deduce decât că situația parcului auto al insituției este una bună.

IPJ Constanta, clarificari despre nemultumirile politistilor privind programul de lucruBogdan Despescu

Reparații la autospeciale

De altfel, menționăm că, de la începutul anului, au fost colantate 37 de autospeciale de poliție și au fost efectuate 600 de reparații și revizii la autospeciale.

Deși comanda instituției a transmis adresă către subunitățile de poliție, în care a solicitat să se comunice autospecialele care au probleme, în vederea reparării acestora, pentru cea la care fac referire reprezentanții sindicatelor nu a fost transmisă solicitare de a fi recolantată.Odată ce conducerea instituției a luat cunoștință de această problemă, operațiunea respectivă se va efectua în perioada imediat următoare.

Bogdan Despescu, prezent la ședințe de dialog social

În ceea ce privește afirmațiile potrivit cărora polițiștii ar fi planificați în serviciu cu încălcarea normelor legale, fără a se respecta timpul de odihnă, facem precizarea că, în cursul lunilor iulie și august, la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța au avut loc mai multe ședințe de dialog social cu reprezentanții sindicatelor, în cadrul cărora au fost discutate aceste aspecte. De altfel, la ședința din data de 2 august a.c. a participat și domnul secretar de stat al Ministerului Afacerilor Interne, chestor general de poliție Bogdan Despescu.

În acest context, au fost discutate toate problemele ridicate de polițiști, fiind luat act de nemulțumirile legate de schimbarea programului de lucru, respectiv de trecerea de la programul de 12 ore la cel de 8 ore în trei schimburi.

În acest sens, precizăm că din analizele efectuate a rezultat că programul de opt ore în trei schimburi permite adaptarea dispozitivelor din teren și este mult mai benefic din punctul de vedere al gestionării situației operative, în folosul comunității, în slujba căreia suntem.Astfel, s-a constatat că, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, deși a crescut cu 11,53 % numărul de apeluri efectuate prin S.N.U.A.U. 112, a scăzut timpul de intervenție la evenimentele semnalate.

IPJ Constanta, clarificari despre nemultumirile politistilor privind programul de lucru

Infracționalitatea a scăzut cu 18,11 %

Totodată, infracționalitatea stradală a scăzut cu 18,11%, infracțiunile de furt au scăzut  cu 6,77%, iar tâlhăriile cu 18,29%. Din cele menționate anterior, rezultă că programul de opt ore în trei schimburi este mult mai eficient, în ceea ce privește gestionarea situației operative și, implicit, pentru protejarea și asigurarea siguranței cetățenilor. În acest sens, conducerea instituției a reafirmat necesitatea menținerii acestui program de lucru, în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța.Dorim să transmitem cetățenilor faptul că acest program de lucru conduce la eficientizarea activității polițiștilor și asigură servicii de cea mai bună calitate, pentru populație. De asemenea, majoritatea polițiștilor din cadrul IPJ Constanța susțin schimbarea programului de lucru și și-au înțeles rolul de garant al siguranței cetățenilor.De altfel, conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Constanța a dispus, din oficiu, efectuarea de verificări prin Biroul Control Intern la subunitățile de poliție, urmând a se constata eventualele disfuncționalități pe această linie. Facem însă precizarea că au existat situații când polițiștii au solicitat ei înșiși schimbarea programului de lucru, din cauza unor probleme personale, aspecte de care s-a ținut cont în efectuarea planificării serviciilor, astfel încât să se asigure continuitatea serviciului, prezența polițiștilor în stradă, dar să se țină seama și de problemele personale ale polițiștilor deoarece, așa cum am mai menționat, cea mai importantă rersursă a Inspectoratului de Poliție Județean Constanța este cea umană.

Uniformele deteriorate vor fi înlocuite

În ceea ce privește aspectele privind uniforma polițiștilor, care s-ar fi degradat, conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Constanța a dispus ca polițiștii care au avut astfel de probleme să se prezinte la sediul instituției, pentru a preda uniforma deteriorată, ce va fi înlocuită.

Reiterăm faptul că, în permanență comanda Inspectoratului de Poliție Județean Constanța manifestă deschidere și disponibilitate pentru dialog față de sindicate și este interesată de a afla, pe orice cale, despre problemele cu care se confruntă polițiștii, identificând soluții pentru rezolvarea acestora.

ÎNSĂ nu trebuie pierdut din vedere faptul că polițiștii au în primul rând obligația, potrivit legii, de a-și îndeplini misiunile și de a asigura cetățeanului servicii de cea mai bună calitate.

Astfel, potrivit art. 2 din Legea 218/2002, activitatea Poliției Române constituie serviciu public specializat și se realizează în interesul persoanei, al comunității, precum și în sprijinul instituțiilor statului, exclusiv pe baza și în executarea legii.”

Ce spun cei de la Europol

”Dacă vă întrebați de ce protestează polițiștii de la IPJ Constanța, “proiectul pilot” care se dorește a fi exemplu pentru toate celelalte județe, vă lăsăm mai jos o banală planificare în serviciu a agenților de ordine publică.
Dacă nu știți cum se traduce 1,2,3,L,1,2,3, vă spunem noi:
-lucrezi de la 06:00-14:00 schimbul 1 prima zi,
-lucrezi de la 14:00-22:00 schimbul 2 a doua zi,
-lucrezi de la 22:00-06:00 schimbul 3 a treia zi,
-ieși din serviciu la 06:00 a patra zi, în care se presupune că ești liber, deși tu te afli în timpul de refacere a capacității de muncă,
-începi de la 06:00-14:00 a cincea zi din nou, după ce te-ai “odihnit” în ziua ta “liberă” de ieri.
Aceasta este dovada vie că programul de lucru se organizează cu încălcarea celor mai elementare reguli, cu efecte dezastruoase asupra sănătății colegilor, care ajung în stări de anxietate, depresie, epuizare, stres etc.
Acesta este și motivul pentru care conducerea IPJ Constanța a schimbat programul de lucru în schimburi de 8 ore, să poată fi polițiștii folosiți până la epuizare, în încercarea de a acoperi lipsa de personal și situația operativă.
Toate planificările în serviciu de la nivelul IPJ Constanța sunt realizate cu încălcarea drepturilor pe care polițiștii ar trebui să le aibă cu privire la refacerea capacității de muncă și a repausului săptămânal.
Iar cei din conducerea IPJ Constanța, la comanda celor ce ocupă funcții politice în MAI, sunt dispuși să facă orice pentru a demonstra că “proiectul pilot IPJ Constanța” este un model de succes, că tot începe campania electorală.”

IPJ Constanta, clarificari despre nemultumirile politistilor privind programul de lucru

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Lideri de sindicat mincinoși si perverși ca întotdeauna : știu doar sa ceara cotizații si sa se umple ei de bani și favoruri de la angajator.
4
0
Bai nu mai mintiti si scrieti dupa dictare . Sinucideti-va mai bine
6
1
Bai nu mai mintiti si scrieti dupa dictare . Sinucideti-va mai bine
4
1
munka grea frate , k la mina, plus , tips? adul pe ,ruses cuu , sa va ajute, o sa aducem ,poiltai din china, nepal si viet ,nam,
7
4
Astia care vreti 48 de ore liber pentru…uber, gratare de mici la evenimente, poze la nunti, cazari pe litoral…pregatiti va vor judeca oameni in curind..in piata publica!
8
4
Între schimburi sunt 24 ore de recuperare. Care e problema? E prea mult fata dele 16 ore cât e normal? Sindicaliști de 2 bani...
8
6

REPLICA



LOTO

6/49
35128162337
5/49
22135243618
joker
36111623118