REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Irak: 11 persoane executate pentru acte de ''terorism''

Irak: 11 persoane executate pentru acte de ''terorism''

A.F. 26 aprilie 2024 | 00:00 160

Cel puţin 11 persoane au fost spânzurate săptămâna aceasta în Irak pentru "terorism" şi apartenenţă la gruparea jihadistă Stat Islamic (SI), au afirmat miercuri doi responsabili din cadrul serviciilor de securitate şi de sănătate, scrie AFP.

Irak: 11 persoane executate pentru acte de ''terorism''Sursa foto: amnesty.org

Pentru justiţia irakiană, "terorismul", dar şi omuciderile intenţionate, chiar traficul de droguri pot atrage pedeapsa cu moartea prin spânzurare pentru autorii lor. Decretele autorizând execuţiile trebuie să fie semnate de preşedintele irakian.

Folosind acronimul arab al SI, un responsabil din cadrul serviciilor de securitate din provincia Dhi Qar, în sudul Irakului, a confirmat "execuţia pedepsei cu moartea pentru 11 terorişti ai organizaţiei Daesh în închisoarea Nassiriya, sub supravegherea unei echipe din Ministerul Justiţiei".

Un responsabil al autorităţilor medicale din Dhi Qar, al cărui departament primeşte corpurile, a confirmat că a primit "corpurile a 11 condamnaţi executaţi luni".

Ei au fost "executaţi în temeiul articolului 4 din legea antiteroristă", potrivit acestei surse, exprimându-se sub protecţia anonimatului din cauza sensibilităţii subiectului.

Cei 11 erau originari din provincia Salah ad Din (vest), iar corpurile a şapte dintre ei au fost recuperate de familiile lor la Institutul medico-legal din Nasiriyah, a precizat acest responsabil.

În câţiva ani, tribunalele irakiene au pronunţat sute de pedepse cu moartea şi condamnări pe viaţă, deoarece Codul Penal prevede o sentinţă până la pedeapsa cu moartea pentru oricine s-a alăturat "unui grup terorist", indiferent dacă acuzatul a luptat sau nu în rândurile acestuia.

În trecut, Irakul a fost criticat pentru sute de procese descrise ca fiind expeditive, mărturisiri obţinute sub tortură sau reprezentare juridică ineficientă, potrivit apărătorilor drepturilor omului.

Într-un comunicat dat publicităţii miercuri, ONG-ul pentru drepturile omului Amnesty International s-a referit la execuţia, luni, 22 aprilie, a 13 bărbaţi "condamnaţi pentru acuzaţii prea vagi de terorism".

Dintre aceştia, 11 fuseseră "condamnaţi pentru afiliere la aşa-numitul grup armat Stat Islamic", potrivit comunicatului Amnesty International.

Ceilalţi doi, închişi din 2008, fuseseră condamnaţi "pentru acuzaţii de terorism în baza Codului Penal, în urma unui proces vădit inechitabil", a subliniat ONG-ul, citându-l pe avocatul lor, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510