REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 18 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6886
11.6° Constanța Vineri, 18 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6886
 

Iran: Continuă protestele după moartea unei tinere în custodia poliţiei, care asigură că a fost un 'incident nefericit'

Iran: Continuă protestele după moartea unei tinere în custodia poliţiei, care asigură că a fost un 'incident nefericit'

Replica API 21 septembrie 2022 | 00:00 701

Iranienii au ieşit din nou luni în stradă, pentru a treia zi consecutiv, în mai multe oraşe din ţară pentru a protesta în legătură cu moartea tinerei Mahsa Amini, petrecută în timp ce se afla în custodia poliţiei, care o reţinuse pentru că ţinuta ei nu ar fi respectat întocmai normele islamice, relatează Reuters şi dpa.

Potrivit agenţiei semioficiale de presă Fars, poliţia iraniană a asigurat luni că decesul tinerei a fost doar un "incident nefericit" şi acesteia i s-a făcut rău în timp ce se afla alături de alte femei în arestul poliţiei, citează Agerpres.

Comandantul poliţiei din Teheran, Hossein Rahimi, a afirmat că Amini (22 de ani) nu a fost vătămată fizic şi colegii lui au făcut "totul" pentru a o ţine în viaţă, respingând totodată "acuzaţiile laşe" la adresa poliţiştilor.

"Acest incident a fost nefericit pentru noi şi nu vrem să fim martori la astfel de incidente", a spus Rahimi.

Poliţia a difuzat o înregistrare video în care Amini intră într-o încăpere şi se aşază alături de alte persoane, iar ceva mai târziu este arătată stând în picioare şi vorbind cu cineva care pare să-i inspecteze îmbrăcămintea, după care îşi duce mâinile la cap şi se prăbuşeşte.

Rahimi a subliniat că paramedicii au sosit la un minut după ce tânăra a căzut, menţionând că nu poate comenta în legătură cu cauza morţii, fiind o chestiune mai curând medicală şi nu de securitate, dar a ţinut să precizeze că poliţia moravurilor "prestează o activitate pozitivă".

"Prin lege, este de datoria noastră să le reamintim femeilor codul ţinutei. Ce poartă acasă este treaba lor, dar nu în public", a mai spus comandantul poliţiei, insistând că ofiţerii "nu s-au atins nici de un fir de păr" de-al tinerei.

Duminică, tatăl tinerei a declarat pentru site-ul de ştiri proreformist Emtedad că poliţia a transferat-o la spital abia peste două ore şi că dacă ar fi ajuns mai repede nu ar fi murit, precizând că fiica sa era într-o formă fizică bună şi nu avea probleme de sănătate. El a adăugat că Amini avea vânătăi la picioare şi consideră că poliţia se face responsabilă de moartea ei.

În Iran, cei care încalcă sharia, legea islamică, se expun la amenzi sau chiar arestare, dar în ultimele luni militanţi civici le-au încurajat pe femei să renunţe la văl, în pofida campaniei autorităţilor împotriva "comportamentelor imorale".

Conform unor informaţii care au circulat online, Amini a fost arestată pentru că basmaua nu stătea perfect pe cap şi erau vizibile câteva fire de păr.

Luni, o organizaţie oficială care promovează moralitatea islamică a publicat un apel la reforma regulilor privind vălul, subliniind că femeile trebuie nu atât sancţionate pentru încălcarea acestor reguli, cât încurajate să le respecte.

Regulile stricte ale portului islamic pentru femei, în vigoare de la revoluţia islamică din 1979, sunt totuşi în mare parte ignorate, mai ales în marile oraşe, spre nemulţumirea politicienilor ultraconservatori.

Protestele legate de decesul tinerei iraniene au luat diferite forme. La Teheran, studenţii s-au adunat în faţa universităţii, dar mulţi au ales să-şi exprime nemulţumirea online, în timp ce o serie de personalităţi feminine au decis să-şi taie părul în semn de protest.

Totuşi, cele mai intense manifestaţii au avut loc în Kurdistanul iranian, Mahsa Amini fiind de etnie kurdă. În oraşul Divandarreh protestatarii au aruncat luni cu pietre în forţele de ordine, conform unei înregistrări video postate pe Twitter de grupul pentru drepturile omului Hengaw. Tot pe Twitter, un cont iranian consacrat protestelor, care are un număr mare de urmăritori, a indicat că proprietarii de magazine din localităţi kurde au început o grevă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
18411739468
5/49
739244635
joker
630232677