REPLICA ONLINE CONSTANTA

27.4° Constanța Dum., 4 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6811
27.4° Constanța Duminică, 4 August 2024 Anul XX Nr. 6811
 

Iranul ar putea ataca Israelul luni. SUA și Franța se tem de un război total în regiune

Iranul ar putea ataca Israelul luni. SUA și Franța se tem de un război total în regiune

Deria ISLEAM 4 august 2024 | 14:25 1085

Atacul iranian asupra Israelului, ca răspuns la asasinarea liderului biroului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, în Iran săptămâna trecută, este de așteptat să aibă loc luni, au declarat duminică trei oficiali americani și israelieni reporterului Axios Barak Ravid. Între timp, șefii diplomaţiilor franceză şi americană, Stephane Sejourne şi respectiv Antony Blinken, au convenit sâmbătă, într-o convorbire telefonică, să ceară tuturor părţilor din Orientul Apropiat şi Mijlociu „să exercite cea mai mare reţinere” pentru a preveni o conflagraţie regională.

Iranul ar putea ataca Israelul luni. SUA si Franta se tem de un razboi total in regiuneIsmail Haniyeh

Michael Erik Kurilla, comandantul Comandamentului Central al SUA, a sosit duminică dimineața devreme în Orientul Mijlociu, pe fondul amenințărilor Hezbollah și Iranului împotriva Israelului , scrie Jerusalem Post duminică, citând doi oficiali americani.

Iranul ar putea ataca Israelul luni. SUA si Franta se tem de un razboi total in regiune

Scopul vizitei, care a fost planificată înainte de escaladarea actuală, este de a pregăti o coaliție pentru a contracara astfel de amenințări.

Oficilaii israelieni și americani se așteaptă ca atacul Iranului să fie mai puternic și mai complex decât atacul din luna aprilie. Atunci, o coaliție de țări, inclusiv Iordania și alte state arabe, a colaborat pentru a împărtăși informații și a intercepta atacul iranian. Cu toate acestea, oficialii au remarcat că nu este sigur dacă o astfel de coaliție ar putea fi reasamblată rapid și dacă toate țările ar fi dispuse să participe din nou.

Statele Unite au anunţat deja vineri desfăşurarea în Orientul Mijlociu a mai multe nave de război şi avioane de luptă pentru a-şi proteja trupele şi aliatul lor Israel în faţa ameninţărilor Iranului şi a unor grupări precum mişcarea islamistă palestiniană Hamas şi gruparea libaneză Hezbollah.

SUA și Franța fac apel la reținere pentru a preveni un război total în Orientul Mijlociu

Şefii diplomaţiilor franceză şi americană, Stephane Sejourne şi respectiv Antony Blinken, au convenit sâmbătă, într-o convorbire telefonică, să ceară tuturor părţilor din Orientul Apropiat şi Mijlociu „să exercite cea mai mare reţinere” pentru a preveni o conflagraţie regională, a declarat Ministerul de Externe de la Paris, informează AFP, potrivit Agerpres.

Cei doi înalţi oficiali şi-au împărtăşit „preocupările cu privire la creşterea tensiunilor” în această regiune, a declarat Christophe Lemoine, purtătorul de cuvânt al MAE francez.

„Ei au convenit să continue să ceară tuturor părţilor să exercite cea mai mare reţinere pentru a preveni orice conflagraţie regională care ar avea consecinţe devastatoare pentru ţările din regiune”, a adăugat el.

Ei îşi vor continua totodată eforturile „comune” în vederea obţinerii unei încetări „de durată” a focului în Gaza.

Biden speră ca Iranul să renunțe la ripostă

Preşedintele SUA, Joe Biden, şi-a exprimat speranţa că, în ciuda ameninţării de a răzbuna asasinarea la Teheran a liderului politic al grupării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, Iranul va renunţa la această idee, în contextul intensificării temerilor că războiul Israelului împotriva militanţilor palestinieni din Gaza ar putea escalada într-un conflict mai larg în Orientul Mijlociu, informează duminică Reuters.

Iranul ar putea ataca Israelul luni. SUA si Franta se tem de un razboi total in regiuneJoe Biden, președintele SUA

Tensiunile regionale au crescut în urma asasinarii lui Ismail Haniyeh, miercuri, la o zi după ce Fuad Shukr, un comandant militar de rang înalt din gruparea libaneză şiită Hezbollah, care la fel ca Hamas este susţinută de Iran, a fost ucis într-un atac israelian la Beirut.

Iranul şi Hamas au dat vina pe Israel pentru uciderea lui Haniyeh şi, împreună cu Hezbollah, au jurat răzbunare. Israelul nici nu a confirmat, nici nu a negat implicarea în uciderea lui Haniyeh.

Întrebat sâmbătă de reporteri dacă Iranul va da înapoi, Biden a răspuns: „Sper că da. Nu ştiu”

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu i-a avertizat pe israelieni că „îi așteaptă zile dificile”.

Iranul ar putea ataca Israelul luni. SUA si Franta se tem de un razboi total in regiunePrim-ministrul Benjamin Netanyahu 

„Am auzit amenințări din toate părțile. Suntem pregătiți pentru orice scenariu”, a mai spus el.

Sâmbătă, Gardienii Revoluţiei din Iran au transmis că Israelul „va fi pedepsit la momentul și în locul potrivit”.

Mai multe țări, printre care și România, au transmis avertismente către cetățeni să părăsească de urgență Libanul, de teama escaladării tensiunilor din Orientul Mijlociu. 

De asemenea, în Israel, oameni au fost instruiți să fie pregătiți pentru atacul israelian. Cetățenii israelieni au primit instrucțiuni cu privire la ce trebuie să facă în cazul unor atacuri asupra țării. În paralel, oamenii iau cu asalt supermarketurile pentru a-și face stocuri de produse de bază, conform antena3.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Foarte bine
0
0
pe ma-sa ca ca ciosii astia de iranieni.
5
0
Israelul este călit în lupte,nusu nici o sansa
6
1
1230
1
1
Scuzati-ma, luni la ce ora?
15
0
Cine este răul suprem în regiune?
4
2

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768