REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.9° Constanța Mar., 17 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6855
20.9° Constanța Marți, 17 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6855
 

Irlanda şi Norvegia vor să recunoască statul palestinian

Irlanda şi Norvegia vor să recunoască statul palestinian

Andreea VLAICU 24 mai 2024 | 00:00 314

Premierul Irlandei, Simon Harris, și doi miniștri urmează să susţină miercuri dimineaţă o conferinţă de presă, după ce au indicat că Irlanda va recunoaşte statul palestinian. Presa norvegiană scrie că și guvernul de la Oslo urmează să recunoască, tot miercuri, statul palestinian.

Irlanda si Norvegia vor sa recunoasca statul palestinian

Israelul a avertizat deja că recunoaşterea „va alimenta extremismul şi instabilitatea”. Recunoaşterea statalităţii palestiniene a fost un punct important al politicii externe a Irlandei, în cadrul susţinerii unei soluţii cu două state pentru reglementarea relaţiilor Israelului cu palestinienii, potrivit dpa, preluată de Agerpres.

Oficiali irlandezi şi spanioli au discutat cu alte ţări europene recunoaşterea în comun a statului palestinian. Şefii celor trei partide din coaliţia guvernamentală de la Dublin i-au informat marţi pe colegii lor de cabinet despre stadiul acestor tratative.

Premierul Simon Harris și vicepremierul Micheal Martin s-au implicat în coordonarea cu alţi lideri europeni în privinţa anunţului.

Ce țări mai vor să recunoască Palestina

În ultimele săptămâni, au mai indicat că intenţionează să facă acelaşi pas şi alte ţări din Uniunea Europeană: Spania, Slovenia şi Malta.

Potrivit cotidianului norvegian Aftenposten, care citează surse confidenţiale, şi guvernul de la Oslo urmează să recunoască, tot miercuri, statul palestinian, transmite Reuters. Agenţia nu a reuşit să obţină un comentariu din partea Ministerului de Externe al Norvegiei.

Într-o înregistrare video difuzată online, Ministerul de Externe israelian a avertizat că un astfel de pas „va duce la mai mult terorism şi va periclita orice perspectivă de pace”.

Comentatorul afirmă: „Irlanda, posibilitatea recunoaşterii unui stat palestinian riscă să vă transforme într-un pion în mâinile Iranului şi ale Hamas. Un astfel de gest nu va face decât să întărească Hamas şi să slăbească o autoritate palestiniană deja disfuncţională. Faptul că liderii Hamas vă mulţumesc ar trebui să fie un semnal de alarmă. Progresul se poate obţine doar prin negocieri directe într-un context regional mai larg. Nu fiţi pioni în mâinile Hamas. Spuneţi nu recunoaşterii”, conform digi24.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
si , care ar fii problema? ce ne intereseaza pe noi asta..hmm
0
1
Bravo lor. Acum si Romania.
2
3

REPLICA


LOTO

6/49
3861614329
5/49
2842529181
joker
17411423166