REPLICA ONLINE CONSTANTA

25.1° Constanța Dum., 21 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6797
25.1° Constanța Duminică, 21 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6797
 

Isărescu: Dezechilibrul fiscal este principala problemă

Isărescu: Dezechilibrul fiscal este principala problemă

Ana Maria LIPAN 16 septembrie 2023 | 00:00 186

Dezechilibrul fiscal este principala problemă pe care o avem de rezolvat și avem și o presiune a timpului, a declarat guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu. În același timp, Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, afirmă că România este într-o situație critică și că s-au făcut " erori monumentale" în 2015 și 2016.

Isarescu: Dezechilibrul fiscal este principala problema

”Nu e doar o presiune financiară sau fiscală. Are o componentă de stabilitate politică, una socială. Cum se vor rezolva, e treaba Guvernului. BNR va sprijini orice soluție va ieși din această dezbatere.”, a arătat guvernatorul, în deschiderea conferinței de lansare a The Tax Institute, un think tank dedicat domeniului fiscal.

Isărescu se declară nemulțumit de felul în care decurge dezbatere privind reforma fiscală și bugetară în România. ” Constat cu regret că multe dintre dezbateri se fac fără cifre. Nu avem cum să discutăm fără cifre. Soluția va fi politică, dar baza sunt cifrele.”, a spus guvernatorul.

Amintim că în această perioadă coaliția de guvernare lucrează la pachetul de măsuri menit să reechilibreze bugetul, discutând inclusiv cu Uniunea Europeană. Este vorba atât de măsuri de reduceri a cheltuielilor, cât și de creștere a veniturilor, în contextul în care deficitul bugetar crește de la lună la lună.

La rândul său, premierul Marcel Ciolacu a spus că nu putem merge înainte cu un sistem fiscal inechitabil. ” Vom susține startup-urile. Sprijinim producția și procesarea. Nu voi tolera însă șmecheria, banii din firme cu un angajat și un computer. Nu vom mai permite profiturile externalizate, optimizările fiscale.  Nu mai tolerăm ca șmecherii să câștige și fraierii să plătească”, a declarat premierul.

Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, afirmă că situația este critică, că reechilibrarea nu se poate face doar din scăderea cheltuielilor și că în 2015 și 2016 s-au făcut erori monumentale.

” Am avut o eroare monumentală în 2015 și 2016. Am redus taxele și am crescut cheltuielile. Este deja austeritate. Chiar dacă nu ai o scădere a PIB. Efectele pot produce mai mult decât neliniște socială. Este un moment dificil, corecția trebuie făcută.”, a declarat Dăianu.

Potrivit acestuia, simpla tăiere a cheltuielilor nu este suficientă și este nevoie de creșterea veniturilor, adică a taxelor, scrie economica.net.

” Cei care mitizează corecția pe partea de cheltuieli greșesc. Trebuie să umblăm la venituri. Sistemul fiscal a fost capturat de grupuri de interese. Este ciuruit. Aceste grupuri cred că străinătatea va finanța sine die. Nu va finanța sine die. România are puterea să nu intre în incapacitate de plată. Trebuie să facem modificări pe funcționarea statului. Să vedem ce fac primăriile, de exemplu.”, a spus academicianul Dăianu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15382943810
5/49
38202113924
joker
218171712