REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.8° Constanța Vin., 22 Nov. 2024
Anul XX Nr. 6921
5.8° Constanța Vineri, 22 Noiembrie 2024 Anul XX Nr. 6921
 

Isărescu: Țara trebuie să intre la dietă

Isărescu: Țara trebuie să intre la dietă

Deria ISLEAM 14 noiembrie 2024 | 00:00 394

Mugur Isărescu a prezentat prognozele BNR legate de evoluția inflației la finalul anului 2024. El a subliniat că datele indică o creștere de la 3,4-3,5% la 4,0-4,9%. În plus, el a vorbit și despre posibilitatea unei corecții fiscal-bugetare.

Isarescu: tara trebuie sa intre la dieta

Guvernatorul BNR a explicat faptul că prognozele indică o inflație în creștere pentru România în ultimele luni din 2024, subliniind faptul că scenariile luate în calcul în prezent nu includ posibilele măsuri financiare și bugetare pe care Guvernul le va lua începând cu anul 2025. Cu toate acestea, el a mai adăugat că acestea vor veni și că, momentan, deficitele gemene se mențin la aproximativ 8%.

„Ştim că va urma o corecţie fiscal-bugetară. O ajustare în domeniul fiscal-bugetar care se va duce şi spre ajustare externă. Ambele deficite gemene sunt în jur de 8%. Este greu de spus că sectorul neguvernamental al contribui prea mult sau semnificativ la deficitele externe. Corecţiile care se vor face în ceea ce priveşte deficitul public se vor reflecta şi în deficitul extern. Nu avem date certe privind maniera în care se va face”, a explicat Mugur Isărescu.

De asemene, datele BNR despre evoluția inflației inflației în iulie indică faptul că indicatorul calculat în baza indicelui prețurilor de consum s-a plasat sub nivelul raportat pentru luna iulie, de 5,42%.

România are nevoie de măsuri dure pentru scăderea deficitului

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a afirmat că orice ajustare înseamnă o strângere a curelei deoarece pentru reducerea deficitului extern şi a deficitului public trebuie să fie adaptat consumul intern la nivelul producţiei. El a susţinut însă că nu orice strângere a curelei este dureroasă şi că se poate concepe şi „o strângere a curelei cu o dietă sănătoasă”, iar în acest caz „durerea este mai mică” şi efectul mai bun.

„Ne aşteptăm la un program de corecţie coerent. Bineînţeles, cu sprijin politic puternic, pentru că orice corecţie, orice ajustare înseamnă pe undeva o strângere a curelei. Să reduci deficitul extern, ca şi deficitul public, înseamnă că îţi adaptezi consumul intern la nivelul producţiei. Dar pe de altă parte, ştim foarte bine că nu orice strângere a curelei este dureroasă. Se poate concepe şi o strângere a curelei cu o dietă sănătoasă, ca să mă exprim aşa, şi atunci şi durerea este mai mică şi efectul este mai bun. Acest mix de politici fiscal bugetare şi de venituri îl aşteptăm şi în funcţie de el vom defini politica monetară”, a declarat guvernatorul BNR.

El a adăugat că aşteaptă de la noul guvern un program credibil de corecţie macro-economică.

„Combinaţia politică monetară - politică fiscală nu se discută la general. Dacă ai politica fiscală mai relaxată, întăreşti politica monetară. În funcţie de cât de relaxată, unde este relaxată politică monetară, vedem ce putem face şi cu politica monetară. Cam asta aşteptăm. Un program credibil de la noul guvern de corecţie macro-economică. Să fie şi sprijinit politic, acceptat social şi coerent din punct de vedere macro-economic ca să ne putem cupla la el”, a explicat Mugur Isărescu.

Predicțiile lui Mugur Isărescu legate de facturi

Mugur Isărescu a fost întrebat crede că vor exploda facturile în scenariul eliminării plafonării la energie.

„Constat şi eu că ne plac cuvintele tari: explozii ş.a.m.d. Nu au cum să explodeze. Dar întrebaţi în altă parte, nu aici. Nu avem un scenariu din ăsta exploziv. Şi inflaţia, cu toate creşterile, se va menţine sub 5%, deci nici preţurile nu explodează. Asta e lumea în care trăim. Preţurile cresc continuu”, a afirmat Isărescu.

El a precizat că unii analişti consideră că Partidul Republican a câştigat alegerile în SUA din considerente de inflaţie.

„În America, unii spun că alegerile au fost câştigate de Partidul Republican din considerente de inflaţie. Sau unul dintre motivele principale. Inflaţia este o componentă a lumii în care trăim. Eu care împlinesc 30 de ani de la prima călătorie în America, când am fost prima oară, intram cu un dolar la MC Donalds şi mâncam un hamburger, beam un suc, luam o plăcintă şi plecam cu 20 de cenţi rest. Nu mai poţi face asta sub nicio formă”, a declarat guvernatorul BNR, conform stirileprotv.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

PSD Eduard Martin
AUR Ovidiu Cupsa Mohammad Murad
PSD Cristina Dumitrache
PNL Bogdan Hutuca Silviu Cosa
USR Stelian Ion Remus Negoi
PSD Brailoiu

COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
OARE DEFICITUL DE CARE VORBITI NU ESTE FACUT DE BUGETARII DE LUX? CRED CA DE LA VOI TREBUIE PLATIT DEFICITUL.
2
0
de lege in senat veniturile din criptomonede sa fie scutite de impozit
0
3
"Inflaţia este o componentă a lumii în care trăim" ptr ca este facuta de guverne iresponsabile inflatia ar fi putut fi foarte mica in apropiere e zero dar guvernele au ales si luat masuri care au facut inflatii mari iar la inflatii mari cel mai puternic loviti sunt cei saraci adica pe 50% din populatia oricarei tari fie ea america sau romania un senator american spunea zilele trecute ca 60% din americani traiesc greu de la un salariu la altul care abia le ajunge ptr necesitatile de baza
7
0

REPLICA



LOTO

6/49
26821204022
5/49
112932312136
joker
11431339216