REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Israel-Hamas: David Cameron, în Liban pentru a ''restabili calmul'' la graniţa cu Israelul

Israel-Hamas: David Cameron, în Liban pentru a ''restabili calmul'' la graniţa cu Israelul

A.F. 2 februarie 2024 | 00:00 185

Ministrul britanic de externe David Cameron a discutat joi la Beirut despre "modalităţile de a restabili calmul" la graniţa dintre Israel şi Liban, a anunţat biroul premierului libanez Najib Mikati, relatează AFP.

Israel-Hamas: David Cameron, in Liban pentru a ''restabili calmul'' la granita cu IsraelulDavid Cameron

După atacurile grupării islamiste palestiniene Hamas asupra teritoriului israelian din 7 octombrie, care au declanşat războiul din Gaza, schimburi de focuri au avut loc zilnic între armata israeliană şi Hezbollah, o mişcare islamistă libaneză aliată cu Iranul şi Hamas.

Oficiali occidentali se succed în vizită la Beirut pentru a încerca să dezamorseze tensiunea şi să evite o conflagraţie regională.

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a anunţat luni că trupele armatei israeliene vor "intra în acţiune foarte curând" la graniţa cu Libanul.

David Cameron, care se află la cea de-a patra vizită în regiune de la numirea sa în noiembrie, s-a întâlnit cu premierul libanez, cu care a discutat despre "modalităţile de restabilire a calmului în sudul Libanului, precum şi soluţiile politice şi diplomatice necesare", potrivit biroului lui Najib Mikati.

"Libanul sprijină punerea în aplicare a rezoluţiilor internaţionale, în special rezoluţia 1701, şi continuarea cooperării dintre armată şi Forţa Interimară a Naţiunilor Unite în Liban (UNIFIL)", a dat asigurări Mikati în timpul întâlnirii.

Rezoluţia 1701 a Consiliul de Securitate al ONU, adoptată la 14 august 2006 după al doilea război libanez, interzice orice prezenţă militară în zona dintre râul Litani şi frontierele libanezo-palestiniene, cu excepţia armatei libaneze şi a forţelor internaţionale UNIFIL de menţinere a păcii.

Deşi Hezbollah nu a avut nicio prezenţă militară vizibilă la graniţa de sud din 2006, în conformitate cu rezoluţia, combatanţii săi lansează atacuri împotriva Israelului din zona de frontieră unde dispune de o reţea de tuneluri şi tranşee, potrivit experţilor.

Un important membru al mişcării, Nabil Kaouk, a declarat miercuri că Hezbollah şi-a "intensificat operaţiunile ca răspuns la escaladarea israeliană", potrivit agenţiei oficiale de ştiri libaneze ANI, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510