REPLICA ONLINE CONSTANTA

31.4° Constanța Dum., 21 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6797
31.4° Constanța Duminică, 21 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6797
 

Israel-Hamas: Manifestanţi pro-palestinieni blochează accesul la o fabrică de armament din Anglia

Israel-Hamas: Manifestanţi pro-palestinieni blochează accesul la o fabrică de armament din Anglia

A.F. 11 noiembrie 2023 | 00:00 331

Zeci de manifestanţi pro-palestinieni au blocat vineri intrările unei fabrici a producătorului de armament BAE Systems, cel mai mare furnizor de armament din Regatul Unit, relatează Reuters.

Israel-Hamas: Manifestanti pro-palestinieni blocheaza accesul la o fabrica de armament din Anglia

Circa 50 de demonstranţi care purtau o pancartă cu textul "Nu mai înarmaţi Israelul" şi fluturau steaguri palestiniene s-au plasat în faţa unei intrări în unitatea din oraşul Rochester din comitatul Kent, în sud-estul Angliei, unde BAE testează şi asamblează echipamente electronice pentru aeronave militare şi sisteme de supraveghere.

Alte zeci de protestatari s-au adunat la alte intrări.

BAE a comunicat că nu exportă niciun echipament direct în Israel; grupul este însă unul din furnizorii direcţi pentru avioanele de vânătoare F-35 produse în SUA, utilizate de israelieni.

"Suntem îngroziţi de situaţia din Israel şi Gaza şi de impactul devastator asupra civililor din regiune şi sperăm că poate fi rezolvată cât mai curând", a declarat un purtător de cuvânt al BAE, referindu-se la războiul dintre Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas.

"Respectăm dreptul tuturor de a protesta paşnic. Funcţionăm conform celor mai stricte reglementări şi respectăm în întregime toate controalele de export pentru apărare aplicabile, care sunt supuse unei evaluări continue".

Protestul din Regatul Unit are loc după acţiuni ale sindicatelor din Belgia şi Spania, care au refuzat să proceseze transporturi de echipamente militare în contextul războiului din Gaza. Sindicatul docherilor din Barcelona a refuzat săptămâna aceasta încărcarea sau descărcarea oricăror materiale militare, iar sindicatele transportatorilor belgieni le-au cerut sindicaliştilor să nu proceseze echipamente militare trimise către Israel, citează Agerpres.

Israelul a asediat şi invadat Fâşia Gaza, controlată de Hamas, după ce teroriştii din această grupare au atacat în 7 octombrie pe teritoriul israelian, ucigând circa 1.400 de oameni, majoritatea civili. Oficialităţile din Gaza afirmă că riposta israeliană a costat peste 10.000 de vieţi în rândul palestinienilor.

În oraşe din întreaga Europă au avut loc în ultimele săptămâni demonstraţii de sprijin pentru palestinienii din Gaza.

Un marş pro-palestinian de mare amploare programat pentru sâmbătă la Londra a provocat controverse, deoarece data coincide cu cea a încheierii Primului Război Mondial şi contra-protestatarii ar putea ajunge de asemenea în capitala Regatului Unit.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15382943810
5/49
38202113924
joker
218171712