REPLICA ONLINE CONSTANTA

24° Constanța Dum., 21 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6797
24° Constanța Duminică, 21 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6797
 

Israel-Hamas: Venite pe jos la Ierusalim, familiile ostaticilor Hamas vor răspunsuri. Video

Israel-Hamas: Venite pe jos la Ierusalim, familiile ostaticilor Hamas vor răspunsuri. Video

A.F. 20 noiembrie 2023 | 00:00 307

Circa 20.000 de persoane, între care şi susţinători care s-au alăturat procesiunii de-a lungul principalei autostrăzi Tel Aviv-Ierusalim, vor să pună presiune asupra guvernului "să facă tot ce poate pentru a aduce ostaticii înapoi", a declarat Noam Alon, de 25 de ani, arătând o fotografie a prieteni sale răpite, Inbar.

Israel-Hamas: Venite pe jos la Ierusalim, familiile ostaticilor Hamas vor raspunsuri. Video

"Ne aşteptăm să se întâlnească cu noi, ne aşteptăm să ne spună cum vor face. Nu mai putem aştepta, aşa că le cerem să facă asta acum, să plătească orice preţ pentru a-i aduce pe ostatici înapoi", a adăugat el.

Circa 240 de persoane - între care bebeluşi, bunici şi cetăţeni străini - au fost luaţi ostatici de Hamas în urma raidului din 7 octombrie asupra unor sate din sudul Israelului şi a unor baze militare, în urma căruia 1.200 de persoane au fost ucise.

Multe rude şi prieteni ale celor luaţi ostatici se tem că ei vor avea de suferit în urma atacurilor israeliene din Fâşia Gaza, care au drept scop declarat distrugerea Hamas. Guvernul israelian susţine însă că ofensiva ameliorează şansele de a recupera ostaticii, poate printr-un schimb de prizonieri intermediat de terţi.

"Mi se pare că oamenii cred că este timp, dar pentru bebeluşi şi oamenii în vârstă cu nevoi dificile, complexe, nu este timp, timpul se scurge rapid", a declarat artista care locuieşte la Londra Sharone Lifschitz, al cărei tată de 83 de ani a fost răpit.

Printre cei care au mărşăluit la Ierusalim se află liderul opoziţiei centriste Yair Lapid, care şi-a exprimat sprijinul pentru război dar a cerut demisia premierului Benjamin Netanyahu.

Miki Zohar, un membru al cabinetului şi partidului lui Netanyahu, a fost respins vineri când i-a vizitat pe participanţii la marş în timpul unei pauze, potrivit Reuters.

Hamas, care în primele zile ale războiului a ameninţat să execute ostaticii în replică la loviturile aeriene israeliene, a anunţat între timp că unii ostatici au fost ucişi în atacurile armatei israeliene din Gaza.

Asta i-a făcut pe unii să se teamă şi să ceară guvernului israelian să accelereze schimbul de prizonieri. De asemenea, oamenii sunt frustraţi de insistenţa lui Netanyahu că este necesară discreţia în jurul negocierilor mediate de Qatar şi Egipt.

"Este imposibil să existe 240 de persoane răpite şi guvernul - guvernul nostru - să nu vorbească cu rudele, să nu le spună ce se întâmplă, ce se negociază, ce se oferă, care sunt raţiunile pro şi contra. Nimic", a declarat Stevie Kerem, unul dintre participanţii la marş.

Una dintre rudele ostaticilor a dat dovadă, cu toate acestea, de o notă de optimism.

"Sunt fericită că avem întregul Israel în jurul nostru. Asta va conta în cele din urmă", a spus Meirav Leshem-Gonen, a cărei fiică, Romi, de 23 de ani, se află printre ostatici.

Pe drumul spre biroul premierului Benjamin Netanyahu, manifestanţii au lansat spre cer sute de baloane galbene, cerând aducerea acasă a ostaticilor.

"Aduceţi-i acasă, acum. Pe toţi, Acum", au scandat manifestanţii, reluând un slogan folosit de şase săptămâni.

"Vrem răspunsuri", a spus Ari Levi, de 68 de ani, al cărui văr, Ohad Yahalomi, de 49 de ani, şi fiul lui, Eitan, de 12 ani, se află printre ostatici.

"Când Eitan se va întoarce, îi voi cumpăra cea mai bună bicicletă din lume", a spus el izbucnind în lacrimi.

La începutul serii, Forumul familiilor ostaticilor şi dispăruţilor a anunţat că "toate familiile" au obţinut o întâlnire luni seară cu "întregul cabinet de război", între care Netanyahu şi ministrul apărării Yoav Gallant, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15382943810
5/49
38202113924
joker
218171712