REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.9° Constanța Mar., 17 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6855
20.9° Constanța Marți, 17 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6855
 

Isteria holerei pe litoral. Rafila dă ultimele date

Isteria holerei pe litoral. Rafila dă ultimele date

Virgil STOIAN 1 iulie 2023 | 15:12 2999

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că România nu a primit nici de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, nici de la Centrul European de Control al Bolilor, informări privind existenţa bateriei care provoacă holera în apa Mării Negre. Medicul recomandă celor care merg pa litoral să păstreze igiena mâinilor, să nu bea apă din surse nesigure şi să nu se scalde în zone neautorizate.

Isteria holerei pe litoral. Rafila da ultimele date

„Situaţia este următoarea: în general, când apar inundaţii – mai ales acum am discutat de o inundaţie catastrofală, produsă de un incident probabil de natură militară, că aruncarea în aer a unui baraj atât de mare nu e o cauză naturală – totdeauna când sunt inundaţii există şi acest pericol pentru că holera este o boală diareică produsă de o bacterie, Vibrio cholerae se numeşte, care se transmite prin intermediul apei care nu mai este potabilă. Dacă bei apă care conţine vibrioni holerici poţi să te îmbolnăveşti, sau dacă mănânci alimente care nu sunt prelucrate termic”, a afirmat Alexandru Rafila în emisiunea Insider Politic, la Prima Tv, referindu-se la distrugerea barajului ucrainen de la Kahovka

Isteria holerei pe litoral. Rafila da ultimele date


Ministrul a precizat că „este o anumită distanţă” din Ucraina până pe litoralul românesc

„Noi nu am avut alerte nici din partea OMS, nici din partea Centrului European de Control al Bolilor privind o astfel de eventualitate care ar putea să afecteze ţărmul Mării Negre din regiunea noastră geografică şi, în plus, noi monitorizăm în permanenţă apele atât în judeţul Tulcea, cât şi Constanţa, apele de îmbăiere din zona de litoral şi, până în momentul de faţă, nu am avut niciun fel de izolare a unor vibrioni. Sigur că poţi să izolezi vibrioni, dar care nu sunt holerici, sunt alte tipuri de bacterii înrudite care nu produc holera, pot să producă, să spunem, cel mult o boală diareică banală. Dar aceste discuţii prelungite şi am văzut şi eu nişte ştiri alarmiste care nu aveau nimic în spate mi s-au părut nu numai exagerate, dar ş periculoase, pentru că induc o stare de nesiguranţă în populaţie, oamenii nu merg la mare sau au anumite reţineri. Riscul este extrem de mic, pentru că în primul rând nu bem apă din mare, iar alimentele care sunt prelucrate termic şi pot să transmită boala. (...) Oricum, noi, dacă avem o suspiciune, o vom comunica public dacă se izolează vibrioni holerici care pot să pună probleme, nu avem astfel de informaţii până la ora asta”, a adăugat ministrul.

Rafila a explicat că există unele zone endemice unde există vibrioni holerici, iar cea mai bună metodă de prevenţie este consumul apei îmbuteliate şi evitarea consumului de băuturi cu gheaţă făcută din apă care poate fi infestată.

Medicul a subliniat importanţa igienei personale, cum ar fi spălarea mâinilor, a consumului de apă şi alimente din surse sigure şi a îmbăierii în locuri autorizare, atrăgând atenţia că sunt surse de ape stătătoare fără drenaj, care nu sunt verificate şi pot conţine unele bacterii, potrivit stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Explică Rafila hai sa fim seriosi Vedeți ce a facut pt spitalul de infecțioase din Cta si abia dupa sa dati crezare spuselor acestui oportunist mincinos
1
0
Cand au putrezit 14000 de oi in epava turceasca, si toata apa de pe litoral putea a oaie, se imbaiau toti fara retineri, si, ce sa vezi , nimeni n-a patit ceva...
1
0
Nu stiu altii cum sunt dar eu n-as intra in haznaua aia de mare nici cu costum de scafandru!
1
2
N-aveti decat prostovanilor sa va imbaiati la comun in cloaca asta infecta de-i spuneti mare!Daca asta intelegeti voi prin distractie, sa dai o caruta de bani pe sevicii infecte ca sa te calci pe bataturi cu nespalatii si drogatii din toata tara pentru ca pe urma sa faci o ''baie'' cu ei in jegul ala de baltoaca, sa va fie de bine!
4
2
o sa fie 1 sezon bun vara asta ,asa cum a spus goarna de corina, mar tin, ,si m**e donii vor vinde bere cu 15 lei,apa borsec cu 12 lei, mici cu 6 lei bukata, vor venii 2 milioane de nemti,suedezi si englezi pe litoral, k la bulgari e f scump, bahh, upp
5
2
Isterie,holera,litoral. Păi ii rezolvată treaba Zic.Spit de infecțioase Constanta este cum este si prin contribuția lui.Adica mai mult închis.A venit aici cu fanfaronada cu ifose cu televiziunile,interviuri si rasini/băsinini.A plecat spitalul Constanteni au rămas la fel fara parte din medici si fara serviciile normale curente.Atiita nesimțire de om" greu sa mai vezi in ziua de azi.
7
1
Asta nu e ala care baga otrava in vene?
6
3
Toată lumea are toaletă în apă, dacă o persoană are holeră toată lumea ia din jur pe o rază de zeci de metrii o poate contacta. De asemenea înghiți uneori apă de mare, la fel poți contacta holeră. Nu vă mai luați după id.io.tul acesta de parlamentar, nu știe despre ce vorbește. Aveți grije și la primele simptome ( diaree severă, stări de greață, dezhidratare ) mergeți la doctor - spital - urgență.
9
3
Minciuni şi fraze-i totul ce statele susţine, Nu-i ordinea firească ce ei a fi susţin; Averea să le aperi, mărirea ş-a lor bine, Ei braţul tău înarmă ca să loveşti în tine, Şi pe voi contra voastră la luptă ei vă mân'.
2
3
Vorba lui Vanghele
5
1
Oarba şi căcatul lui Lizeta să vă bată
4
4

REPLICA


LOTO

6/49
3861614329
5/49
2842529181
joker
17411423166