REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.8° Constanța Joi, 3 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6871
12.8° Constanța Joi, 3 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6871
 

Istoria Constanței, scoasă de sub pământ! Mormântul Hypogeu va fi deschis publicului. Video

Istoria Constanței, scoasă de sub pământ! Mormântul Hypogeu va fi deschis publicului. Video

Andreea VLAICU 6 iunie 2024 | 10:02 3296

Consiliul Județean a inaugurat joi, 6 iunie a.c., Mormântul pictat tip Hypogeu finalizat și reabilitat. Au fost finalizate lucrările de salvare și protejare a unui monument istoric de o valoare inestimabilă pentru județul nostru și pentru patrimoniul cultural național.

Istoria Constantei, scoasa de sub pamant! Mormantul Hypogeu va fi deschis publicului. Video

La eveniment au participat Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța, Petre Enciu, vicepreședintelui Consiliului Județean Constanța, Elena Georgescu, director general al Direcţiei de Proiecte din cadrul Consiliului Județean Constanța, Delia Cornea, muzeograf al Muzeului de Istorie și Arheologie Constanța, Radu Petcu, arheolog.

Istoria Constantei, scoasa de sub pamant! Mormantul Hypogeu va fi deschis publicului. VideoMihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța

Din decembrie 2022 și până în prezent s-au depus eforturi constante din partea tuturor celor implicați în acest proiect, iar astăzi, cu bucurie putem afirma că am reușit să restaurăm această comoară arheologică, asigurându-ne că frumusețea și importanța sa istorică vor fi păstrate și apreciate în continuare.

Istoria Constantei, scoasa de sub pamant! Mormantul Hypogeu va fi deschis publicului. VideoPetre Enciu, vicepreședintelui Consiliului Județean Constanța

Mormântul pictat de hypogeu este unic în România și a fost descoperit în Constanța în anul 1988. Se presupune că mormântul aparținea unei importante familii tomitane, care trăia la începutul secolului al IV-lea, când Tomisul a fost una dintre cele mai înfloritoare metropole de la pontul de vest.

Video 1:

 

„Aș putea să vă povestesc multe despre acest proiect. Începem cu anul 2020, când am preluat acest mandat. În locul acestui edificiu aveam o baracă. Întrebarea tuturor era când încep lucrările. Am preluat acest proiect la stadiul de studiu de fezabilitate. L-am adus la autorizație de construire, am obținut avizele și proiectul tehnic. Cel mai complicat aviz a fost cel de la Ministerul Culturii, aici s-a întârziat. Am trecut prin multe dificultăți în acest proiect”, a spus Petre Enciu, vicepreședintelui Consiliului Județean Constanța.

Istoria Constantei, scoasa de sub pamant! Mormantul Hypogeu va fi deschis publicului. VideoElena Georgescu, director general al Direcţiei de Proiecte din cadrul Consiliului Județean Constanța

„Este un moment unic, chiar din activitatea mea de președinte al Consiliului Județean. Nu am inaugurat etapele proiectului, doar am informat despre ele. Iată că astăzi reușim să scoatem istoria de sub pământ și să o punem în valoare din punct de vedere științific dar și din punct de vedere al promovării patrimoniului nostru. A fost o muncă angajată în care arheologii și oamenii de știință au avut posibilitatea să-și demonstreze tot ce înseamnă bagajul lor profesional”, a spus Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.

Video 2:

„Descoperirea acestui monument s-a realizat la 25 februarie 1988. La vremea respectivă erau în plină desfășurare lucrările de reabilitare pentru construirea unor blocuri. Atunci un excavator a lovit acest sit și au fost oprite lucrările. Au fost chemați specialiștii de la Muzeul de Istorie, care la vremea aceea erau Constantin Chera și Virgil Lungu”, a spus Delia Cornea, muzeograf al Muzeului de Istorie și Arheologie Constanța

Video 3:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Afara cu puslisti astia, sa vina schimbarea
0
0
Caraiola sunt, ati incarcat pe seap sa-mi dati zeciuala
13
0
Doar ce imi pictez mormantu. V-astept peste 2 milenii. My 2 cent.
1
0
Lupuleeee, ai distrus Regia de drumuri. Ai lasat-o faca avize, autorizatii, toate carierele de piatra sunt inchise.....jigodiilor ati reusit ce altii au muncit din greu sa o scoata din faliment. Tu si echipa de de retarzi(Mosnianu, Calciu, Zagon si retardul de balbait Pripripriemschi) Lupule, dute sa le stergi lacrimiile pt ca au fost primii demisi inaintea ta. Urmezi jigodie. Numai rau ati facut in RAJDP. Ce ati sadit aia ati cules.
7
9
Uite-o si pe fosta fina, actuala sotie a lui daniel georgescu acn... Intai a nasit-o, apoi a luat-o de nevasta.
9
2
Muta sediul la m*******i.Suprafata mai mica la aproape aceiasi bani! Lupul m******n paznic la oi
4
1
Doamna roscata, este sotia lu' domnu' fost la, pus de...?
8
2
Se deschide cu 3 zile înainte de alegeri, p*****l nea lupușor....
5
1
Lup cadavru politic
8
5
Istoria CT scoasa de sub pamant e ca CJ a mai prapadit niste bani publici pentru mormantul unui smeker local mort acum 2000 de ani. Istoria satului de pescari "vile blocuri si morminte de lucs". Impresionant...
12
4
Toti u sri sunt plictisiti si suparati. Proiectul lor e un esec. Hai sic cesuri !
7
5
Ce plictisit si suparat e Petre Enciu! Nici doamna de la Muzeu nu stie ce cauta pe acolo.
19
1

REPLICA


LOTO

6/49
4721674622
5/49
2412151840
joker
18175371515