REPLICA ONLINE CONSTANTA

32.7° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
32.7° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Jale mare! Ploile și furtuna au făcut prăpăd în judeţul Constanţa. Video

Jale mare! Ploile și furtuna au făcut prăpăd în judeţul Constanţa. Video

Andreea CONDURACHE, Victor ROTARU 19 noiembrie 2023 | 00:00 8907

Vremea rea s-a instalat și la Constanța! Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis mai multe atenționări de cod portocaliu și cod roșu de viscol și ninsoare, vânt puternic și precipitații însemnate cantitativ. Codurile de vreme rea și-au făcut din plin prezența în județul de la malul mării, dar şi în restul Dobrogei, provocand pagume materiale serioase. Maşini rămase în şanţ, copaci căzuţi la pământ, cabluri de tensiune rupte şi localităţi întregi îngropate sub viitură, acestea au fost urmările atenţionării emise de Agenţia Naţională de Meteorologie. Din cauza vântului puternic, Reactorul 1 de la Centrala Nucleară de la Cernavodă a fost decuplat. Mai mult, în zona orașului Fetești, pe A2, ploaia s-a transformat în ninsoare, acționându-se preventiv cu utilaje pe Autostrada Soarelui. De asemenea, 12 localități au rămas fără apa și fără curent.

Jale mare! Ploile si furtuna au facut prapad in judetul Constanta. Videocopac căzut peste mașină

Județul Constanța se află sub avertizare de cod galben, portocaliu, ulterior transformându-se în cod roșu de vreme rea. Mai exact, au fost înregistrate averse ce au depăşit 35-45 l/mp, descărcări electrice, grindină, insensificări ale vântului, cu aspect de vijelie.

Jale mare! Ploile si furtuna au facut prapad in judetul Constanta. Videobulevardul Alexandru Lăpușneanu

Vremea rea și-a făcut din plin prezența în județul de la malul mării, dar şi în restul Dobrogei, provocand pagume materiale serioase. Maşini rămase în şanţ, copaci căzuţi la pământ, cabluri de tensiune rupte şi localităţi întregi îngropate sub viitură, acestea au fost urmările atenţionării emise de Agenţia Naţională de Meteorologie.

Jale mare! Ploile si furtuna au facut prapad in judetul Constanta. Videobulevardul Mamaia

Constanța s-a transformat într-o mică Veneție

Cantitățile însemnate de ploi au făcut ravagii în municipiul Constanța, iar principalele bulevarde și străzi din oraș au fost inundate de ploi. Cantitatea mare de precipitaţii a inundat mai multe străzi din oraş, dar şi porţiuni din staţiunea Mamaia.

Jale mare! Ploile si furtuna au facut prapad in judetul Constanta. Videostrada Soveja

Ploaia a acoperit de apă zone precum Soveja, Chiliei, Ion Raţiu, bulevardul Alexandru Lăpușneanu, bulevardul Mamaia și multe alte artere.

Video:

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină în Constanța, pe strada Progresului nr. 5, acolo unde o izolația a fost desprinsă de pe mansarda blocului. La fața locului a intervenit Detașamentul Palas cu o autoplatformă și o autospecială de stingere cu apă și spumă. Militarii au fost solicitați să intervină în Constanța, pe strada Chiliei, nr. 5, bl. B, sc. B., acolo unde un bloc a fost inundat. La fața locului a interveni Detașamentul Fripis cu o autospecială de stingere cu apă și spumă.

Militarii au intervenit și în Palazu Mare, pe strada Revine, nr. 7, acolo unde un copac a căzut pe  carosabil. La fața locului a intervenit detașamentul Palas cu o autospecială de stingere cu apă și spumă. Pompierii au fost solicitați să intervină pe podul dintre localitatea 2 Mai și Mangalia, acolo unde un fir de telefonie încurcă circulația. La fața locului a intervenit Secția Mangalia cu o autospecială de stingere cu apă și spumă.

Pompierii au fost solicitați să intervină în Medgidia, pe centură, acolo unde un copac a căzut pe carosabil. La fața locului a intervenit detașamentul Medgidia cu o autospecială de stingere cu apă și spumă. Militarii au fost solicitați să intervină în Constanța, pe strada Ion Corvin, numărul 7, acolo unde un copac a căzut pe carosabil. La fața locului a intervenit detașamentul Port cu o autospecială de stingere cu apă și spumă. Militarii au fost solicitați să intervină în Mamaia Nord, în sensul giratoriu de la Hanul Piraților, acolo unde a căzut un panou publicitar. Pompierii au fost solicitați să intervină în Constanța, pe strada Sandu Aldea, nr. 17, acolo unde un copac a căzut pe carosabil.

Militarii au fost solicitați să intervină la ieșire din Hârșova, acolo unde un copac a căzut pe carosabil. Pompierii au intervenit în zona Brick Lumina, acolo unde un stâlp electric este în pericol de cădere.

Jale mare! Ploile si furtuna au facut prapad in judetul Constanta. Videocopac căzut în Năvodari

Vântul a doborât un copac între Amzacea și Topraisar. Un acoperiș a fost smuls de vânt în localitatea Biruința, pe strada Semănătorului nr.3.

Pompierii au fost solicitați să intervină în Mamaia Nord, pe strada T1, Constanța, strada Căiuți cu Unirii, dar și pe drumul ce leagă Comana de Negru Vodă, acolo unde copacii au fost puși la pământ de către vânt.

Acoperișul unui bloc din Cernavodă, de pe str. Mihai Eminescu, a fost desprins. La fața locului a intervenit Detașamentul Cernavodă cu un ASAS și o autospecială de Descarcerarea. Alți trei copaci au fost doborâți de vânt în zona Hanul Morilor, în Năvodari și pe Strada Zmeurei. Pompierii au fost solicitați să intervină și în Constanța, pe strada Arcului și Delfinului, acolo unde 2 copaci au căzut pe carosabil. Acoperiș căzut Complex Spectrum, str. Pescarilor, nr. 67. Intervine A2001 det. Fripis.

Autobuzele electrice ale flotei CT BUS nu circulă momentan

Vremea severă din ultimele ore a făcut ca în anumite zone din oraș carosabilul să fie inundat. Prin urmare, temporar autobuzele electrice au fost retrase în circulație. Sunt întârzieri provocate de condițiile meteorologice pe mai multe linii. Se circulă cu dificultate. Autoritățile recomandă tuturor cetățenilor să evite momentan deplasările.

Jale mare! Ploile si furtuna au facut prapad in judetul Constanta. Videomașină blocată pe bulevardul Mamaia

O mașină a rămas blocată în mijlocul bulevardului

Cum era de așteptat, evenimentele nefericite nu au întârziat să apară, un șofer a rămas blocat cu mașina, în fața restaurantului On Plonge, având nevoie de ajutorul unui alt participant la trafic pentru a scoate mașina din noroi.

Video:

Jale mare! Ploile si furtuna au facut prapad in judetul Constanta. Videoninsoare pe Autostrada Soarelui

A nins pe Autostrada Soarelui!

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informea că la ora 19:20, pe autostrăzile principale sunt următoarele condiții meteo-rutiere: A1 București-Pitești: ploaie, carosabil umed. A1 Sibiu-Deva: precipitații mixte, carosabil umed, se acționează preventiv.

Jale mare! Ploile si furtuna au facut prapad in judetul Constanta. Videoninsoare pe Autostrada Soarelui

A2 București-Constanța: între localitățile Nicolae Bălcescu și Fetești, tronson kilometric 50-144, se circulă în condiții de lapoviță, carosabilul fiind umed, se acționează preventiv cu utilaje. De asemenea, la fața locului sunt prezente echipaje de poliție în patrulare, care monitorizează situația. A3 București-Ploiești: ploaie ușoară, carosabil umed. A4 Ovidiu-Agigea: ploaie ușoară, carosabil umed. ,,Adaptați viteza la condițiile de trafic și drum, echipați-vă autovehiculele corespunzător carosabilului și respectați toate regulile de circulație!”, au transmis reprezentanții Centrului Infotrafic.

Video:

Turbinele eoliene din Dobrogrea au început să se oprească

Turbinele eoliene din Dobrogrea au început să se oprească „din cauza vântului foarte ridicat”, a precizat sâmbătă seara ministerul Energiei. Astfel, condițiile meteo dificile din Dobrogrea ar putea duce la oprirea turbinelor eoliene din zonă, ceea ce ar conduce la afectarea rețelelor de transport și distribuție a energiei electrice.

„Condițiile meteorologice vor fi dificile din aceasta seară și până mâine în a doua parte a zilei, mai ales în zona de sud-est a României. Aici se concentrează importante capacitați de producție a energiei, în special nucleară și eoliană. Prognozele de vânt indică posibile valori de 75-80 km/h, până la 100 km/h în rafale”, se arată într-un comunicat al ministerului. „La asemenea viteze, turbinele eolienelor pot fi oprite, iar rețele de transport și distribuție a energiei electrice pot fi afectate”.

Având în vedere avertizările meteo ale Agenției Naționale de Meteorologie, în special în zona Dobrogea, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a dispus „analiza situației la nivelul comandamentului energetic de iarnă și luarea tuturor măsurilor necesare”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului Energiei. Totodată, din cauza vântului foarte ridicat, turbinele eoliene au început să se oprească.

Eolienele produc în prezent aproximativ 1400 MW, față de 2400 MW, cât erau programați. Cu U1 CNE Cernavoda decuplată în acest moment în sistemul energetic sunt 1700 MW deficit. Situația este sub control cu sprijinul Hidroelectrica, asigurându-se echilibrarea sistemului energetic național. În acest moment nu există probleme.

Jale mare! Ploile si furtuna au facut prapad in judetul Constanta. VideoSebastian Burduja

„Suntem atenți la evoluții și ne coordonăm cu toate instituțiile relevante, inclusiv IGSU, respectiv Transelectrica, companiile de distribuție și marii producători din regiunea de sud-est a României. Comandamentul energetic de iarnă este pe poziție”, a spus Sebastian Burduja.

Jale mare! Ploile si furtuna au facut prapad in judetul Constanta. Videounul din sensurile giratorii

Sensurile giratorii, luate de vântul puternic

Sensurile giratorii provizorii situate la intersecția străzii I.G. Duca cu bulevardul Mamaia, Telegondolă, Trocadero, Zorelelor, Soveja, intersecția străzii Ștefăniță Vodă cu bulevardul Aurel Vlaicu, Cora Brătianu au fost refăcute! Traficul a fost reluat. Echipele au intervenit pentru a repune pe poziție parapeții lestabili.

Jale mare! Ploile si furtuna au facut prapad in judetul Constanta. Videotraficul rutier este blocat pe bulevardul Mamaia

Atenție! Traficul rutier este blocat pe bulevardul Mamaia

Atenție! Traficul rutier este blocat pe bulevardul Mamaia, pe porțiunea cuprinsă între strada Bucovina și strada Mircea cel Bătrân. Echipele intervin pentru a degaja carosabilul de copacii căzuți. Vom întreprinde toate măsurile necesare pentru a remedia situația în cel mai scurt timp.

Mai multe localități, fără apă și curent electric

Județul Constanța încă se află sub avertizare de cod portocaliu/roșu cu rafale de vânt care au atins pragul critic de 100 km/h. Având în vedere acest aspect, la nivelul mai multor surse și stații tratare/pompare s-au înregistrat fluctuații și căderi de tensiune ce au afectat alimentarea cu apă în mai multe localități din județul Constanța. La ora 23:00 localitățile care sunt în continuare afectate de lipsa apei sunt următoarele: Mihail Kogălniceanu, Plopeni, Viișoara, Biruința, Topraisar, Pecineaga, Băneasa, Cobadin, Cotu Văii, Vârtop, Murfatlar, Poarta Albă, Nazarcea, Tuzla și Eforie Sud.

Și la nivelul municipiului Constanța încă se înregistrează multiple variații și căderi de tensiune la stațiile de pompare și sursele ce asigură alimentarea cu apă a mai multor zone din oraș. Echipele care asigură permanența repornesc pomparea de fiecare dată dar reluarea furnizării apei la parametrii optimi este condiționată de furnizarea energiei electrice în regim continuu.

Pe parcursul acestor ore, la dispeceratul societății s-au înregistrat 148 de reclamații, marea majoritate din municipiul Constanța (97 sesizări), unde sunt constituite 12 echipe de intervenție, iar în restul județului alte 9, dotate cu wome, vidanje și pompe de mare putere, care acționează pentru remedierea tuturor solicitărilor primite la dispeceratul societății. De la nivelul județului, s-au primit reclamații din localitățile Ovidiu (9 sesizări), Tuzla și Medgidia (11 sesizări), Năvodari (13 sesizări), echipele intervenind și în aceste zone, iar la ora actuală toate reclamațiile sunt în curs de rezolvare.

,,Asigurăm toți abonații că pentru a putea răspunde cu promptitudine, echipele de intervenție vor asigura permanența și sunt pregătite să acționeze în toată această perioadă. Facem un apel către toți abonații care înregistrează probleme la sistemul de alimentare cu apă potabilă și canalizare, pentru remedierea acestor situații într-un timp cât mai scurt, să sesizeze toate avariile apărute la dispeceratul societății la numărul de telefon 0241.924 tasta 3”, au transmis reprezentanții RAJA.

De asemenea, echipele Rețele Electrice Dobrogea și ale contractorilor continuă să intervină pentru restabilirea alimentării cu energie electrică a clienților din zonele afectate de condițiile meteo dificile - cod portocaliu și roșu de vânt, cu viteze de peste 100 km/h. Intervențiile sunt îngreunate de vremea severă, în special în județele Constanța și Tulcea. Colaborăm cu autoritățile centrale și locale pentru a remedia avariile cât mai curând posibil.

Jale mare! Ploile si furtuna au facut prapad in judetul Constanta. Video

Codul roșu a fost prelungit până la ora 05:00

Codul roșu a fost prelungit până la ora 05:00, 19 noiembrie a.c.. ,,Evitați deplasările și luați măsuri de adăpostire și autoprotecție. Perioada de manifestare este până la ora 05:00”, se arată în mesajul Ro-Alert.

.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Lasa ca venim noi, pro stilor - doar sa fiti disciplinati si sa ne votati. Va transferam direct in Paradis. Mazare 70 la suta.
1
1
Comandamentul energetic de iarnă este pe poziție”, a spus Sebastian Burduja. Sta capra.
1
0
Oameni buni, sa avem puțină înțelegere : furtuna asta care a venit înaintea iernii i-a prins nepregătiți ! Chițac este ocupat cu campania pentru alegerile ce or să vină iar cei din echipa lui sunt plecați în vacanțe pe banii ce i-au primit comisioane de la firmele care au făcut praf Constanța ! Facem pariu că nu se termină bine de pus asfaltul și ne pune primăria borduri noi ? În plus, se mai schimbă niște sensuri giratorii in așa fel încât să mergem până la gara ca să putem întoarce ! La Poarta Albă cu voi idioților !
5
2
Administratia Chitac s-a dovedit iar depasita, am facut adresa de toaletare si ca un facut doi copaci au fost smulsi din radacina din cauza inaltimii acestora. Ba unul dintre plopi a cazut pe un autoturism. Tomis 1 - Bravo Chitac
5
1
Sensurile alea giratorii sunt o caterinca p*****a. Dacă la telegond9la, după refacerea sensului, lasa tot rahaturile alea roșu cu alb din plastic, înseamnă că nu au absolut deloc simțul esteticului si sunt prea incompetenti...Eu din câte știu, un sens giratoriu este făcut din materiale solide, nu bidoane din plastic care arata ca și cum ar fi neterminat.
11
0
toate lucrarile se fac superficial , neprofesionist de ...mantuiala, banul se distribue usor ,el ajunge unde trebue si totul merge p***t, fara a fi supravegheat de oameni capabili, lipsa meseriasilor e mare in tara au ramas numai salahorii si cei care ...aduna banii fara prea multa munca!lucrarile care se fac si se ...desfac din luna in luna, an dupa an e marea ...investitie a unora care cotizeaza mai sus !
12
1
De cand conduc albanezii din braila destinele constantenilor. Gigi porcu şi gigi the goat father
10
1
Fără număr pentru toate sărăciile care ați ajuns.
8
1
wc a anunțat ca din ianuarie începe de la gara pana la dobrogea pe Lăpușneanu un proiect pentru canalizare. În 3 ani este gata dacă va fii reales.
11
4
Nu mai exista nicio canalizare pe strazile nou asfaltate. Tovarasul inginer profesor pensionar si primar, ce parere are, cine raspunde?
21
1
I au toaletat bine la radacina cei care lucraza la marea mobilitate urbana ca sa poata pune borduri noi. La toti copacii pe unde au lucrat asa au facut ,sunt cu radacinile pe afara in sus 50cm si ciopatiti.
21
0
Cum e victorașe, sunt ,,dotate cu wome”?! Să nu fie cu vome sau cu wole!
9
1
Canalizării orașului sunt vraiște
21
3
Ghici cine e de vina? Papu si musatele.
21
4

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510