REPLICA ONLINE CONSTANTA

26.4° Constanța Sâm., 20 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6796
26.4° Constanța Sâmbătă, 20 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6796
 

Japonia: Parchetul cere pedeapsa cu moartea pentru un bărbat care a incendiat un studio de animaţie în 2019

Japonia: Parchetul cere pedeapsa cu moartea pentru un bărbat care a incendiat un studio de animaţie în 2019

A.F. 8 decembrie 2023 | 00:00 250

Parchetul a cerut pedeapsa cu moartea împotriva bărbatului acuzat de incendierea criminală a unui studio de animaţie la Kyoto, vestul Japoniei, în 2019, care a provocat moartea a 36 de persoane şi a declanşat un val de emoţie şi indignare, informează joi media nipone, preluate de AFP.

Japonia: Parchetul cere pedeapsa cu moartea pentru un barbat care a incendiat un studio de animatie in 2019

Shinji Aoba, 45 de ani, şi-a recunoscut faptele încă de la prima audiere din procesul său de la Kyoto, la începutul lui septembrie. Verdictul final este aşteptat pe 25 ianuarie anul viitor.

"Nu mă gândeam că atâţia oameni vor muri şi cred acum că am mers prea departe", a declarat acuzatul în prima zi a procesului.

Iar miercuri el şi-a cerut scuze pentru prima dată. "Îmi pare teribil de rău şi am de asemenea sentimentul vinovăţiei", a declarat el în faţa judecătorilor, potrivit afirmaţiilor preluate de canalul de televiziune public NHK.

"Cred că trebuie să plătesc pentru crima mea cu (această pedeapsă)", a adăugat Shinji Aoba, întrebat cu privire la dorinţa familiilor victimelor ca el să fie condamnat la pedeapsa capitală.

El însuşi a fost grav rănit în incendiu, survenit pe 18 iulie 2019, şi rănile sale au necesitat numeroase intervenţii chirurgicale. Aoba a compărut la proces în scaun cu rotile.

Avocaţii săi au pledat nevinovat, argumentând că el nu avea "capacitatea de a face distincţie între bine şi rău" din cauza problemelor sale psihiatrice.

Cu toate acestea, el a fost inculpat în decembrie 2020, după ce a fost considerat de procurori ca fiind "pe deplin responsabil pentru faptele sale" şi din punct de vedere mental apt pentru a fi judecat.

Shinji Aoba "vroia să se răzbune pe studioul Kyoto Animation, iar numărul de victime este excepţional de ridicat în istoria justiţiei penale nipone", a subliniat joi Parchetul în rechizitoriul său, potrivit NHK. "Acuzatul a premeditat acţiunea sa cu o fermă intenţie ucigaşă şi el era perfect conştient de pericolele pe care le implică un foc aprins cu benzină", au adăugat procurorii.

Aoba "propusese un roman (studioului), însă acesta a fost respins. Or, lui îi intrase în cap că este vorba de o capodoperă" şi că ideile sale au fost "furate" de studio, a explicat un medic în timpul procesului.

Tragedia de la KyoAni, care a făcut de asemenea circa 30 de răniţi printre membrii echipei studioului, a avut un mare răsunet atât în Japonia, cât şi în străinătate.

Aceasta este una dintre crimele care a făcut cei mai mulţi morţi în arhipelagul nipon după decenii.

Fondat în 1985 şi renumit pentru calitatea producţiei sale, KyoAni îşi continuă activitatea, în pofida tragediei.

Alături de SUA, Japonia este una dintre puţinele ţări democrate care mai practică pedeapsa cu moartea, unde aceasta este aplicată prin spânzurare. Opinia publică niponă rămâne majoritar favorabilă acesteia, în pofida criticilor, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15382943810
5/49
38202113924
joker
218171712