REPLICA ONLINE CONSTANTA

30.8° Constanța Dum., 21 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6797
30.8° Constanța Duminică, 21 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6797
 

JO 2024: David Lappartient, ales preşedinte al Comitetului Olimpic Francez

JO 2024: David Lappartient, ales preşedinte al Comitetului Olimpic Francez

A.F. 2 iulie 2023 | 00:00 541

Preşedintele Uniunii Cicliste Internaţionale (UCI), David Lappartient, a fost ales joi preşedinte al Comitetului Olimpic Francez (CNOSF), cu un an înaintea Jocurilor de la Paris, acest post fiind vacant după ce Brigitte Henriques a demisionat pe 25 mai, transmite AFP, ce notează începutul unei noi epoci pentru o instituţie traumatizată de o criză de mai bine de un an şi jumătate.

JO 2024: David Lappartient, ales presedinte al Comitetului Olimpic FrancezDavid Lappartient

Lappartient, primarul oraşului Sarzeau (departamentul Morbihan), membru al Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), a fost ales cu 80% din voturi de către consiliul de administraţie al CNOSF, devansând-o pe Emmanuelle Bonnet-Oulaldj, copreşedinta FSGT, o federaţie polisportivă şi pentru tineret.

David Lappartient a obţinut 36 de voturi faţă de cele 8 ale rivalei sale. Trei membri ai consiliului de administraţie nu au luat parte la vot, iar unul s-a abţinut. Mandatul noului preşedinte va trebui confirmat de un vot al unei adunări generale, programat pe 13 septembrie.

Alegerea acestui nume greu al instituţiilor sportive din Franţa deschide o nouă eră pentru CNOSF care a trecut prin cea mai gravă criză din istoria sa timp de aproape un an şi jumătate, până la demisia surpriză a lui Brigitte Henriques pe 25 mai.

Fosta preşedintă a demisionat după luni de lupte interne şi un război între clanuri care au aruncat această instituţie într-o situaţie "de nesuportat", potrivit unei surse care cunoaşte culisele.

David Lappartient, care a promis în programul său că va lucra pentru "unitate", s-a angajat să exercite această funcţie pe bază de voluntariat şi a promis că va "reduce într-un mod semnificativ" implicarea sa în ceea ce priveşte diferitele sale mandate. El a asigurat mai ales în special că el ar demisiona în eventualitatea alegerii sale ca preşedinte al Parcului Naţional Regional din Morbihan (PNR), citează Agerpres.

Lappartient, care este şi preşedinte al consiliului departamental din Morbihan, exercită în jur de zece mandate sportive şi elective.

În timpul campaniei, Lappartient a fost în atenţia ziarului Le Monde, care a menţionat în special legături controversate cu oligarhul ruso-turkmen Igor Makarov şi a scris că el este vizat de asociaţia anticorupţie Anticor pentru contracte semnate de Parcul Naţional Regional cu o firmă al cărei manager este fostul soţ al fostei sale directoare. "Nu ştiam de această legătură de familie", s-a apărat David Lappartient într-un e-mail trimis membrilor CNOSF, el recunoscând "o eroare".

"După o astfel de criză, este totuşi o oportunitate care nu trebuie ratată. Este serios, cunoaşte perfect mediul, ştie ce are de făcut. Peste un an sunt Jocurile Olimpice, nu trebuie să mai pierdem timpul", a spus un preşedinte de federaţie chiar înainte de alegeri.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15382943810
5/49
38202113924
joker
218171712