REPLICA ONLINE CONSTANTA

30.4° ConstanÈ›a Sâm., 27 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6803
30.4° ConstanÈ›a Sâmbătă, 27 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6803
 

Jurnalistul american Evan Gershkovich a fost inculpat oficial pentru „spionaj“

Jurnalistul american Evan Gershkovich a fost inculpat oficial pentru „spionaj“

A.F. 8 aprilie 2023 | 00:00 582

Jurnalistul american Evan Gershkovich, arestat în Rusia săptămâna trecută, a fost inculpat oficial pentru ''spionaj'', vineri, o acuzaÅ£ie pe care el o respinge, informează AFP, care citează agenÅ£ii de presă ruse.

 Jurnalistul american Evan Gershkovich a fost inculpat oficial pentru „spionaj“Evan Gershkovich

Potrivit Interfax, Gershkovich, corespondent al cotidianului Wall Street Journal (WSJ) care a lucrat în trecut ÅŸi pentru AFP, este urmărit în baza articolului 276 al Codului Penal rus. Dacă va fi găsit vinovat, jurnalistul riscă o pedeapsă de 20 de ani de închisoare.

AgenÅ£ia de presă TASS informează la rândul său că autorităţile l-au "inculpat pe Gershkovich pentru spionaj în folosul ţării sale". "El a negat categoric acuzaÅ£iile ÅŸi a declarat că activităţile sale în Rusia erau de ordin jurnalistic", a adăugat TASS, citând o sursă anonimă din cadrul forÅ£elor de securitate.

Această inculpare deschide calea spre un proces a cărui dată nu a fost încă anunÅ£ată.

Serviciul Federal de Securitate rus (FSB) a anunÅ£at la 30 martie că l-a arestat, la Ekaterinburg, pe cetăţeanul american Evan Gershkovich, pe care l-a acuzat de strângerea de informaÅ£ii secrete de stat despre o companie rusă din domeniul apărării.

Gershkovich este un reporter vorbitor de limbă rusă - născut în familia unor emigranÅ£i sovietici în SUA (tatăl său fiind originar din Moscova, iar mama sa din Odesa) - în vârstă de 31 de ani ÅŸi cunoscut pentru rigoarea cu care îÅŸi verifică informaÅ£iile.

PublicaÅ£ia Wall Street Journal a respins acuzaÅ£ia că Evan Gershkovich spiona. Casa Albă a denunÅ£at o arestare "inacceptabilă", iar purtătoarea de cuvânt a acesteia, Karine Jean-Pierre, a calificat drept "ridicolă" acuzaÅ£ia de spionaj.

Arestarea lui Gershkovich vine într-un context de represiune sporită în Rusia împotriva presei după ofensiva contra Ucrainei, care a tensionat foarte mult relaÅ£iile dintre Moscova ÅŸi Washington.

Ea urmează, de asemenea, unui schimb în decembrie între starul american de baschet Brittney Griner, care se afla în custodia rusă, ÅŸi traficantul de arme rus Viktor Bout, arestat în SUA, citează Agerpres.

Washingtonul a acuzat în repetate rânduri Rusia că arestează în mod arbitrar cetăţeni americani pentru a-i folosi ca monedă de schimb ÅŸi pentru a recupera cetăţeni ruÅŸi arestaÅ£i în SUA.

Vineri, liderul majorităţii democrate ÅŸi cel al minorităţii republicane din Senatul american au îndemnat la unison la eliberarea "imediată" a jurnalistului Evan Gershkovich.

"Condamnăm ferm detenÅ£ia arbitrară a acestui cetăţean american ÅŸi reporter al cotidianului Wall Street Journal", au scris democratul Chuck Schumer ÅŸi republicanul Mitch McConnell, într-un rar comunicat comun.

Cei doi au cerut "eliberarea imediată a acestui jurnalist independent, respectat în lumea întreagă".

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
il zgarma rau in kur. Uita ca evan e si jidan.
3
0

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436