REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.4° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Justiția spune că ANR a concediat legal șefii care încasau pensie și salariu!

Justiția spune că ANR a concediat legal șefii care încasau pensie și salariu!

Mirela PASCAL 22 mai 2023 | 00:00 7356

Replica anunța, recent, că mai mulți șefi, și nu numai, din ANR, în frunte cu Alexandru Mezei, au fost „forțați” să-și dea demisiile, după ce n-au anunțat angajatorul că s-a emis decizia de pensionare și nu și-au exprimat opțiunea de a rămâne, în continuare, în câmpul muncii. Vorbim despre 17 angajați ai ANR, de la Constanța, și încă 2 de la Tulcea, care și-au făcut bagajele în decembrie 2022 și au plecat din ANR. Mulți dintre ei au deschis acțiuni în instanță, solicitând anularea deciziei de concediere și, ce să vezi?! Instanța a dat câștig de cauză companiei.

Justitia spune ca ANR a concediat legal sefii care incasau pensie si salariu!Cosmin Dumitrache, șeful ANR

Printre cei concediați se numără și Mioara Țăranu. ANR a constatat şi a decis încetarea de drept a CIM nr. 259/01.11.2002, după ce Casa de Pensii a ar fi aflat că încasează și pensie și salariu, încă din anul 2020. Țăranu a mers în instanță, contestând decizia, pe motiv că documentul nu cuprinde toate motivele necesare pentru aplicarea corectă a măsurii de concediere ci se limitează la a menționa că se constată încetarea de drept a CIM ca urmare a comunicării adresei nr. 4952/15.02.2023 emisă de Casa Judeţeană de Pensii. Mai mult, susține că decizia este emisă cu încălcarea dispozițiilor legale exprese ce au caracter de excepție pentru salariatele femei care au dreptul potrivit art. art. 56, alin. din Codul Muncii, text de lege care instituie excepția încetări CIM la data îndepliniri condiţiilor de acordarea a pensiei pentru limită de vârstă pentru salariata care optează, în scris, pentru continuarea executării contractului individual de muncă, în termen de 30 de zile calendaristice anterior împlinirii condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, la vârsta de 65 de ani. Mioara Țăranu spune că a depus o cerere, în 2020, la ANR prin care a solicitat continuarea activității până la vârsta de 65 ani, iar rezoluția a fost pozitivă, în sensul că cererea a fost aprobată de către angajator, salariata  continuând raporturile de muncă cu acesta în baza aceluiași contract individual de muncă.

Instanța spune că decizia de concediere e legală

Potrivit legii, contractul individual de muncă existent încetează de drept: c) la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, cu caracter excepţional, pentru salariata care optează în scris pentru continuarea executării contractului individual de muncă, în termen de 30 de zile calendaristice anterior împlinirii condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, la vârsta de 65 de ani; la data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate parţiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare; la data comunicării deciziei medicale asupra capacităţii de muncă în cazul invalidităţii de gradul I sau II.

De altfel, Curtea Constituţională a statuat ca „ dispoziţiile art. 56 alin. (1) lit. c) teza întâi din Legea nr. 53/2003 sunt constituționale numai în măsura în care, la împlinirea vârstei legale de pensionare, dau dreptul femeii să opteze fie pentru deschiderea dreptului la pensie şi încetarea contractului individual de muncă în curs, fie pentru continuarea acestui contract, până la împlinirea vârstei legale de pensionare prevăzute pentru bărbați, la acea dată. În prima ipoteză, când optează pentru deschiderea dreptului la pensie, contractul individual de muncă în curs încetează de drept, iar dreptul la muncă va putea fi exercitat numai după încheierea unui nou contract, dacă angajatorul consimte în acest sens. Din contră, în măsura în care salariata optează pentru continuarea raportului de muncă, până la împlinirea vârstei de pensionare prevăzute de lege pentru bărbaţi, exercițiul dreptului la muncă nu este condiționat de încheierea unui nou contract şi de voinţa angajatorului, dar dreptul la pensie nu va putea fi solicitat simultan.

Din aceste considerente, instanța a respins acțiunea fostei salariate și a  considerat concedierea ca fiind legală.

Cine a mai deschis război companiei!

Precizăm că nu este singura care a contestat decizia. Printre aceștia se numără și Dumitru Burcu, șef birou  ITGF, care a deschis război companiei. În acest caz, nu a fost stabilit un prim termen de judecată. 

Justitia spune ca ANR a concediat legal sefii care incasau pensie si salariu!Dumitru Burcu

De asemenea, și Laurențiu Zanfir, șeful Direcției Siguranța Navigației, Securitatea Navelor și Personal,  angajat în ANR din 2004, a contestat decizia pe 13 aprilie.

Justitia spune ca ANR a concediat legal sefii care incasau pensie si salariu!Laurențiu Zanfir

Un prim termen în acest dosar a fost stabilit pentru 6 octombrie. Din aprilie 2013, până în iulie 2017, Zanfir a fost director adjunct al Căpităniei Zonale Constanța, apoi, din iulie 2017 până în februarie 2018 a fost șeful Căpităniei Zonale Constanța, când a revenit pe postul de adjunct, unde a stat până în mai 2018. De la această dată, ocupa funcția de Director Direcția Siguranța Navigației, Securitatea Navelor și Personal Navigant.

Și șef Serviciului VTMIS Constanța, Sergiu Diaconu, a contestat decizia, iar pe 3 iulie va ajunge în fața judecătorilor, pentru a-și susține cauza.

Dumitrache, pus în funcție de liberali

Autoritatea Navală Română este condusă de Cosmin Dumitrache, în vârstă de 41 de ani. Acesta a fost instalat în funcția de director general, cu suportul Partidului Național Liberal, în locul lui Alexandru Mezei, care a demisionat la finalul anului 2019. Deși se credea că va veni cu un suflu nou și va produce schimbări semnificative pentru a aduce progres în cadrul Autorității Navale Române, din câte se pare, acesta ar avea alte planuri.

Justitia spune ca ANR a concediat legal sefii care incasau pensie si salariu!

Cosmin Dumitrache

Dumitrache nu este străin de ANR, el fiind, din martie 2019, Inspector Specialitate Gr. I A – Serviciul Port State Control / Flag State Control în cadrul acestei instituţii. De asemenea, el ocupă, încă din 2017, postul de Şef de Lucrări - Catedra Navigaţie şi Transport Maritim din cadrul Facultăţii Navigaţie şi Transport Naval a Universităţii Maritime Constanţa. În perioada 2016 – 2017, Dumitrache a fost angajat al CERONAV și, anterior, a fost comandant pentru nave cu TB 3.000 de tone sau mai mare.

Acuzații, după numirea lui Dumitrache, în 2020

Numirea lui Dumitrache a născut mai multe semne de întrebare și îngrijorare în rândul celor de la ANR. În 2020, mai mulți angajați au transmis o scrisoare prin intermediul căreia își manifestau îngrijorarea față de viitorul companiei.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016