REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Lun., 19 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6826
23.4° Constanța Luni, 19 August 2024 Anul XX Nr. 6826
 

Kelemen Hunor, despre autonomie: De ce nu rămân banii de la marile companii?

Kelemen Hunor, despre autonomie: De ce nu rămân banii de la marile companii?

Victor ROTARU 19 decembrie 2023 | 08:29 1228

Vorbind despre un nou proiect pentru autonomia Ținutului Secuiesc, care a fost depus în Parlament, președintele UDMR Kelemen Hunor a întrebat de ce un om din Maramureș, Suceava, Botoșani sau Harghita trebuie „să plătească Metrorexul și metroul în fiecare an cu sute de milioane, cu care poate că nu va ajunge niciodată să meargă”. El de asemenea pune sub semnul întrebării redistribuirea impozitelor plătite de marile companii din România în Sectorul 1, care au clienți și surse de profit din toată țara. „La redistribuire nu știu unde ajung banii, fiindcă exact așa cum domnul Boloș a uitat finanțarea pentru 26 de spitale, nu uită să împartă din pix banii”, a mai spus acesta.

Kelemen Hunor, despre autonomie: De ce nu raman banii de la marile companii?Kelemen Hunor

„Termenul de autonomie în 33 de ani a devenit un cuvânt de care se sperie toată lumea. Oare ce înseamnă? Autonomia universitară ce înseamnă? S-a rupt vreo universitate din România și s-a făcut rachetă spațială? Nu. Deci din acest punct de vedere lucrurile sunt extrem de simple, dar, bineînțeles, fără majoritate nu se poate.

Avem un coleg care a anunțat un proiect. Eu n-am văzut proiectul, dar grupul nostru de fiecare dată a susținut, fiindcă e vorba de principiul subsidiarității pentru fiecare comunitate.

Marea majoritate a deciziilor ar trebui să meargă la nivelul autorităților locale, mai puțin cele legate de politica de Securitate, Apărare, Externe. Sunt câteva domenii care...bineînțeles impozite naționale ș.a.m.d. Restul deciziilor ar trebui să meargă la nivelul autorităților locale și ar trebui gestionate de comunitatea locală, fiindcă am văzut acele comunități care gestionează corect treburile și acele autorități care gestionează bine treburile se dezvoltă mult mai repede, mult mai bine.

Finanțarea să se facă exact așa cum se face peste tot în lume. Banii făcuți acolo să rămână acolo, pe de o parte, iar, pe de altă parte, să existe și o redistribuire. Spuneți-mi și mie, am o întrebare despre bani. Un om din Maramureș, de ce trebuie să plătească Metrorexul în fiecare an cu sute de milioane, care poate că nu va ajunge niciodată din Suceava, din Botoșani sau din Harghita să meargă cu metroul? Plătește metroul pentru bucureșteni. Atunci nu s-a revoltat nimeni din București când 600, 800, 500 de milioane de la bugetul național, din taxele noastre, ale tuturor, se duc la Metrorex. Deci există acea formulă prin care se pot distribui banii...Se întâmplă parțial. Nu se întâmplă în totalitate.

Anumite firme care au o cifră de afaceri de peste 1 milion de euro sau ceva de genul acesta, poate că s-a ridicat plafonul, automat plătesc impozitele în București. Dar de ce? De ce Sectorul 1 trebuie să fie locul unde ajung banii din toată țara? Dacă cineva poate să-mi explice și mie acest lucru. De ce nu rămân la Harghita de la „Borsec”, de ce nu rămân de la „Izvorul Minunilor” în Bihor ș.a.m.d, ca să vă dau doar câteva exemple de la apa minerală. De ce? De ce ajung banii în București? Sau de la telefonie mobilă? Cei care vorbesc la telefon, folosesc cartela, Vodafone, Orange, ce mai folosesc în toată țara, plătesc impozitul în Sectorul 1. La redistribuire nu știu unde ajung banii, fiindcă exact așa cum domnul Boloș a uitat finanțarea pentru 26 de spitale, nu uită să împartă din pix banii”, a afirmat Kelemen Hunor.

Liderul formațiunii maghiare a criticat și decizia Guvernului de a nu mai permite companiilor mici să sponsorizeze activități culturale.

„Prin ordonanța trenuleț au interzis IMM-urilor să sponsorizeze activități culturale. Sunt localități, orașe mici, unde nu ajung multinaționalele. Firmele mici sponsorizează activități culturale, activități școlare, caritabile. Să interzici tu... ce-ai rezolvat, până la urmă? Oricum, IMM-urile se vor descurca, nu vor plăti acele taxe. Banii nu o să ajungă la dl Boloș, dar blochezi un întreg domeniu”, a spus el.

„În ordonanța trenuleț au introdus pentru prima dată după mulți ani – noi am luptat ani de zile să rămână impozitele pe venit la autoritatea locală. Anul viitor, în 2024, aproape 12 miliarde rămân la nivel național. Nu vor ajunge la primării, cu toate că acele impozite pe venit, pe pensii, pe dividente etc ar fi trebuit să meargă către bugetele locale. Brusc, în ordonanța trenuleț au introdus că nu se vor repartiza, ci rămân la bugetul central, făcut de PNL, făcut de ministrul Boloș”, a mai spus Kelemen, potrivit digi24.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
guvernul aduna gramezi foarte mari de bani din fonduri europene, pnrr, imprumuturi externe care deja depasesc posibilitatile noastre de plata de tara saraca, imprumuturi masive de mai multi ani de la populatie prin bonuri de tezaur, taxe, impozite, accize, etc, castiga sume imense si din inflatie de vreo 3 ani tot nu ii ajung si mai ia si partea leului din taxele locale si da inapoi niste maruntis inapoi judetelor si primariilor tinandu-i dependenti de centru doar ptr a-i santaja la alegeri si tot are cel mai mare deficit din ue ptr ca cheltuielile sunt enorme si tot depasesc veniturile astea imense inconstienta infractionala periculoasa ptr noi toti
0
0
Daca s-ar imparti banii dupa cum contribuie fiecare judet, cu siguranta , cele 3 judete cu majoritate etnica maghiara, ar fi ultimele care ar primi ceva banuti! Mai curand banii se impart dupa necesitatile in ansamblu ale ministerelor si apoi la nivel de judet! Este posibil ca anumite judete sa primeasca mai mult, tocmai din rationamentul de mai sus! Problema mare este ca judetele , in ultimii 30 de ani, s-au dezvoltat anarhic,care cum au putut! Realitatea este ca unele judete sunt mai ramase in urma decat altele. Nu exista un plan de dezvoltare national,in care fiecare judet sa fie cat de cat asemanator dezvoltat economic. Putem da exemplul Clujului , Brasovului, Timisoarei, Bucrestiului, Iasului , Craiovei -unde s-a concentrat toata industria romaneasca si multe ,multe altele care sunt eminamente agrare!
4
0
ungurul( fara conotatii, ca si cum as spune m*******n, banatean,etc) are dreptate. la bucuresti se impart banii si ce ramine se mai dau si la cateii din teritoriu.
3
1

REPLICA


LOTO

6/49
482515172434
5/49
12292611027
joker
251140103212