REPLICA ONLINE CONSTANTA

26.9° Constanța Joi, 18 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6794
26.9° Constanța Joi, 18 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6794
 

Kelvin Kiptum, deținătorul recordului mondial la maraton, a murit într-un accident de mașină

Kelvin Kiptum, deținătorul recordului mondial la maraton, a murit într-un accident de mașină

Victor ROTARU 15 februarie 2024 | 00:00 1100

Deținătorul recordului mondial de maraton masculin, atletul Kelvin Kiptum, din Kenya, în vârstă de 24 de ani, a murit într-un accident rutier în țara sa natală, relatează BBC.

Kelvin Kiptum, detinatorul recordului mondial la maraton, a murit intr-un accident de masinaKelvin Kiptum

Atletul și-a pierdut viața alături de antrenorul său, Gervais Hakizimana din Rwanda, cu care se afla în mașină, pe un drum din vestul Kenyei. Kiptum a surpris lumea atletismului în 2023 ca rival al compatriotului Eliud Kipchoge - unul dintre cei mai mari alergători de maraton. La Chicago, în octombrie anul trecut, atletul a depășit realizările lui Kipchoge, alergând 42 de kilometri în două ore și 35 de secunde. Cei doi sportivi au fost numiți în echipa provizorie de maraton a Kenyei pentru Jocurile Olimpice de la Paris, din acest an. Aducându-i un omagiu lui Kiptum, ministrul sportului kenyan Ababu Namwamba a scris pe X: „Devastator de rău!! Kenya a pierdut o bijuterie specială. Am rămas fără cuvinte”.

Liderul opoziției din Kenya și fostul prim-ministru, Raila Odinga, a declarat că țara a pierdut „un adevărat erou” și deplânge „un individ remarcabil... și o icoană a atletismului din Kenya”.

Sebastian Coe, președintele World Athletics, a spus că Kiptum a fost „un atlet incredibil care a lăsat o moștenire incredibilă, ne va fi foarte dor de el”.

Accidentul rutier a avut loc duminică în jurul orei 23:00, ora locală (20:00 GMT), a declarat poliția, citată de agenția de presă AFP. Oferind mai multe detalii despre accident, poliția a spus că Kiptum era șoferul, iar vehiculul „și-a pierdut controlul și s-a rostogolit, ucigându-i pe cei doi pe loc”. Un purtător de cuvânt citat de AFP a adăugat că al treilea pasager - care era o femeie - a fost rănit și „dus de urgență la spital”. Chiar săptămâna trecută, echipa sa a anunțat că va încerca să alerge distanța în mai puțin de două ore la maratonul de la Rotterdam - o performanță care nu a fost niciodată realizată în competiție deschisă. Ascensiunea atletului, tată a doi copii, a fost rapidă. A alergat primul său maraton complet abia în 2022. El a concurat la prima sa competiție majoră, cu patru ani în urmă, alergând cu pantofi împrumutați, deoarece nu își putea permite o pereche a lui. Kiptum a făcut parte din noua generație de sportivi kenyeni care și-au început cariera pe șosea, rupându-se de tradiția trecută a sportivilor care începeau pe pistă, înainte de a trece la distanțe mai mari. Atletul a declarat pentru BBC anul trecut că alegerea sa neobișnuită a fost pur și simplu determinată de lipsa resurselor. „Nu aveam bani să călătoresc la sesiunile de selecție”, a explicat el. Antrenorul său, Hakizimana, în vârstă de 36 de ani, un alergător ruandez retras, a petrecut luni de zile anul trecut ajutându-l pe Kiptum să atingă recordul mondial. Relația lor ca antrenor și sportiv a început în 2018, dar cei doi s-au întâlnit pentru prima dată când deținătorul recordului mondial era mult mai tânăr. „L-am cunoscut când era un băiețel, când își ducea desculț animalele la păscut”, își amintea Hakizimana anul trecut. „Era în 2009, mă antrenam lângă ferma tatălui său, venea să-mi bată cu piciorul în călcâie și eu îl alungam. Acum, îi sunt recunoscător pentru realizarea sa”, potrivit digi24.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510