REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Kitul de salarizare al cadrelor didactice, un eșec total

Kitul de salarizare al cadrelor didactice, un eșec total

Cristina BĂRBUCEANU 10 februarie 2023 | 00:00 11077

La nivelul unităților de învățământ din sistemul preuniversitar situația este cât se poate de tensionată. Kitul de salarizare pe care Ministerul Educației îl folosește de aproximativ 15 ani este un eșec total. Unde mai punem că nici măcar nu se află în proprietatea ministerului. Președintele Federației Sindicatelor Spiru Haret, Marius Nistor, a dat de pământ cu kitul de salarizare Edusal, care face ca salariile cadrelor didactice să întârzie adesea deoarece nu este deloc bine-pus la punct.

Kitul de salarizare al cadrelor didactice, un esec totalMarius Nistor. Sursa foto: Edupedu

Un sistem bolnav face victime

În contextul crizei actuale prin care țara noastră trece, în anumite domenii, și salariile se lasă așteptate, ceea ce face ca tensiunile să se amplifice. Spre exemplu, cadrele didactice din mediul preuniversitar nu primesc la timp salariile, și asta din cauza kitului de salarizare Edusal, care este considerat o bătaie de joc de către cadrele didactice.

În acest sens, mai multe detalii ne-a oferit Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor Spiru Haret. El a declarat: „Kitul de salarizare a ajuns miercuri noapte, 8 februarie, la Minister și de acolo a plecat către unitățile de învățământ. Din dimineața zilei de joi, 9 februarie se lucrează la ștatele de plată, au fost raportate numeroase erori, probleme în comunicate către echipa celor de la Edusal, către cei de la SIMAVI. Unele vor fi reglate acum, altele vor fi reglate ulterior. Cert este că la nivelul unităților școlare secretariatele și contabilitățile vor lucra sub presiune, ceea ce nu este normal. Și nu este o certitudine că salariile care vor fi plătite vor fi salariile corecte.”. Astfel că, sistemul actual de salarizare este un eșec total, deși „Programul acesta a fost implementat de vreo 15 ani și cred că cineva trebuie să răspundă pentru că sunt foarte mulți bani s-au dus în această direcție și nu știu cât de benefic a fost acest parteneriat.”, după cum a adăugat Marius Nistor.

Cât despre deficiențele programului și motivele pentru care plata salariilor întârzie, liderul de sindicat a spus: „expira contractul încheiat cu Siveco sau Simavi, cei care realizează acest program de contabilitate, au început negocierile pe un nou contract sau pe o prelungire a vechiului contract, ele s-au încheiat cu destul de multă întârziere și abia după încheierea contractului sau prelungirea contractului s-a putut trimite de cei de la Simavi kitul de salarizare.”.  

Kitul de salarizare al cadrelor didactice, un esec totalKitul de salarizare Edusal. Sursa foto: Edupedu

Situația se va repeta până când oamenii capabili vor primi un salariu potrivit

Cadrele didactice vor mai avea ceva de tras, dat fiind faptul că este necesar un amplu proces de schimbare pentru ca lucrurile să funcționeze conform așteptărilor: „Asta nu înseamnă că situația nu se va repeta. Noi am cerut categoric Guvernului să finanțeze în mod corespunzător Ministerul Educației care ar trebui să aibă propriul sistem de salarizare pe care să îl gestioneze de la cap la coadă, dar pentru asta trebuie să aibă și informaticieni. Or informaticienii trebuie plătiți. Nu poți angaja pe nimeni în momentul de față pentru a face așa ceva pe salarii în bătaie de joc de 3000-4000 de lei. Dacă domnii guvernanți nu se trezesc din starea asta de indiferență care îi caracterizează, lucrurile se vor repeta. Cred că nu există lună în care să nu fi apărut situații similare.

Deci nu cred că există lună în care chitul de salarizare să nu fi fost modificat de câteva ori. Or asta e deja o bătaie de joc la adresa celor care lucrează cu acest program de salarizare, și a celor din Minister, și a celor din unitățile de învățământ, și bineînțeles un dispreț pentru salariații din învățământ care nu ar trebui să tremure în fiecare lună de 14, neștiind dacă își vor lua sau nu își vor lua salariile, dacă salariul lor a fost calculat corect sau urmează să facă niște calcule rectificative. Nu este în regulă!”. Problema este astfel una majoră, și pleacă chiar de la cei care ar trebui să facă lucrurile să funcționeze corespunzător.

Marius Nistor este încrezător că salariile vor intra pe 14 februarie, însă asta înseamnă eforturi supraomenești făcute de secretarii și contabilii unităților de învățământ: „Eu cred că majoritatea cadrelor didactice vor primi salariile pe 14 pentru că eu îmi cunosc foarte bine colegele secretare și contabile, știu că ele vor face tot ceea ce depinde ele și dacă apar erori ele vor fi corectate ulterior. Dar asta înseamnă un efort formidabil al acestei categorii de personal căruia nu i se plătesc orele suplimentare, deși lucrează și sâmbăta și duminica să poată face plata salariilor. Ele nu beneficiază nici de spor de condiții de muncă, iar salariile sunt nemișcate de aproape 4 ani. E voluntariat!”.

Dacă privim în jur, putem spune că situația este absolut dramatică, dat fiind faptul că și cadrele didactice încearcă să își facă meseria, dar și contabilii și secretarii. Însă când vor vedea mai-marii noștri acest lucru cu adevărat și vor începe să pună și în practică vorbele aruncate în campania electorală?!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Din păcate cei din sindicate doar vorbesc , ei nu își țin orele dar i-au cotizațiile colegilor , din care trăiesc foarte bine . Dacă s-ar face greva generală că și în statele dezvoltate , cu salarii duble , sau chiar triple față de ale noastre . Liderii de sindicate nu au acest interes , deoarece sunt pe o mana cu politicul , făcând înțelegeri la nivel de isj-uri : directori , gradații de merit , angajări fictive etc.
6
1
De ce nu se spune faptul că nu este nicio majorare salarială. Teoretic si faptic personalul din învățământ va primi în februarie 2023 suma de bani pe care ar fi trebuit să o primească pana in decembrie 2022. Un alt aspect, in aceasta luna februarie cf legii 153 , trebuie să se primească cu ceva in plus adică de la 2500 lei min/ economie 2022 la 3000 lei min / economie și apoi majorarea mult promisa de 10 %. De fapt, nu am primit NIMIC. Si sa vorbim și despre inflatie, inflația este acută din vara trecută, adica din 2022 si tu Guvernule nu-mi dai nici macar ce trebuia sa primesc anul trecut??? Rusine!!
8
0
Da,frumos spus domnule Nistor,dar practic este zero,chiar cu minus....colegii mei (ai dumneavoastră nu,ca sunteți degresat de ore) își merită soarta,sunt fricoși și lași,le este frică de directori,inspectori și mai ales de politic,rezolvarea este foarte simplă (nu ideea dumneavoastră-pichetarea parcării din piața Victoriei),pichetarea școlilor generale la examenul de capacitate,stat la poartă să vedem atunci ce colegi nemulțumiți au tupeul să participe la examen,și pană la examenul debacalaureat te caută ei-nesimțiți de guvernați și atunci te roagă ce salarii vrem,sper ca a-ți înțeles domnule președinte....
7
1
2500 e salariul unui debutant, 5000 al unui profesor in prag de pensie. Ce spui tu de gradatie de merit, cumul cu director de scoala, probabil ca sunt 2 sau 3 oameni in tot judetul. 90 la suta din profesori iau intre 2500 si 5000 lei in mana. Mult, putin, atat e.
9
7
Elevii au vacanță,profesorii au concediu. Profesorii nu au concediu cât au elevii vacanță,dar își pot lua concediu doar în vacanțele elevilor,altfel nu au voie,chiar dacă au nevoie.Recitiți...până înțelegeți.
15
4
Gargara la tine, cetatene Dan. Salariul minim in invatamant e extrem de mic de 2500 lei. Maximul de care vorbesti de 9000 lei il au directorii de scoli cu gradatia de merit. 18 ore in capul tau de comunist ca ai ramas cu mituri. Au ore in plus neplatite pentru pregătire suplimentara, pentru serviciu pe scoala, pentru tot felul de comisii inutile. Si hartii la greu ca deh li se scoate pe nas ca sunt platiti pentru 40 ore pe săptămână, nu 18, si atunci directorii trebuie sa le ceara tot felul de hartii si la 10 noaptea pe Whatsapp, ca, deh, or fi primit telefon de serviciu (sper ca pricepi ironia) sau or avea garzi platite ca medicii. 3 luni vacanță la plozii pe care ii trimiteti needucati cu cei 7 ani de acasa? E foarte putin. Dar te poftesc sa vii in invatamant sa te descurci tu mai bine. Ca la improscat cu noroi esti bun, trollule. Tu si cei ca tine v-ati dresat plozii sa nu mai aiba respect pentru aceasta meserie si pentru cei care o practica. Dresat si tu la randul tau de televizor. Si nu, nu sunt cadru didactic, sunt parinte care suporta in clasa copilului meu plozii celor needucati. Singurul lucru adevărat din cele enuntate de tine este salariul nesimtit al liderilor de sindicat, platiti sa taca si sa spuna doar poezia guvernantilor.
31
4
Gargara de popă de țară. Salariul minim in învățământ este de 3-4000 lei. Maxim se ajunge la 9000 lei. Au maxim 18 ore pe săptămână cu 3 luni vacanță. Nu mai vorbim de rezultate, se vad la bac. Dar Nistor e lider de sindicat și mănâncă rahat sa își justifice salariul de mii de euro
8
42

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510