REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.8° Constanța Mar., 23 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6799
22.8° Constanța Marți, 23 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6799
 

Kremlinul respinge acuzaţia că Rusia produce foamete în Africa

Kremlinul respinge acuzaţia că Rusia produce foamete în Africa

A.F. 1 septembrie 2023 | 00:00 145

Kremlinul a declarat joi că Rusia rămâne un furnizor de încredere de cereale, în ciuda obstacolelor create de ţările occidentale, şi că penuria de alimente din Africa nu are nimic de-a face cu Moscova, relatează Reuters.

Kremlinul respinge acuzatia ca Rusia produce foamete in AfricaDmitri Peskov

Rusia a renunţat în iulie la un acord vechi de un an care a permis Ucrainei, unul dintre cei mai mari exportatori din lume, să transporte cereale din porturile sale de la Marea Neagră, în ciuda invaziei ruse şi a controlului militar asupra apelor ucrainene, şi să atenueze creşterea preţurilor la nivel global.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a fost întrebat într-un briefing despre acuzaţii ale şefului Consiliului de Securitate al Ucrainei conform cărora Moscova provoacă foamete în Africa, unde multe ţări depind de cerealele importate.

Aceste acuzaţii "sunt complet nefondate, sunt greşite şi sunt o denaturare deliberată a realităţii", a spus Peskov.

"Penuria de cereale şi penuria de alimente de pe continentul african nu au nimic de-a face cu ţara noastră", a adăugat el.

"Rusia, chiar şi acum, în ciuda faptului că acordul în sine nu mai funcţionează, adoptă o poziţie responsabilă: ştiţi despre iniţiativa de a trimite cereale gratuite în cele mai sărace ţări ale continentului african", a precizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Renunţând la acord, Rusia a susţinut că sancţiunile occidentale împiedică propriile exporturi de alimente şi îngrăşăminte, încălcând un acord separat.

De atunci, preşedintele rus Vladimir Putin a promis că va trimite până la 50.000 de tone de cereale gratuit în fiecare dintre cele şase ţări africane - o cantitate puţin probabil să conteze semnificativ în penuria de alimente de pe continent.

Peskov a declarat că nu există încă rezultate concrete cu privire la o schemă propusă pentru transportul cerealelor ruseşti care implică Turcia şi Qatar.

Rusia a propus planul, în care Qatarul ar garanta livrările gratuite de cereale către ţările sărace, ca alternativă la acordul privind cerealele din Marea Neagră.

Cu toate acestea, Turcia a încercat să convingă Moscova să revină la acordul pe care l-a intermediat. Două surse turce au declarat pentru Reuters că preşedintele turc Recept Tayyip Erdogan se va întâlni cu Putin în staţiunea rusă Soci de la Marea Neagră pe 4 septembrie pentru discuţii axate pe exporturile de cereale prin Marea Neagră, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699