REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

La ce ne sfătuiesc specialiștii să fim atenți pentru ca vopseaua de ouă să nu devină toxică

La ce ne sfătuiesc specialiștii să fim atenți pentru ca vopseaua de ouă să nu devină toxică

Georgiana BOGLEA 3 mai 2024 | 00:00 829

În Joia Mare sau în sâmbăta dinaintea Paștelui se vopsesc în mod tradițional ouăle de către creștinii ortodocși. Majoritatea dintre noi alegem să folosim vopsele artificiale cumpărate direct din magazin, în detrimentul produselor naturale care le foloseau bunicile noastre pe vremuri. Dar specialiștii ne avertizează să avem mare grijă la felul cum pregătim ouăle pentru că vopseaua din magazin poate deveni toxică în anumite condiții.

La ce ne sfatuiesc specialistii sa fim atenti pentru ca vopseaua de oua sa nu devina toxicaVopsea de ouă

Pe data de 5 mai a.c. toți creștinii ortodocși sărbătoresc Învierea Domnului, iar toate gospodinele se pregătesc de zor pentru a putea avea bucate fel de fel pe masă.

Nelipsite de pe fiecare masă sunt ouăle vopsite cât mai colorat și cât mai deosebit.

În prezent, avem de ales dintr-o varietate de vopseluri pentru ouă și dintr-o mulțime de mărci care ne promit că vom realiza cele mai frumoase ouă cu ajutorul acestora pentru a ne putea mândri în fața celor care ne sunt musafiri la masă, spre deosebire de bunicile noastre care utilizau foi de ceapă sau alte alimente naturale care necesită o pregătire mai îndelungată.

La ce ne sfatuiesc specialistii sa fim atenti pentru ca vopseaua de oua sa nu devina toxicaVopsea de ouă

Dar spre deosebire de produsele naturiste, vopselurile artificiale pot deveni toxice dacă nu sunt pregătite conform instrucțiunilor și se infiltrează în interiorul oului.

La ce ne sfatuiesc specialistii sa fim atenti pentru ca vopseaua de oua sa nu devina toxicaMihaela Iftene, medic nutriție și diabetolog

Depinde foarte mult de modul de pregătire al oului. Dacă se respectă instrucțiunile de pe ambalaj nu sunt probleme pentru sănătate. Nu am auzit să fi apărut probleme de toxiinfecție alimentară din cauza acesteia”, a declarat medicul Mihaela Iftene.

La ce ne sfatuiesc specialistii sa fim atenti pentru ca vopseaua de oua sa nu devina toxicaDirector executiv ANSVSA Gabriel Nica

Probleme nu au fost raportate, iar de zeci de ani folosim aceleași produse pentru vopsitul ouălor. Deci nu constituie nici un pericol pentru sănătatea populației decât atunci când vopseaua se transferă în interiorul oului. Iar asta se întâmplă dacă oul este spart dinainte să fie vopsit, iar atunci se recomandă consumul. E foarte puțin probabil să treacă vopseaua prin coaja oului, doar dacă este puțin fisurată. Nu este recomandat să consumăm oul respectiv. Mai bine îl dați la pisici, câini sau îl distrugeți, îl aruncați la gunoi“, a declarat directorul executiv ANSVSA Gabriel Nica.

Cât de des este recomandat să consumăm ouă

Nu este recomandat să consumăm mai mult de două ouă pe zi pentru persoanele adulte, iar pentru copii este recomandat să consume doar un singur ou de două-trei ori pe săptămână deoarece gălbenușul poate crește nivelul colesterolului în sânge.

Cât timp este recomandat să păstrăm ouăle fierte pentru a fi consumate

O dată fierte, este recomandat să consumăm ouăle în termen de maximum 7 zile de la momentul fierberii,  să le păstrăm doar cu coajă și doar la frigider deoarece prin fierbere coaja oului se subțiază și nu mai poate proteja la fel de bine ce se află în interior.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510