REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.4° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

La pas pe străzile... gri din Zona Peninsulară! Video

La pas pe străzile... gri din Zona Peninsulară! Video

Alexandru CRENGANIȘ 16 mai 2023 | 00:00 2819

Constanța este unul dintre cele mai frecventate orașe din țară, însă, orașul de la malul Mării Negre are și o latură negativă, respectiv clădirile aflate în paragină, cele mai multe fiind în zona Peninsulară sau centru. Unele dintre aceste clădiri sunt așa degradate, încât  pot cădea oricând bucăți din acestea, punând în pericol viața trecătorilor. Pe lângă clădirile lăsate în paragină zona Peninsulară se mai confruntă și cu gunoaie dar și cu deteriorarea pavajului. Și anul acesta turiștii care vor vizita centrul istoric al orașului Constanța vor fi întâmpinați de același peisaj dezolant.

 

La pas pe strazile... gri din Zona Peninsulara!  Video

Bătrânul oraș de la malul Mării Negre are un potențial extrem de mare. Este un oraș plin de istorie dar și plini de bijuterii arhitecturale, iar la orice pas se pot vedea clădiri vechi, unele în paragină și complet distruse, altele conservate mai bine, iar prea puține recondiționate și renovate. Pe fiecare dintre aceste clădiri se poate citi o fărâmă de istorie a bătrânului oraș de la malul mării Negre.

Constanța un oraș plin de clădiri istorice

Din păcate, autoritățile locale nu au ținut cont de aceste bijuterii arhitecturale în ultimii 22 de ani. Fiecare administrație care s-a succedat la conducerea acestui oraș, parcă a uitat de zona Peninsulară. Din fericire, câteva clădiri au fost recondiționate sau se află în proces de recondiționare, dar nu poți schimba întregul aspect al zonei doar cu câteva clădiri reabilitate.

La pas pe strazile... gri din Zona Peninsulara!  Video

Clădiri lăsate în paragină

Cele mai multe clădiri istorice se află în zona Peninsulară. La fiecare pas dai peste o clădire monument istoric care din păcate se află într-o stare de degradare accentuată.

La pas pe strazile... gri din Zona Peninsulara!  Video

Pe strada C.A Roseti nr. 2, este situată Sinagoga Mare din Constanța care este o clădire plină de istorie, dar care din păcate a fost lăsată în paragină. Din această clădire, au mai rămas doar zidurile din incintă. De asemenea, în curtea acestei clădiri găsim și numeroase gunoaie. Din păcate reabilitarea acesteia bate pasul pe loc, după ce în anul 2022, Compania Națională de Investiții anunța licitații pentru începerea lucrărilor.

La pas pe strazile... gri din Zona Peninsulara!  Video

Un alt exemplu, de bijuterie arhitecturală lăsată în paragină, este Casa cu lei, una dintre clădirile istorice de referință a orașului Constanța, care a fost construită între anii 1859 și 1898. Din fericire, acesta a fost cumpărată de o firmă privată, care a anunțat reabilitarea acesteia, dar până în prezent acest lucru nu s-a întâmplat.

La pas pe strazile... gri din Zona Peninsulara!  Video

O altă clădire aflată într-o stare de degradare severă se află la intersecția străzilor Revoluției din 22 Decembrie 1989 și Remus Opreanu. Această este într-o stare extrem de proastă, fiind acoperită cu plasă de siguranță pentru a nu pune viața trecătorilor în pericol. Câțiva pași mai încolo, dăm de o altă clădire care a fost acoperită cu plasă de siguranță. Dar de data acesta, un balcon nu a fost acoperit și poate provoca oricând o tragedie.

La pas pe strazile... gri din Zona Peninsulara!  Video

De asemenea, fix la statuia Lupoaicei din Constanța, turiștii sunt întâmpinați de un peisaj dezolant. Fix în centrul Constanței sunt o serie de clădiri abandonate și aflate în paragină, iar autoritățile au decis doar delimitarea acestei zone printr-un gard.

La pas pe strazile... gri din Zona Peninsulara!  Video

Până de curând, și hotelul Intim făcea parte din imaginea gri a Zonei Peninsulară. Ajuns în proprietatea afaceristului Ion Dușu,a cesta a demarat procedurile de reabilitare. Mai durează, însă, până când imobilul se va schimba la față.

La pas pe strazile... gri din Zona Peninsulara!  Video

hotel Intim

La pas pe strazile... gri din Zona Peninsulara!  Videohotel Intim, interior

Pe lângă clădirile aflate în paragină, zona Peninsulară se mai confruntă și cu problema străzilor. Pe multe străzi din centru și zona Peninsulară, pavajul este extrem de deteriorat, deși acesta a fost pus cum câțiva ani. Dar se pare că acesta a fost montat extrem de prost și din cauza aceasta străzile arată ca după război.

Un alt exemplu de indolență din partea autorităților locale este blocul situat lângă sediul Băncii Naționale de pe Strada Marcus Aurelius. Fațada acestui bloc este extrem de degradată, căzând bucăți din acesta pe stradă. În jurul acestuia a fost montat un gard, pentru ca turiștii dar și constănțenii să nu fi puși în pericol.

Vestigiile din vechea Cetate Tomis uitate de autorități

Administrația locală nu se ocupă nici de conservarea și punerea în valoare a vestigiilor din vechea Cetate Tomis. În timp ce alte orașe din țară, dar și alte țări pun în valoare aceste vestigii, în orașul de la malul Mării Negre nu este deloc așa. Vechile ziduri ale Cetății Tomis au fost uitate de autorități și sunt pline de vegetație și gunoaie.

La pas pe strazile... gri din Zona Peninsulara!  Video

Aceste vestigii ar putea fi introduse în circuitul turistic așa cum fac multe orașe din țară dar și din lume. În momentul de față, extrem de puțini oameni știu că zona Peninsulară este plină de vestigii, chiar și mulți locuitori din oraș nu știu de existența acestora.

La pas pe strazile... gri din Zona Peninsulara!  Video

Iar străzile, nu mai povestim! Sunt unele zone unde pavele au dispărut sau, pur și simplu, s-au spart. Din păcate, sunt slabe șanse că acestea să fie reabilitate, pentru că Primăria Constanța a pierdut banii. Obținerea cu întârziere a avizelor solicitate prin Certificatul de urbanism a atras de la sine întârzieri în obținerea autorizației de construire.

La pas pe strazile... gri din Zona Peninsulara!  Video

Din această cauză a fost întârziată elaborarea proiectului tehnic de execuție și, pe cale de consecință, organizarea procedurii de achiziție a execuției lucrărilor și contractarea acestora s-au făcut cu întârziere.

La pas pe strazile... gri din Zona Peninsulara!  Video

Video:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
care-l tine-n brate pe iinfractorul brailoiu urmatorul primar de Constanta !!!
6
0
asta ar pune capac orasului asta mizerabil , sa fie ales primar golanul brailoiu , un neica nimeni care ducea fete la produs in Spania , care facea contrabanda cu tzigari , etc... bagabontul nu mai are bani destui de substante si s-a gandit sa dea niste tunuri ca primar... oare cineva din parchetele multe se va sesiza din ce traieste acest impostor , din ce bani are masini de lux , de unde bani ptr case peste veniturile obtinute ...?!?
8
0
Nu arata mai rau decat restul orasului ! Pavajul nu a fost deteriorat ci din start a fost gandit sa contribuie la buzunarul celor care au semnat contractul de modernizare a zonei peninsulare din guvernarea Mazre.Asa se poate stabili ca ne aflam cu 2000 de ani in urma drumarilor italieni,la ei se folosesc si azi pavaje facute in anul 100 iar la noi se cauta solutii de re-modernizare a unor lucrari facute acum 10-12 ani ...in loc sa se caute vinovatii de jaf al banului public.
8
0
Au fost primari de la PSD de peste 20 de ani incoace si se vede cat de gospodari au fost,numai spagari care au platit lucrari executate p***t fara sa ia masuri impotriva celui care a a dat buleala,cum spun constructori,,la fel si cu cei care au luat o lucrare cu contract ca se apuca de renovare dar canci,normal prima data se face o analiza a constructiei care sa spuna daca imobilul merita sa mai fie renovat sau nu,sunt cateva lucruri simple care daca erau facute de fosti primari ai Constantei nu se ajungea la ce se vede astazi,nici acum nu este tarziu dar problema sunt interesele caci daca se apuca Chitac sa faca ordine primeste asta niste telefoane si fricos din fire cum este generalul abandoneaza totul instant,asta este cauza care banuiesc eu ca a fost si este,interesele subterane care daca nu se vad asta nu inseamna ca nu exista.
7
0
alte orase au inceput reabilitarea cladirilor vechi, care nu i-a interesat pe gasca mazare. zona peninsulara era inainte de 90, o zona curata, ingrijita. sa se apuce actuala conducere a primariei de reabilitat, mai bine lipsa, doar vedem cum face cu niste strazi.
2
0
Cu domnul Brailoiu de la PSD in functia de primar toate aceste probleme vor disparea. Este ambițios și este un bun gospodar!
0
16
Hai sictir! Vreau si eu o explicatie pt km5, dc s a decopertat asfaltul cu 1 an si ceva inainte?
9
1
Pt dadada dar tu de ce ești așa pupincurist de dimineața?
8
3
Denota gandirea bolnava a multora care s-au gandit doar la buzunarul lor... .Si multi ....vindeau brânză-n piata acum 15 ani iar acum au parcuri de masini si vile pentru ca au lucrat dar nu au facut ce trebuia sa faca si ce scria in fișa postului ci cum sa-si umfle conturile personale.Singurul OM care a realizat ceva si a avut curajul sa inceapă o lucrare atat de complexa pentru viitor este Dl.Chitac dar ca totul sa fie bine in jurul lui ii trebuie oameni care sa gandeasca construxtiv pentru oras si nu din egoism doar lor sa le fie bine.
6
14

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016