REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.9° Constanța Dum., 13 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6881
10.9° Constanța Duminică, 13 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6881
 

La Saligny se construiește o școală de 22 de mil. de lei

La Saligny se construiește o școală de 22 de mil. de lei

Andreea VLAICU 13 octombrie 2024 | 00:00 212

Adio, Evul Mediu! Comuna Saligny face un pas către modernizarea infrastructurii educaționale prin construcția unei noi școli, în valoare de 22 milioane de lei. Proiectul include dotări moderne, care vor pune capăt vechiului sistem de toaletă din curte, oferindu-le elevilor acces la băi interioare complet echipate. În acest sens s-a lansat o licitație în vederea atribuirii contractului de execuție a lucrărilor de ridicare a noii instituții școlare. Licitația are loc pe 25 octombrie a.c.

La Saligny se construieste o scoala de 22 de mil. de leiașa ar urma să arate școala

Comuna Saligny va investi 22 de milioane de lei în construirea unei noi școli, care va aduce o schimbare majoră pentru elevi și cadrele didactice. Proiectul elimină vechiul WC din curte, o problemă întâlnită frecvent în mediul rural, și introduce băi moderne în interiorul unității de învățământ. Cu toate că în anul 2024 asta pare o normalitate pentru pupulație, iată că Primăria Saligny a așteptat destul de mult pentru a renunța la eternul WC din curte.

Mai exact, Primăria Saligny a lansat o licitație pentru atribuirea contractului de proiectare și execuție lucrări în cadrul proiectului „Desființare construcții existente  C1, C3, C4, C5, construire școală cu clasele 0-8, cu RH= S+P+1E, amenajare peisagistică, utilități, organizare de șantier, realizare fosă septică, montare panouri fotovoltaice și solare, refacere împrejmuire”. Valoare contractului este 22.048.928,60 de lei fără TVA, bani finanțați prin Planul Național de Redresare și Reziliență – PNRR.

La Saligny se construieste o scoala de 22 de mil. de leicaietul de sarcini

Ce presupune contractul?

Contractul pus la bătaie presupune desființarea constructiile existente și construirea unei noi școli cu clasele 0-8. Terenul pe care urmează să fie ridicată noua unitate școlară are suprafața de 5.025,07 de mp, iar noua construcție va avea suprafata construita la sol de 969,65 de mp. Pentru amenajarea exterioară și amplasarea spațiilor verzi, a locului de joacă și a terenului de sport sunt necesare lucruri de desființare a clădirilor existente.

Se desființează corpul școală C1 cu 4 săli de clasă construită în 1967 din chirpici, invelită cu tablă și țiglă, neexpertizată la cutremur, având suprafața de 440 de mp, cu un nivel, aflat într-o stare avansată de degradare. De asemenea se deființeață WC-ul din curte, construit în 2005 din BCA, acoperit cu tablă, dar și două magazii, una din cărămida și una din chirpici, construite în 1976.

Noua școală va avea 9 săli de clase, iar subsolul va cuprinde spațiile necesare funcționării, precum camera de pompă de căldură, spațiul tehnic, adăpost de protecție civilă, arhiva școlară, depozitarea materialelor didactice și cele sportive.

La Saligny se construieste o scoala de 22 de mil. de leicaietul de sarcini

De asemenea, noua unitate de învățământ va beneficia de panouri fotovoltaice și solare, se va amenaja peisagistic spațiul exterior, va fi realizată o nouă fosă septică și se va reface complet împrejmuirea.

Construirea unei noi școli urmărește scăderea ratei abandonului școlar

Investiția propusă urmărește ridicarea sistemului educativ la standardele tehnice și la nivelul de servicii corespunzătoare; creșterea egalității de șanse prin accesul la educație a copiilor din zone deficitare sau cu dizabilități: Creșterea gradului de participare a copiilor la educație; Creșterea conștientizării si participării la activităși ecologice pentru mediu; Scăderea ratei abandonului școlar; Crearea de noi locuri de muncă. Durata de realizare a investiției este de 12 luni.
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
3125143822
5/49
193462335
joker
1942212358