REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.9° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.9° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Laboratoarele de medicină legală nu au nevoie de acreditare?!

Laboratoarele de medicină legală nu au nevoie de acreditare?!

Virgil STOIAN 16 martie 2024 | 00:00 1557

Măsurarea alcoolemiei din sânge a suscitat dintotdeauna controverse. Diferențe prea mari sau valori exagerate, care pot face diferența între contravenție și infracțiune, au existat în foarte multe cazuri. Ei bine, un avocat a emis ipoteza că laboratoarele de medicină legală nu au acreditarea prevăzută de lege. Potrivit acestuia, după consultarea site-ului RENAR – LM (laboratoare medicale), s-a constatat că niciun laborator de medicină legală din țară nu este acreditat RENAR, nici măcar cel al INML. Reporterii Replica au vorbit cu directorul IML Constanța care a lămurit întreaga situație, laboratoarele de medicină legală având o situație specială.

Laboratoarele de medicina legala nu au nevoie de acreditare?!

Timp de peste 4 ani am observat faptul că în mai multe dosare de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului, examenul clinic existent, confirma că nu s-au constatat elemente clinice sugestive consecutive consumului recent de băuturi alcoolice, iar buletinele de analize toxicologice ajungeau cu valori peste limita legală. Inițial, am solicitat ca sângele recoltat și păstrat să fie trimis la INML unde, prin aceeași metodă și pe același tip de echipament să se mai lucreze încă o dată (o a doua opinie).

Laboratoarele de medicina legala nu au nevoie de acreditare?!Așa arată sediul IML Constanța

În toate cazurile, rezultatele au venit cu valori cuprinse între 20-40% mai mici decât proba inițială (aceste procente pot face diferența între contravenție și infracțiune iar apoi, pot influența individualizarea pedepsei). Consultând website-ul RENAR – LM (laboratoare medicale), am constatat că niciun laborator de medicină legală din țară nu este acreditat RENAR, nici măcar cel al INML”, a subliniat avocatul.

Laboratoarele de medicina legala nu au nevoie de acreditare?!Marius Popa, directorul IML Constanța

Toate laboratoarele se acreditează

De menționat faptul că în fiecare ţară există un organism naţional de certificare (în cazul României – RENAR) care acreditează organisme de certificare, denumite, la noi, “organisme de evaluare a conformităţii”, care au preocupări în anumite domenii (produse, sisteme de management, laboratoare etc.). Organismul de certificare RENAR este recunoscut oficial ca organism naţional de acreditare UNIC, în temeiul OG nr. 23/2009 şi în baza prevederilor Regulamentului (CE) nr. 765/2008. Dacă realizezi alcoolemia sau teste de droguri la alte laboratoare de stat sau private, valorile nu sunt recunoscute, cu toate că aceste laboratoare sunt acreditate RENAR. Toate laboratoarele se acreditează, inclusiv laboratoarele privind calitatea apei, laboratoarele de încercări, de etalonare, de metrologie, de control al calității semințelor, toată lumea respectă standardul”, a mai adăugat avocatul.

Laboratoarele de medicina legala nu au nevoie de acreditare?!Analize sânge

Ce spune directorul Laboratorului de Medicină Legală Constanța

Marius Popa, directorul IML Constanța, a lămurit întreaga situație: „Avem acreditările impuse de lege. Noi avem o legislație specială și nu trebuie să avem acele acreditări care sunt specifice laboratoarelor de analize medicale. Noi nu facem analize medicale, iar pentru nivelul de acreditare pe care trebuie să le aibă laboratoarele de medicină legală, toate au acreditările impuse de lege. Este vorba despre o abordare eronată dacă spui că laboratorul de medicină legală este totuna cu laboratorul de analize medicale. Noi toate analizele le trimitem și la un laborator din Anglia așa că suntem asigurați din toate punctele de vedere.

Laboratoarele de medicina legala nu au nevoie de acreditare?!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Aloooooo zi cate probe ai trimis in Anglia si cat au costat sa le trimiti acolo dom’ director ? In loc de acreditări se fac cheltuieli cu trimis in Anglia si alte prostii din astea si atunci avocat/avocata are motive sa conteste bagabontetilele de la medicina legală care pare a fi stat in stat in aceasta tara asa ca lasa ne cu aberatiile si acredati institutiile astea sa fie conforme nu bazaconii din care nu intelegi nimic . Pai daca lucrati cu sange ce sunteti abator nu sunteti laborator ?
2
0
Sigur nu au nevoie de nimic…………acreditari? Nuuuuuu acestea sunt pentru privati ca la stat este las ca merge si așa.Bataie de joc………………le trimit in Anglia????ahahahahahaha!Doamne fereste!!Se pare ca avocata spune mai bine decat directorul englez
1
0
Sunteți jurnaliști?! De ce nu-l verificați pe domnul director și, să verificați câte probe de sânge recoltate pentru stabirirea alcoolemiei au fost trimise spre analizare în Anglia?! Niciunul! Și apoi,dacă tot au “ toate acreditările” de ce este necesar să trimită sânge pentru a fi analizat în altă țară non UE?! Toate laboratoarele se acreditează tocmai pentru a fi siguri că, rezultatul emis este corect și, în subsolul rezultatului se menționează actul de acreditare!
3
0
Ei sunt laborator toata ziua si sa arate acreditarea de laborator , am citit ce spune avocata si are dreptate.Sa ne lase cu povestile din Anglia si sa citeasca legile din Romania
2
0
nu am inteles nimic: este obligatoriu sa fie certificate RENAR? directorul o da la intors, cu probe in anglia, etc.
4
0

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016