REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.2° Constanța Lun., 22 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6798
22.2° Constanța Luni, 22 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6798
 

Laburiştii, reuniţi în congres, promit ''să reconstruiască'' Marea Britanie

Laburiştii, reuniţi în congres, promit ''să reconstruiască'' Marea Britanie

A.F. 10 octombrie 2023 | 00:00 187

Reuniţi în congres la Liverpool, laburiştii au promis luni "să reconstruiască" Marea Britanie şi să aducă securitate şi responsabilitate economice după "haosul" anilor de guvernare conservatoare, într-o ţară marcată de o criză a costului vieţii, potrivit AFP.

Laburistii, reuniti in congres, promit ''sa reconstruiasca'' Marea BritanieRachel Reeves

"Vă fac această promisiune", Partidul Laburist "va restabili credibilitatea economică" a ţării şi "va ridica nivelul de trai", a declarat de la tribuna congresului Rachel Reeves, cea mai înaltă responsabilă de politică economică a laburiştilor, care va deveni ministru de Finanţe dacă formaţiunea sa va câştiga următoarele alegeri generale.

Partidul Laburist, care are un avans important în sondaje în perspectiva alegerilor, aşteptate până în ianuarie 2025, şi-a deschis duminică congresul la Liverpool.

"Suntem partidul disciplinei, cu determinarea şi viziunea de a reconstrui" Marea Britanie, a spus Rachel Reeves, insistând asupra promisiunii unei "noi ere de securitate economică".

Criticând anii de "austeritate" sub guvernele conservatoare după criza financiară şi un Brexit "fără plan", lidera laburistă a declarat că partidul său va restabili "puterea care ne permite ca societate să rezistăm şocurilor globale", cum ar fi pandemia sau războiul din Ucraina.

Cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla pentru economie ar fi "încă cinci ani de haos conservator", a spus ea, amintind de "bugetul kamikaze" al fostului premier Liz Truss.

În urmă cu un an, guvernul lui Truss a prezentat un buget cu cheltuieli masive şi nefinanţate, care a zguduit pieţele şi a dus la creşterea ratelor de împrumut în Marea Britanie.

Nerăbdătoare să mobilizeze comunitatea economică şi financiară şi speriată de programul fostului lider laburist Jeremy Corbyn, Rachel Reeves a promis că un guvern laburist va respecta o "disciplină de fier" a bugetului şi va "proteja independenţa Băncii Angliei".

Partidul Laburist, dacă va ajunge la putere, va institui, a adăugat ea, "o taxă excepţională aşa cum ar trebui să fie" pe profiturile companiilor energetice şi petroliere, care au beneficiat în mare măsură de creşterea preţurilor la hidrocarburi de la invazia rusă din Ucraina.

Creşterea acestor preţuri a alimentat semnificativ inflaţia, care în Marea Britanie este cea mai mare din G7.

"Principala problemă pentru economie este inflaţia, şi nicio menţiune" din partea lui Rachel Reeves, a reacţionat ministrul conservator de Finanţe, Jeremy Hunt, pe reţeaua socială X, fostă Twitter, citează Agerpres.

Cu toate acestea, ea a primit aplauze puternice din partea publicului format din oficiali şi aleşi laburişti, iar fostul guvernator al Băncii Angliei, Mark Carney, i-a oferit sprijinul său printr-o intervenţie video.

Printre alte măsuri menţionate, Rachel Reeves a menţionat eliminarea statutului fiscal special de "non dom", rezidenţi ai Regatului Unit a căror reşedinţă permanentă este stabilită în afara ţării şi care nu plătesc impozit decât pentru veniturile lor obţinute pe teritoriul britanic.

Dacă va ajunge la putere, a mai dat asigurări ea ea, partidul său va creşte impozitul pe tranzacţiile imobiliare pentru străinii care cumpără proprietăţi în Regatul Unit, pentru a finanţa construcţia de locuinţe, în special pentru tineri.

Rachel Reeves a susţinut, de asemenea, că un guvern laburist va încerca să reducă la jumătate contractele de consultanţă externă, să interzică utilizarea avioanelor private pentru călătoriile miniştrilor şi să încerce să recupereze cele "7,2 miliarde de lire sterline reprezentând fraude cu ajutoarele" publice acordate în timpul pandemiei de COVID-19.

Ea a promis să "investească în industriile britanice, pentru a reduce facturile şi a crea locuri de muncă".

"Susţinem aceste planuri îndrăzneţe de stimulare a investiţiilor în afaceri", a reacţionat într-un comunicat City of London, care reprezintă interesele cartierului eponim londonez şi ale puternicului său sector financiar.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699