REPLICA ONLINE CONSTANTA

27.1° Constanța Vin., 2 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6809
27.1° Constanța Vineri, 2 August 2024 Anul XX Nr. 6809
 

Lactate dietetice sau cu multă grăsime? Care este cea mai sănătoasă opțiune

Lactate dietetice sau cu multă grăsime? Care este cea mai sănătoasă opțiune

Virgil STOIAN 18 iulie 2023 | 00:00 406

Lactate dietetice sau cu multă grăsime? Un specialist de la Facultatea de Medicină a Universității Aston din Marea Britanie explică care este cea mai bună opțiune în ceea ce privește grăsimile din produsele lactate.

Lactate dietetice sau cu multa grasime? Care este cea mai sanatoasa optiune

Laptele cu conținut scăzut de grăsime se obține prin degresarea smântânii din lapte. Astfel, avem lapte integral (3,5% grăsime), semidegresat (1,8% grăsime) sau lapte complet degresat (0,1%-0,3% grăsime).

Același proces poate fi folosit pentru a face brânzeturi și iaurturi cu conținut scăzut de grăsimi. Cu toate acestea, eliminarea grăsimii poate afecta modul în care brânza se usucă și cum se dezvoltă aromele în timpul maturării.

Majoritatea nutriționiștilor încurajează consumul de produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, cu excepția copiilor foarte mici.

Însă un studiu recent a constatat că hrănirea copiilor cu produse lactate cu conținut integral de grăsimi au avut o sănătate generală mai bună și mai puțină grăsime corporală decât cei care au consumat aceleași produse cu conținut redus de grăsimi.

Ce spune știința?

Nu este vorba doar de faptul că lactatele cu conținut scăzut de grăsimi ar putea să nu fie mai bune pentru sănătatea noastră. Există tot mai multe dovezi că unii dintre acizii grași care se găsesc în grăsimile lactate pot reduce riscul de boli de inimă și de diabet de tip 2.

Într-adevăr, cercetările arată că un consum mai mare de produse lactate fermentate, cum ar fi iaurtul integral neîndulcit și anumite brânzeturi, poate fi asociat cu riscuri mai mici de boli de inimă și diabet de tip 2.

Risc crescut de boli de inimă, diabet de tip 2 și demență

Există, de asemenea, un mit conform căruia laptele și brânza cu conținut scăzut de grăsimi pot duce la creșterea în greutate, dar acest lucru este greșit. Se pare că se bazează pe vechile practici agricole care foloseau laptele degresat rămas de la fabricarea smântânii ca hrană pentru îngrășarea porcilor.

Lapte integral sau cu conținut scăzut de grăsime?

Din moment ce există atât de puține dovezi, de ce atât de multe țări/agenții au ghiduri dietetice sănătoase care ne recomandă să alegem produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi sau cu conținut redus de grăsimi?

Cercetările au constatat că un aport mai mare de grăsimi saturate este asociat cu un risc crescut de boli de inimă, diabet de tip 2 și demență.

Dar aceste studii se referă la acizii grași saturați în general și nu în mod specific la acizii grași saturați care se găsesc în produsele lactate, care s-au dovedit a fi potențial benefici pentru sănătatea noastră, atât la copii, cât și la adulți. Se crede că acest lucru are legătură cu modul în care aceste alimente sunt fermentate.

Prin urmare, este mai probabil ca aceste recomandări să facă parte din sugestii de limitare a aportului general de grăsimi în sens mai larg decât pentru că lactatele integrale sunt „rele” pentru noi, potrivit Pro News.

Trecerea de la laptele integral la laptele semidegresat în ceai, de exemplu (până la cinci căni pe zi) este probabil să economisească pentru o persoană medie mai puțin de 50 kcal pe zi. Acest lucru înseamnă că, chiar și atunci când ne uităm la calorii și energie, efectul de reducere a grăsimilor este minim, citează doctorulzilei.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768