REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.4° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Lacul Techirghiol este în pericol din cauza secetei? Iată ce spun autoritățile

Lacul Techirghiol este în pericol din cauza secetei? Iată ce spun autoritățile

Marieta ȘTEFAN 30 august 2023 | 00:00 6728

Locuitorii din Techirghiol sunt îngrijorați de scăderea volumului lacului din localitate, care se observă prin retragerea apei de la mal. Acest fenomen se datorează temperaturilor foarte ridicate din ultima perioadă. Autoritățile ne asigură că nu este nici un pericol ca aceasta să sece și că, dimpotrivă, salinitatea apei de acum este propice pentru crustaceul și alga care formează nămolul sapropelic, atât de apreciat de turiști. 

Lacul Techirghiol este in pericol din cauza secetei? Iata ce spun autoritatile

Încălzirea globală a făcut ca temperaturile să crească destul de mult. Acest lucru a afectat apele stătătoare deoarece prin fenomenul de evaporare, volumul acestora a scăzut. Este și cazul Lacului Techirghiol, la care, în ultimii ani, se observă o retragere a apei de la mal, prin scăderea volumului acestuia. Cetățenii orașului Techirghiol au început să intre în panică după ce au constatat că nivelul apei din lac  a început să scadă din ce în ce mai mult. Pentru a aflat ce se întâmplă l-am contactat și pe primarul orașului Techirghiol, Iulian Soceanu, care ne-a declarat că, deocamdată, cetățenii nu au de ce să își facă griji și că scăderea apei lacului favorizează formarea nămolului sapropelic, atât de apreciat de turiștii veniți la tratament.

Lacul Techirghiol este in pericol din cauza secetei? Iata ce spun autoritatile

„Într-adevăr, de ceva timp, lacul scade, dar din informațiile pe care le avem nu este nici un pericol ca acesta să sece. În acest moment, calitatea apei a crescut foarte mult pentru că a devenit mai sărată și sunt condițiile propice pentru dezvoltarea celor după organisme care trăiesc în apă, Cladophora și la Artemia, crustaceul și alga care formează nămolul sapropelic din Lacul Techirghiol. În trecut, exista pericolul ca acest nămol, specific lacului Techirghiol să nu se mai formeze din cauza izvoarelor de apă dulce aflate în coada lacului, în zona Biruința și zona Zarguzon. De aceea au fost construite două baraje pentru a opri intrarea apei dulci în lac. De asemenea, aproape de coada lacului, în regimul comunist, se făceau irigații masive, care în paralel cu apa izvoarelor dăunau salinității apei lacului prin excesul de apă dulce care se scurgea. Și aceste irigații au fost oprite. Astfel, acum, salinitatea apei este propice pentru formarea nămolului sapropelic, atât de apreciat de turiști”, ne-a declarat Iulian Soceanu, primarul localității Techirghiol.

Lacul Techirghiol este in pericol din cauza secetei? Iata ce spun autoritatile

Reprezentanții ABADL confirmă cele spuse de primarul localității Techirghiol

Reprezentanții ABADL ne-au confirmat cele spuse de primarul localității Techirghiol, asigurându-ne , încă o dată, că Lacul Techirghiol nu este în pericol să sece și nu este nevoie de nicio intervenție din partea omului pentru că totul se va regla natural, odată cu sosirea ploilor de toamnă.

Lacul Techirghiol este in pericol din cauza secetei? Iata ce spun autoritatile

„Pe fondul căldurii excesive este adevărat că apa Lacului Techirghiol scade, dar nu trebuie să ne facem griji. Salinitatea din apă este foarte bună pentru calitatea nămolului. Nu trebuie să intervenim. Este o chestie naturală care se autoreglează odată cu sosirea toamnei când vor începe ploile. S-a intervenit în anul 1983, când era cu adevărat cazul, când s-a creat un lac de apă dulce la coada lacului, pentru a prelua excesul de apă dulce provenit din izvoarele de apă dulce și din irigații, precum și construirea unei conducte gravitaționale care descarcă apa din lacul de apă dulce în Marea Neagră, în zona Belona“, a declarat pentru Replica, Hristu Uzun, director ABADL.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cisternele cu namol,care pleaca la SPA-uri prin tara,nu afecteaza lacul? Sau nu stiti asta?
0
0
he, he, he!
0
5
Irigarea intensiva prin furtul apei din puțuri neautorizate si secarea puținele ape curgătoare nu conteaza, ci "incalzirea gloabelor" este de vina!!!
12
2

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016