REPLICA ONLINE CONSTANTA

29.3° ConstanÈ›a Lun., 12 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6819
29.3° ConstanÈ›a Luni, 12 August 2024 Anul XX Nr. 6819
 

LAZIA a CERUT SECHESTRU pe bunurile firmei New Home Construct

LAZIA a CERUT SECHESTRU pe bunurile firmei New Home Construct

Replica API 24 iunie 2021 | 00:47 6008

SC Argos SA, deținută de Lucian și Dorin Lazia, cel din urmă fiind denunțătorul lui Sorin Strutinsky în dosarul în care acesta din urmă a fost condamnat la peste 10 ani de închisoare, a cerut sechestru pe bunurile societății New Home Construct S. Argos vrea să recupereze sumele de bani achitate către societate în baza unor contracte din 2009, falsificate, contracte care au făcut obiectul dosarului în care Strutinsky a fost trimis n judecată și, apoi, condamnat definitiv, în iulie anul trecut. Lazia cere de la SC New Home Construct SA restituirea sumei de 895.684,63 lei, reprezentând contravaloarea sumelor achitate în baza contractelor a cărui nulitate a fost constatată prin hotărârea penală din iulie.

Cum a pornit colaborarea dintre Lazia și Strutinsky

Potrivit procurorilor, în cursul anului 2009, Strutinsky Gabriel Sorin a pretins de la Lazia o sumă de bani reprezentând un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către societatea Argos SA, în baza a trei contracte încheiate cu DADL (Direcţia Apelor Dobrogea - Litoral), condusă la acea vreme de Laurențiu Marin, finul lui Strutinsky. În schimbul sumelor de bani pretinse acesta, prevalându-se de influenţa exercitată asupra funcţionarilor DADL şi asupra Ministrului Mediului de la acea vreme, Nicolae Nemirschi, a promis că îi va determina să respecte obligaţiile contractuale asumate. Ulterior, în baza pretinderii iniţiale, în perioada 2009 - 2012, Strutinsky Gabriel Sorin a primit de la la Lazia suma totală de 1.286.958,17 lei, banii fiind viraţi din conturile bancare ale societăţii reprezentate de denunţător, în conturile bancare ale societăţilor comerciale indicate de suspect, respectiv SC New Home Construct SA, SC Mehmetoglu SRL, SC Nefermin SRL, SC Panel Building System SRL şi SC CDS Project SRL, conform DNA.

Procurorii mai arată că, „în perioada 2009 - 2012, Strutinsky Gabriel Sorin, urmărind obţinerea foloaselor pretinse anterior, ca obiect al infracţiunii de trafic de influenţă, i-a determinat pe reprezentanţii societăţii denunţătorului şi pe cei ai SC New Home Construct SA, SC Mehmetoglu SRL, SC Nefermin SRL, SC Panel Building System SRL şi SC CDS Project SRL să falsifice mai multe contracte, aceste înscrisuri fiind folosite pentru efectuarea plăţilor corespondente şi justificarea acestora în evidenţele contabile. De asemenea, în perioada 2009 - 2013, Strutinsky Gabriel Sorin i-a determinat pe reprezentanţii aceloraşi societăţi să efectueze, în mod repetat, operaţiuni comerciale cu caracter fictiv, prin care a transferat sume de bani, din patrimoniul societăţii beneficiare a banilor publici în patrimoniul următoarelor societăţi: 465.184,63 de lei, 430.500 de lei în patrimoniul SC New Home Construct SA; 125.315 lei, 161.106,10 lei, în patrimoniul SC Mehmetoglu SRL; 40.000 de lei, 40.000 de lei, 4.000 de lei, în patrimoniul SC Panel Building System SRL -15.476,44 de lei, în patrimoniul SC CDS Project SRL; 5.376 de lei, în patrimoniul SC Nefermin SRL. În acest mod, banii au fost reintroduşi în circuitul civil, cunoscând că provin din săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă“, conform rechizitoriului.

Strutinsky, condamnat definitiv

Pentru aceste fapte, Sorin Strutinsky, apropiat al fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre şi al fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în luna martie a anului 2015, acuzat fiind trafic de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi instigare la săvârşirea infracţiunilor de spălare a banilor, în formă continuată. Curtea de Apel Constanța l-a condamnat, definitiv, la 10 ani și 8 luni de închisoare.

Totodată, instanța a desființat toate contratele încheiate cu societățile respectiv, dintre care trei au fost încheiate cu New Home Construct SA.

Asociat unic al SC New Home Construct, o firmă din Cipru

Fondatorul societății New Home Construct este Mihai-Sergiu Ceacîreanu, inculpat în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Mamaia și Constanța. Unic asociat este HEADSTONE (CYPRUS) LTD, fostă Socorota. Administrator este Sonia Maria Lazăr.

Reamintim că Ceacîreanu a fost condamnat la 3 ani cu suspendare în dosarul Retrocedărilor pentru că a intermediat tranzacțiile ilegale cu terenuri prin societatea New Home Construct. Ceacîreanu are termen de încercare 7 ani.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Si Strutinsky a spalat banutii prin BARHALESCU turism transporturi. Alo DNA.
5
1
Lazia junior o are ca nevasta ep Daniela Cristea? Cea din urma este sora cu Magdalena Cristea, actuala Calimente?
5
0
ce au distrus, furat, inselat cat au vrut si au putut! merge tara bine si la iarna ger!
7
2
daca se mergea pe fir in primarie se gaseau mai multe la mai multi, dar poate nu e tarziu
7
2
Unul mai ordinar ca celalalt. Lazia un borfas de joasa speta.
17
0
Sc mamaia luxury construct.
7
1
C u o c a z i a a s t a p o a t e i m i i n a p o i a z a b a n i i i m p r u m u t a t i d e l a m i n e, l u i M e r ca s i l a s a l a r i a t i i n s e l a t i d e L a z i a D o r i n.
10
1

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016