REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.4° Constanța Lun., 26 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6833
22.4° Constanța Luni, 26 August 2024 Anul XX Nr. 6833
 

Le place în România! Câți ucraineni au mai rămas să muncească pe litoralul românesc?!

Le place în România! Câți ucraineni au mai rămas să muncească pe litoralul românesc?!

Ana Maria STOINA 26 august 2024 | 00:00 330

Ne-am obișnuit să îi vedem în fiecare zi când ne plimbăm în parc, la mall, sau la cumpărături la supermarket, ucrainenii au devenit parte constitutivă din peisajul Constanței și în viața noastră. Mame cu copii mici, dar și familii întregi, care au ales Constanța din diverse motive, dar și datorită asemănării cu Odesa, considerând-o mai familiară. Se pare că le place în România, iar orașul de la malul mării îl consideră acasă. Și-au găsit și locuri de muncă, semn că nu au de gând să plece prea curând. Aproape 6.000 de ucraineni sunt înregistrați în baza de date a Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Constanța.

Le place in Romania! Cati ucraineni au mai ramas sa munceasca pe litoralul romanesc?!


Din 5,5 milioane de ucraineni, care au tranzitat România de la începutul războiului din Ucraina, aproximativ o sută de mii au decis să rămână în România. Românii s-au arătat solidari și i-au ajutat cum au putut pe cei care au fugit din calea bombelor. Pentru cei care au rămas în România, cel mai greu a fost să se integreze, în condițiile în care au venit singuri, în necunoscut, și nici nu cunosc limba română. Potrivit purtătorului de cuvânt al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Constanța, Adelina Vlad, s-au înregistrat în evidențele ANOFM 5.718 cetățeni ucraineni. Acesta este numărul oficial al celor care au beneficiat de servicii de consiliere profesională și de formare profesională, din anul 2022 până la 31.07.2024. În anul 2022 au fost 39 persoane, în anul 2023 – 5.093 persoane iar în anul 2024 până la sfârșitul lui iulie - 586 persoane. Au fost invitați să participe și la bursa locurilor de muncă iar numărul acestora a fost de 171 persoane, în cei 3 ani. De asemenea, dintre solicitanți cele mai multe au fost femei, 3.800 persoane în 3 ani și majoritatea cu vârste cuprinse între 25-45 ani, mai exact 3.600 persoane.

Le place in Romania! Cati ucraineni au mai ramas sa munceasca pe litoralul romanesc?!ucrainenii au făcut coadă la AJOFM

Câți lucrează efectiv și ce meserii sunt mai întâlnite între cetățenii ucraineni, care au un loc de muncă?

Între anii 2022-2024 au fost angajate 287 de persoane, dintre care majoritatea pe studii medii, în domeniul Horeca și servicii. Meseriile pe care s-au încadrat au fost: cameriste, ajutori de bucătari, lucrători în bucătărie, lucrători comerciali Dintre cei care lucrează cu studii superioare, menționăm: manageri (cel mai preponderent), interpret, educatoare, director de societate comercială, inginer mecanic, ofițer punte, declarant vamal, farmacist, manager marketing, inginer electronist.

Le place in Romania! Cati ucraineni au mai ramas sa munceasca pe litoralul romanesc?!

Problemele pe care le au ucrainenii

După cum este și de imaginat, cel mai mare obstacol pe care îl întâmpină ucrainenii este faptul că nu știu limba română, iar în ceea ce privește limba engleză, nu o știu deloc sau la un nivel minim. O altă problemă este că nu au cu cine să își lase copiii, dar aceasta e una generală, nu numai a ucrainenilor.

Conviețuirea armonioasă a 18 etnii

Se pare că și aceștia și-au găsit locul aici, unde trăiesc deja în armonie atâtea etnii. Denumită și minunea etnică de la Dobrogea, acesta e tărâmul mitic, unde 18 etnii conviețuiesc împreună fără conflicte majore și fără ca una să își proclame supremația. Populaţia de aproape un milion locuitori trăieşte de secole în înţelegere și acceptare, iar farmecul ei constă exact în această diversitate. Toleranţa și faptul că dobrogenii sunt binevoitori și primitori au făcut ca, în timp, să fie rare conflictele interetnice în Dobrogea.

Pe această bucată de pământ, dintre Dunăre şi Marea Neagră se regăsește un amalgam etnic, unde coexistă în pace: români, aromâni, bulgari, turci, tătari, romi, evrei, greci, armeni, ruşi, lipoveni, ucraineni, găgăuzi, germani, italieni, albanezi, sârbi, unguri etc.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
40443414245
5/49
24130331438
joker
284518271520