REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Lecție deschisă despre educația timpurie susținută la o grădiniță din Constanța

Lecție deschisă despre educația timpurie susținută la o grădiniță din Constanța

Valentina CAMARA 2 martie 2023 | 00:00 886

La data de 3 martie 2023, cu începere de la ora 10:30, Secretariatul Național Român al Rețelei Universităților de la Marea Neagră va organiza, în colaborare cu Inspectoratul Județean Constanța, la Grădinița nr. 58, din strada Delfinului, nr. 2, Constanța, o lecție deschisă privind predarea științei în educația timpurie.

Lectie deschisa despre educatia timpurie sustinuta la o gradinita din ConstantaFoto cu rol ilustrativ

Lecția va fi susținută de o echipă de la Muzeul Național de Istorie Naturală “Grigore Antipa” din București, pentru o grupă de copii și va putea fi urmărită de cadrele didactice din grădinițele aflate în rețeaua ISJ Constanța.

În paralel, tot la data de 3 martie 2023 și tot de la ora 10:30, la Haifa, Israel, la o grădiniță similară, se va organiza o lecție deschisă într-un laborator organizat special pentru predarea științei copiilor de grădiniță.

Între cele două evenimente se va realiza o conexiune video și audio pentru a fi urmărite și pentru a facilita interacțiunea participanților. Cadrele didactice vor putea face comentarii, pune întrebări sau formula propuneri.

Scopul evenimentului este de a iniția o colaborare de lungă durată între cadrele didactice din educatia timpurie de la Constanța și Haifa.

La eveniment vor participa Dl. Vergil Chițac, Primarul Municipiului Constanța,  reprezentanții Inspectoratului Școlar Constanța și cadrele didactice din rețeaua de grădinițe, reprezentanții Muzeului de Științe Naturale „Grigore Antipa”, București și ai Universității „Ovidius” din Constanța, Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole.

La Haifa, inițiativa predării științei în grădinițe a fost lansată de Prof. Dr. Dan Shechtman, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în anul 2011. De asemenea, la eveniment o să participe Doamna Primar Einat Kalisch-Rotem.

Context

În 2020, Rețeaua Universităților de la Marea Neagră a încheiat cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța un Protocol de colaborare pentru a sprijini educația din sectorul preuniversitar pe următoarele teme: STEM, creștere albastră și schimburi culturale interetenice. Au fost derulate activități de evaluare a situației din școli, ateliere de lucru cu cadrele didactice pe cele trei teme, cursuri, seminarii și o serie de proiecte pilot.

În luna septembrie 2022 la Viena, în cadrul lucrărilor Conferinței Rectorilor și Președinților Universităților Tehnice Europene, a avut loc întâlnirea dintre dl. prof. univ. dr. ing. Eden Mamut și dl. prof. univ. dr. ing. Dan Shechtman (laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 2011 pentru descoperirea cvasicristalelor) și cu acest prilej, dl prof. Shechtman a prezentat inițiativa domniei sale de promovare a științei în educația copiilor de la cele mai fragede vârste și care a condus la organizarea la mai multe grădinițe din Haifa, Israel, a unor laboratoare pentru predarea științei.

În urma acestei întâlniri, s-a convenit asupra inițierii unei colaborări care să permită transferul de bune practici dintre Israel și România în acest domeniu.

Astfel, la data de 23 noiembrie 2022, a fost organizat atelierul de lucru ce a avut ca temă „Promovarea Conceptului de Creștere Albastră în Educația Timpurie”. La acest eveniment, profesori precum Dan Shechtman și Enrico Sciubba de la Universitatea din Roma, au prezentat educatoarelor din rețeaua ISJ Constanța, motivația și modalitățile de organizarea a educației pentru știință în sistemul preșcolar.

Pe baza succesului acestui eveniment, Grădinița nr. 58 din Constanța a încheiat un acord de colaborare cu Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole de la Universitatea „Ovidius” din Constanta și s-a inițiat organizarea unui laborator pe știință – SciLab în cadrul grădiniței.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510