REPLICA ONLINE CONSTANTA

30.2° Constanța Sâm., 27 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6803
30.2° Constanța Sâmbătă, 27 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6803
 

Lege sau fărădelege la Ovidius? Teodosie a sesizat, din nou, Ministerul Educației, în legătură cu Carta Universității

Lege sau fărădelege la Ovidius? Teodosie a sesizat, din nou, Ministerul Educației, în legătură cu Carta Universității

Mirela PASCAL 11 ianuarie 2024 | 00:00 9150

Replica sesiza, recent, faptul că s-a modificat Carta Universității Ovidius, astfel încât nicio persoană din exterior să nu poată candida la alegerile pentru funcția de rector, alegeri ce vor avea loc anul acesta, undeva prin luna martie. Urmare a acestui fapt, ÎPS Teodosie, dar și Dănuț Epure, au sesizat Ministerul Educației și i-au cerut să analizeze cu celeritate documentul și noile modificări, înainte să-și dea avizul pentru noua Cartă. Se pare că Ministerul Educației a luat taurul de coarne și a informat instituția de învățământ superior, la mijlocul lunii decembrie, să adopte modificările Cartei în raport cu prevederile legale aplicabile inclusiv în privința normelor referitoare la condițiile de ocupare a funcțiilor de conducere de la nivelul instituției. Potrivit unor surse, Senatul va vota noile modificări în ședința de astăzi, 11 ianuarie însă, potrivit acelorași voci, ar menține valabile aceleași puncte care interzic persoanelor din exterior să candideze la funcția de rector. Tocmai de aceea, miercuri, 10 ianuarie, ÎPS a sesizat, din nou, Ministerul Educației.

Lege sau faradelege la Ovidius? Teodosie a sesizat, din nou, Ministerul Educatiei, in legatura cu Carta Universitatii

A început numărătoarea inversă până la alegerile la funcția de rector al Universității Ovidius Constanța. Gașca lui Marcel Iliescu își joacă cărțile, pe de o parte, pe de altă parte, mediul academic care nu oferă susținere actualului rector speră la o schimbare și la o revenire spectaculoasă a universității în topurile celor mai bune din țară.

Replica vă aducea în atenție faptul că a fost modificată Carta Universitățile, astfel încât să fie scoși din schemă anumiți potențiali candidați care i-ar putea sufla lui Iliescu scaunul de sub fund. Noile modificări prevăd obligativitatea persoanelor care ocupă funcții de conducere de a fi cadre didactice sau de cercetare titulare în Universitatea „Ovidius“ din Constanța, condiție care-l avantajează pe Iliescu.

Potrivit informațiilor noastre, în ședința Senatului universitar ce urmează a se desfășura astăzi, 11 ianuarie 2024, se vor aproba modificările aduse Cartei, urmare analizei acesteia de către Ministerul Educației, din perspectiva conformării la prevederile Legii 199/2023. Reacția ministerului vine și ca răspuns la sesizările depuse, în 17.11.2023, de către IPS Teodosie și prof. univ. dr. Dănuț Tiberius Epure.

Lege sau faradelege la Ovidius? Teodosie a sesizat, din nou, Ministerul Educatiei, in legatura cu Carta UniversitatiiMarcel Iliescu

În sesizare, profesorii semnalau faptul că mai marii universității modifică regulamentul, prin introducerea unui nou punct, care nu este destul de clar, și anume, obligativitatea persoanelor alese în funcții de conducere (decan, rector) de a fi cadre didactice sau de cercetare titulare în Universitatea „Ovidius“ din Constanța. Obligația ca rectorul să fie cadru didactic titular contravine prevederilor din legislația primară. Că este așa o dovedește inclusiv faptul că, de exemplu, Mihnea Costoiu a fost de curând reales rector al Universității Politehnice din București, deși nu este și nu a fost niciodată cadru didactic titular. Vă reamintim că documentul, în speță Carta Universității, a fost adoptat de Senat în ședința din 16 noiembrie 2023 și a fost transmisă la Ministerul Educației, pentru avizul de legalitate, a doua zi, pe 17 noiembrie.

ÎPS a sesizat, din nou, Ministerul Educației

Revenind, precizăm faptul că ÎPS Teodosie a transmis miercuri, 10 noiembrie, o nouă sesizare la Ministerul Educației, prin intermediul căreia îl înștiințează că Universitatea Ovidius persistă în a păstra, în conținutul Cartei, obligativitatea persoanelor care ocupă funcția de rector de a fi cadre didactice sau de cercetare titulare în instituția de învățământ superior.

Lege sau faradelege la Ovidius? Teodosie a sesizat, din nou, Ministerul Educatiei, in legatura cu Carta UniversitatiiÎPS Teodosie

Iată ce zice ÎPS Teodosie în sesizarea transmisă Ministerului Educației!

Subsemnatul Petrescu Teodosie înțeleg a reveni asupra aspectelor sesizate prin adresa nr. înreg. 19581/17.11.2023, pentru a vă învedera că, deși Ministerul Educației a transmis, la mijlocul lunii decembrie, Universității Ovidius din Constanța necesitatea conformării Cartei la prevederile legale aplicabile, inclusiv în privința normelor referitoare la condițiile de ocupare a funcțiilor de conducere de la nivelul instituției de învățământ superior, sesizate de subsemnatul ca fiind neconforme cu legislația primară, cu rea-credință și prin abuz de putere, Universitatea persistă în a păstra, în conținutul Cartei, obligativitatea persoanelor care ocupă funcția de rector de a fi cadre didactice sau de cercetare titulare in Universitatea «Ovidius» din Constanta. Pe cale de consecință, ne adresăm dumneavoastră în speranța că nu veți permite ca viitoarele alegeri la funcția de rector să se desfășoare în baza unei Carte neconforme legislației primare și să fie anulate, pe cale judecătorească, de orie persoană cu prestigiu profesional din țară sau din străinătate, vătămată in exercitarea dreptului de a fi aleasă în funcția de rector. Reamintim ca, potrivit art. 15 alin. (4) din Legea 199/2023: «Carta universității nu poate conține prevederi contrare legislației in vigoare, acestea fiind nule de drept»”, se arată în sesizarea lui Teodosie.

Lege sau faradelege la Ovidius? Teodosie a sesizat, din nou, Ministerul Educatiei, in legatura cu Carta Universitatiisesizarea transmisă de ÎPS Teodosie Ministerului Educației

Cum candidatura lui Dănuț Tiberius Epure la funcția de rector al Universității Ovidius Constanța, care a și fost anunțată, de altfel, oficial, îi sperie pe din ce în ce mai puținii susținători ai actualului rector Marcel Iliescu, atunci e de înțeles motivul pentru care gruparea care-și revendică paternitatea Cartei se ține cu dinții de clanța puterii.

Lege sau faradelege la Ovidius? Teodosie a sesizat, din nou, Ministerul Educatiei, in legatura cu Carta UniversitatiiDănuț Epure

Însă, oare pentru ei, Legea 199/2023 pălește cu totul în fața ideii de a strecura în conținutul documentului orice limitare, oricât de abuzivă și discriminatorie, prin care profesorul Epure să nu poată candida?! Rămâne de văzut care va fi deznodământul și dacă Ministerul Educației își va aduce aportul, până la final, sau va gira fărădelegile conducerii Universității.

Vom reveni!


Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Politicienii Ar Trebuii Să Investească Bani,  În Construcția Și Modernizarea De Spitale,  Grădinițe, Școli, Licee, Și Facultăți,  Pentru A Fi Bine În r*mânia: Trimiteți Mai Departe Aceste Informații Pentru A Ajunge La Cât Mai Multă Lume.
0
0
De la conducerea universității trebuie sa iasa din acea echipă bobe torționarul și vancea ăștia doi și e ok
4
0
Puscariasul asta de e***e are tupeu maxim. Ce exemplu sa ofere tinerilor studenti o universitate al carei rector este un ... „fost rector“... care a facut puscarie pentru luare de mita in forma continuata cu flagrant. Pfff... cand faci universitar din taximetrist iata ce iese.
5
8
Jegoșilor de la Min Transporturilor trebuie și ANR sa faca o astfel de greva si sa opreasca pentru cateva zile intrarea navelor si automat a marfurilor de milioane de euro in Romania ca sa ne faceti salarii decente? Handicapatul de Litza Sorin nu mai reprezinta demult interesele angajatilor din ANR prin parodia de sindicat ARCA, este doar o SLUGA a sefilor ce s-au perindat la ANR. PROSHTILOR din ANR care inca mai stati, mai ia si bani ca sef de sindicat pe langa salariu. Sunteti atat de slabi si lashi in ANR ca va meritati soarta dragi colegi. Vine maine DNA-UL si va aresteaza pt 100 lei sau euro la brevete, pentru 1 carton si de ce, pentru ca aveti salarii de mizerie si trebuie sa supravetuiti, pe cand daca aveti un salariu decent dormeati linistiti pe perna voastra acasa. Va meritati soarta, asa sunteti ca nație, lasi, in loc sa luati atitudine. ACUM este momentul, nu mai asteptati ca altii sa faca primul pas ca nimeni nu o sa-l faca in locul vostru. Nu fiti p****i si lashi
1
1
sa fie alesi oameni din afara universitatilor rectori, asa la bunul simt, care ar fi justificarea ? se intelege ca ar fi oameni mai capabili ptr functia asta decat oricine alticineva din universitate ceea ce e greu de crezut; cred ca legea e gresita si facuta asa din motive politice de niste escroci interesati sa aiba controlul universitatilor asa cum au politizat si inspectoratele si scolile de 34 de ani o mare bataie de joc
1
6
Ma gandesc cine l-a pus pe m**e sa faca asta pentru Urechiat? Hmm. Oare sa fie dr.Pundiche ? Doar Draku stie!
4
5
Lacomia lui Theodosie nu are limite,pai daca ai depus juramant de credintza in fatza lui Dumnezeu mai securistule batran ca itzi vei dedica viatza doar slujiri Lui atunci dece te zbazi atat de mult pentru functzii in lumea laica ?,sa nu se intzeleaga ca il apar pe actualul sef al U.O.C.,aici este vorba doar de Dumnezeu si slujitori lui iubitori de argintzi.
13
0
La cum "joacă" Teodosie în viața politică promovând AUR în 2024 și participând la ședințele așa-ziselor partide de nișă(gen partid republican), și dacă AUR pierde alegerile pe toate fronturile, BOR îl va executa fără clipire. Implicit, va fi și Epore executat pe plan local la cât gravitează în jurul lui Teodosie de ceva vreme, chiar dacă nu reprezintă vreun for decizional. În schimb, se știe ca are bani și va fi vacă de muls. Ambii sunt într-un joc periculos. La Teodosie se explica ca nu are minte multă. La Epore este doar lăcomia.
11
3
IPS-ilantul sa-si facă facultati bisericoase în zecile de ma-na-stiri făcute aiurea în și alături de Constanta!!!! Dar, sa nu mai primească bani de la statul rabinul!!!*
8
2
E inevitabil si cand se va intoarce pe multi si e multe le va popi
7
4
E clar ce caracter de oameni sunt cei din jurul lui teodosie
11
5
cu rector, IPS teodosie, va ajunge pe primul loc in tara. este de neacceptat cind resursele tarii sint tocate de falsi profesori, false facultati.
11
7
ATATA VREME CAT O UNIVERSITATE CAUTA METODE SA LIMITEZE ACCESUL LA A CANDIDA PENTRU CEA MAI INALTA FUNCTIE INSEAMNA CA CELOR CARE AU CONDUS PANA ACUM LE ESTE FRICA CA NU VOR FI REALESI CEEA CE INSEAMNA CA NU AU FACUT MAI NIMIC PENTRU COMUNITATEA UNIVERSITARA SI AU TEMERI.
18
3
nici biserica nu mai e ce a fost. totul e pe dos. șpagangii condamnați definitiv care doresc din nou funcții. popi care păcălesc credincioșii. penali care au luat-o pe calea mântuirii. ce întorsături ia viața asta
17
3
Inteleg ca nu trebuie sa folosim ,,injurii si cuvinte obscene"...Foarte corect si de apreciat. Urmarind comentariile colegilor de pagina, vad ca numele e***e si Macedon, sunt considerate obscene...sau injurii...La Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi, exista un profesor foarte bun (nascut in jud. Constanta, cu multi ani in urma) si anume, d-l profesor doctor EUGEN MUNTEANU.. De la d-sa am inteles ca numele de familie sau de botez (ex. e***e, MACEDON), nu pot fi considerate cuvinte obscene sau injurii!
8
1
Ce frica va este de e***e ca va candida, ca ati schimbat Carta. Nu va este mai teama de noi, titularii? Ca ne dorim în număr mare sa schimbam aceasta garnitura, care tine pe loc universitatea. Fără politica în invatamant!!și fără liste care sa circule pe la facultăți cu cine trebuie sa iasa! Ajunge!
20
2
dacă câștigă alegerile Él Macedon Petrescu, să vă pregătiți cu toții pentru corul bisericesc. Nu contează dacă nu știți canonul învierii. Vă învață Él Macedon Petrescu cât ați zice cuvântul șpagă.
23
4
golanul ăsta nu știe ca parte din salariul lui este plătit si din acciza de la țigări
26
4
Gata, femeile să renunțe la fumat și bărbații la menstruație.
30
4
sa-l puna rector la Poarta Alba!
27
5
Ce mai vrea și Șpagoveanu ăsta?! Nu vede naibii că de abia își cară bășinile la vârsta asta.
27
4
Rea Fericite chiar chiar sa nu te mai saturi. Cum e cum cu hrana spirituală Valabilă desigur pt inocenți si habovnici Ma gîndesc cu mila cînd va sosi ceasul sa pleci vei lua cu dumneata ce Pin atunci pe val Firile intrigi doar asa ii sta bine unei fete bisericesti
20
2
e***e tb sa vb cu Vancia ca ea este presedinta senatului care aproba tot in uoc si in 30. In 2012 nu impreuna ati aranjat alegerile? Acum o face pe neprihanita. Iar Petrescu m******n, pe numele de mirean ar trebui sa se faca sihastru pentru ca sa i se ierte lui toate pacatele.
13
4
Fărădelege de sus pana jos! Nu mai pierdeți vremea cu ministerul...needucației! Sesizați direct Secretariatul General al Guvernului si denuntati caracterul anacronic, antidemocratic și de tip cartelar al conducerii acestei instituții, care condiționează dreptul la munca și umilește elitele intelectuale universitare ca să scape de competente luminate din preajma. Tot asa țin puterea în mâinile lor lacome sa adune salarii fabuloase și contracte de cercetare fără efecte de piata, pe perioade nelimitate, cum se vede cu ochiul liber la cei care nu mai părăsesc scaunele șefilor. E nevoie de schimbare și de lege! Aici e sat fără caini si acești indivizi abuzivi umilesc tot ce le sta în cale. Opriți acest sistem politizat și toxic sa distrugă definitiv aceasta școală universitara!
19
5
fix acum s-a găsit și Teodosie sa reclame după ce a bulversat o țară întreagă cu menstruația la femei și fumătorii. adevărul e că a adoptat o veritabilă strategie după ce e bălăcărit pe toate canalele media. îl mai baga sulea în seamă. poate doar musulmanii ca să-i taie putza.
33
6

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436