REPLICA ONLINE CONSTANTA

32.7° ConstanÈ›a Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
32.7° ConstanÈ›a MarÈ›i, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Legea care dă burse de merit elevilor cu medii sub 5 a fost atacată la CCR

Legea care dă burse de merit elevilor cu medii sub 5 a fost atacată la CCR

A.F. 23 ianuarie 2024 | 20:27 1412

Avocatul Poporului anunţă, marÅ£i, că a sesizat Curtea ConstituÅ£ională în legătură cu articolul din legea privind acordarea burselor elevilor care prevede că bursele de merit se acordă pentru mimimum 30% din elevii din fiecare clasă”.

Legea care da burse de merit elevilor cu medii sub 5 a fost atacata la CCR

Această exprimare nu respectă principiul previzibilităţii ÅŸi clarităţii normelor juridice, se spune în comunicat.

Avocatul Poporului anunţă, marÅ£i, că a formulat o excepÅ£ie de neconstituÅ£ionalitate cu privire la art 108, alin 12, lit a din Legea 198/ 2023 a învăţământului preuniversitar.

Ce prevede textul atacat la CCR

”(12) Bursele elevilor din învăţământul preuniversitar sunt alocate din bugetul Ministerului EducaÅ£iei, după cum urmează:

a. bursele de merit pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu ÅŸi liceu dintr-o unitate de învăţământ preuniversitar, cu respectarea criteriilor ÅŸi condiÅ£iilor stabilite prin metodologia-cadru”.

”DispoziÅ£iile legale criticate aduc atingere principiului previzibilităţii ÅŸi clarităţii normelor juridice (...) context în care cnsderăm că legea criticată nu reglementează previzibil ÅŸi accesibil acordarea burselor de merit pentru performanţă ÅŸi nu respectă criteriile de previzibilitate ÅŸi accesibilitatespecifice unui act normativ”, se arată în sesizare.

Potrivit Avocatului Poporului, legea ”deturnează natura juridică a bursei de merit, creând premisele ca elevi cu performanÅ£e slabe să beneficieze de de bursă de merit”.

Avocatul poporului afirmă, de asemenea, că evaluarea elevilor, care se face prin note, înseamnă ÅŸi o selecÅ£ie
”SelecÅ£ia presupune identificarea celor mai buni prin intermediul notării”, se mai arată în sesizare.

Avocatul Poporului mai reclamă faptul că selecÅ£ia elevilor trebuie să se facă după criterii clare ”ÅŸi nu după simpla apartenenţă la un procent de elevi”.

Potrivit sesizării, acordarea buseri pentru minim 30% dintre eledvii din fiecare clasă ”determină o insecuritate juridică ce atrage încălcarea dreptului la învăţătură”, scrie stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Exista si copii sarmani care sunt slabi,adica dam la simion si sosoaca bani si nu dam la copii??
0
1

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510