REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.8° Constanța Vin., 22 Nov. 2024
Anul XX Nr. 6921
5.8° Constanța Vineri, 22 Noiembrie 2024 Anul XX Nr. 6921
 

Legea care obligă IFN-urile să scadă dobânzile uriașe intră în vigoare. Cum va funcționa

Legea care obligă IFN-urile să scadă dobânzile uriașe intră în vigoare. Cum va funcționa

A.F. 13 noiembrie 2024 | 00:00 40

Dacă valorile dobânzilor practicate de IFN-uri sunt mai ridicate decât cele prevăzute anterior, aceastea trebuie reduse, la cererea consumatorilor, fie pe cale amiabilă, fie în urma apelării la instituțiile statului cu atribuții în domeniu, precizează ANPC.

Legea care obliga IFN-urile sa scada dobanzile uriase intra in vigoare. Cum va functiona

„Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) anunță intrarea în vigoare, pe data de 11 noiembrie 2024, a Legii nr. 243/2024 prind protecția consumatorilor cu privire la costul total al creditării și la cesiunea de creanțe. Actul normativ reglementează atât dobânzile creditelor ipotecare, cât și ale celor de consum, oferite de instituțiile financiare nebancare (IFN). În cazul creditelor ipotecare pentru investiții imobiliare, precizăm o prevedere a acestei legi:

• DAE (dobânda anuală efectivă) nu poate depăși cu mai mult de 8 puncte procentuale dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR”, potrivit unui comunicat de presă.

În cazul creditelor de consum, amintim, de asemenea, câteva dintre cele mai importante prevederi ale actului normativ: DAE (dobânda anuală efectivă) nu poate depăși cu mai mult de 27 puncte procentuale dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR. Prin excepție de la această prevedere, au fost stabilite trei praguri, în cazul creditelor de consum, prin care valoarea totală plătibilă nu poate depăși dublul valorii totale a creditului concomitent cu: pentru creditele în valoare maximă de 5.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 1 % pe zi, pentru creditele în valoare cuprinsă între 5.001-10.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 0,8 % pe zi, pentru creditele în valoare cuprinsă între 10.001-25.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 0,6 % pe zi.

„Intrarea în vigoare a acestei legi reprezintă un pas esențial în consolidarea protecției consumatorilor din România, oferindu-le o susținere palpabilă în fața provocărilor costurilor de creditare. Prin implementarea unor reglementări clare și stabilirea unor praguri echitabile, este garantat accesul consumatorilor la soluții financiare corecte, la dobânzi competitive și la o transparență deplină în relația cu instituțiile financiare nebancare. Respectarea drepturilor financiare ale consumatorilor nu este doar o responsabilitate juridică, ci și un principiu fundamental de etică și responsabilitate socială.” – Sebastian Hotca, președintele interimar al ANPC.

Conform ANPC, dacă valorile dobânzilor sunt mai ridicate decât cele prevăzute anterior, acestea trebuie reduse, la cererea consumatorilor, fie pe cale amiabilă, fie în urma apelării la instituțiile statului cu atribuții în domeniu, citează stiripesurse.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

PSD Eduard Martin
AUR Ovidiu Cupsa Mohammad Murad
PSD Cristina Dumitrache
PNL Bogdan Hutuca Silviu Cosa
USR Stelian Ion Remus Negoi
PSD Brailoiu

COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
26821204022
5/49
112932312136
joker
11431339216