REPLICA ONLINE CONSTANTA

32.7° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
32.7° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Legea fugarilor a trecut de Camera Deputaților și urmează să fie promulgată

Legea fugarilor a trecut de Camera Deputaților și urmează să fie promulgată

Virgil STOIAN 29 noiembrie 2023 | 12:23 1841

Proiectul de lege privind fugarii a fost aprobat miercuri, 29 noiembrie, în Camera Deputaților. Conform proiectului, condamnații care nu se predau în maxim 7 zile de la hotărâre, vor fi pedepsiți pentru „evadare” cu până la trei ani.

Legea fugarilor a trecut de Camera Deputatilor si urmeaza sa fie promulgataVot în Parlament

Din anul 2020 până în prezent peste 2.600 de persoane au fost date în urmărire internațională și din acestea 2.540 au fost aduse în țară în baza unor mandate europene de arestare. Ministerul Justiției vine cu un proiect de lege pentru a modifica acest fenomen și a-l reduce. Acesta va fi dezbătut în Camera Deputaților. Acest proiect de lege prevede ca cei care sunt condamnați și nu se predau în termen de șapte zile la arest, în contextul unei condamnări definitive, acestora li se vor adăuga la pedeapsă încă trei ani de închisoare.

Ce prevede legea

"Evadarea din starea legală de reţinere sau de deţinere se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani. Când evadarea este săvârşită prin folosire de violenţe sau arme, pedeapsa este închisoarea de la 1 la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Se consideră evadare: a) neprezentarea nejustificată a persoanei condamnate la locul de deţinere, la expirarea perioadei în care s-a aflat legal în stare de libertate; b) părăsirea, fără autorizare, de către persoana condamnată, a locului de muncă, aflat în exteriorul locului de deţinere; c) încălcarea de către persoana aflată în arest la domiciliu a obligaţiei de a nu părăsi imobilul ori nerespectarea de către aceasta a itinerarului sau condiţiilor de deplasare, stabilite potrivit legii. Se consideră evadare şi fapta persoanei condamnată la pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau la pedeapsa închisorii de a nu se prezenta la organul de poliţie în vederea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei în termen de 7 zile de la data la care a rămas definitivă hotărârea prin care s-a dispus executarea pedepsei", prevede proiectul de lege. Pedeapsa aplicată pentru infracţiunea de evadare se adaugă la pedeapsa rămasă neexecutată la data evadării, mai stipulează actul normativ. Acest proiect a fost adoptat şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

Vă reamintim că primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a fugit din țară vineri dimineață, chiar în ziua în care avea să-și afle pedeapsa.

Chiar în zorii zilei în care urma să-și afle sentința, primarul condamnat pentru corupție a fost surprins părăsind țara prin vama Petea, unde s-a folosit de buletinul unei rude pentru a-i induce în eroare pe vameși. Edilul din Baia Mare a intrat în Ungaria în dimineața zilei de vineri, iar în cursul zilei de marți a fost prins în Germania.


Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Se va lovi de nulitate la CCR , in plus cine vrea sa fuga va fugi si cu 3 ani in plus . Ar trebui folosite bratari electronice si interdictie de a mai iesi din tara pe perioada procesului .Asta este o lege de ochii lumii
2
0
Pai si cum afla fugarul cand si ce sentinta a primit, daca el a plecat din tara? Ii trimite o scrisoare acasa si ii da telefon sa il cheme?
3
0
Chereches a plecat inainte sa fie pronuntata sentinta ceea ce nu se aplica la el.Asa ca ......
2
4
Foarte bine daca li se da fugarilor trei ani in plus si ar trebui in plus sa fie exclushi si de la alte drepturi pe care le au condamnatzi,sa numai iasa inainte de termen pentru buna purtare si sa fie dushi la munci pentru ca pushcaria nu-i hotel,oricum pedepsele in Romania sunt prea mici mai ales daca vorbim de hotzi care au adus statului prejudicii de sute de mii sau milioane de euro pe persoana bani pierdutzi definiv de Statul Roman caci penali nu au dat aproape nimic inapoi din ce au furat.
7
1
Pe cand si legea confiscarii averilor ilicite si a averilor nejustificate, precum si confiscarea extinsa!? Dupa, asmutit ANAF-ul sa-i controleze si sa vedeti buget in Romania. Alooo, se aude la Bucuresti!!!???
9
1
Sa-i dea lui Mazare retroactiv 3 ani in plus. Oricum nu mai iese om schilodu ala cu sfoara in fund. Mazare cum e sa fii inchis in cusca ca animalele? Ce conditii sunt in temnita? Aveai salariu si pensie destula acum esti rusinea tarii …
4
4

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510