REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Mie., 24 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6800
24.4° Constanța Miercuri, 24 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6800
 

Legea privind administrarea porturilor și a căilor navigabile, în atenția CCR

Legea privind administrarea porturilor și a căilor navigabile, în atenția CCR

A.F. 14 decembrie 2023 | 00:00 2251

Curtea Constituţională a României a admis, miercuri, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra unei legi referitoare la administrarea porturilor şi a căilor navigabile.

Legea privind administrarea porturilor si a cailor navigabile, in atentia CCRPortul Constanța

Potrivit unui comunicat al CCR, judecătorii constituţionali au admis obiecţia de neconstituţionalitate şi au constatat că Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 160/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului 22/1999 privind administrarea porturilor şi a căilor navigabile, utilizarea infrastructurilor de transport naval aparţinând domeniului public, precum şi desfăşurarea activităţilor de transport naval în porturi şi pe căile navigabile interioare, precum şi pentru completarea art. 25 alin. (1) din Legea concurenţei 21/1996 este neconstituţională.

"În esenţă, Curtea a reţinut că au fost încălcate dispoziţiile art.147 alin.(2) şi (3) din Constituţie, ca urmare a nerespectării de către Parlament, în cadrul procedurii de reexaminare a legii, a celor statuate de Curtea Constituţională în Decizia 18 din 15 februarie 2023, eliminându-se, în mod nejustificat, dintre criteriile de selecţie a membrilor organelor de conducere ale administraţiilor portuare în care infrastructura portuară aparţine domeniului public sau privat al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale menţiunea care definea domeniul în care este necesară experienţa profesională, circumscris iniţial activităţi specifice sectorului transport, logistic, administrarea infrastructurii de transport" se precizează în comunicat.

 

Legea privind administrarea porturilor si a cailor navigabile, in atentia CCRfoto cu rol ilustrativ

De asemenea, Curtea a constatat că normele tranzitorii cuprinse în art. III din legea criticată sunt neclare, generând o incoerenţă legislativă, de natură să aducă atingere principiului securităţii juridice, fiind nesocotite astfel dispoziţiile art.1 alin.(3) şi (5) din Constituţie.

A fost a doua oară când şeful statului a trimis Curţii Constituţionale o sesizare privind actul normativ, scrie Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Acei ins avea acolo în parcul herăstrău pe cineva de la care putea învăța ceva. Ptr aceasta avea nevoie de puțină independență mintală.
0
0
cind au venit comunistii la putere, au pus ministru la agricultura, unul care nu avea facultate. l-au presat sa faca agronomia. in sfirsit, a absolvit si sa dus sa-si ia diploma. cind a iesit de acolo,il intreaba pe birjar: vrei si tu? ii luam si calului una!
0
0
Cine mă CCR ? Adică Catanel Juniorul nu a avut experiență în conducerea Marilor Porturi când a venit la noi ? Ce știți voi ăștia îmbrăcați în robe precum bradul de Crăciun.
0
2
in primul rand portul cta sunt niste gauri negre din care se castiga bani negri in sume imense si mafia politica vroia sa-si puna oamenii ei ca sa stranga spagile si taxele de protectie sa-i imbogateasca dar nu au oameni calificati asa ca au eliminat acesta cerinta; in cazul asta johanis voiajorul de fapt oamenii lui a facut o treba buna; tot numiri politice vor fi dar vor fi niste restrictii de calificare normale
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699